Barion Pixel

Biztos te is hallottad már Greta Thunberg nevét. Talán azt is tudod, hogy fiatal és a környezetvédelemhez kapcsolódik valahogyan. De ki lehet ő és miről lett ilyen ismert? Ez a könyv elmeséli, hogyan indult el Greta a környezetvédelem útján.

Kinek, hogyan olvasd?

C. Hecking – C. Schönberger – I. Sokolowski: A jövőnk most kezdődik című könyvének főszereplője Greta Thunberg, a világ ma legismertebb fiatal környezetvédő aktivistája. Ez a könyv az ő eddigi életét mutatja be a tizenéves korosztálynak. Ez a személyes történet hozzájuk szól, nekik mutat valós példát arra, milyen apró lépésekkel indulhat el egy fiatal a környezetvédelem útján.

A könyvet bátran a kezébe adhatod a felsős gyermekednek. A szöveg egybefüggő, nem tagolódik fejezetekre, de jól tagolt, olvasása szinte bármelyik oldalon megszakítható. Így a mai „kevésbé olvasó” nemzedéknek is fogyasztható. Ha szülőként te is kíváncsi vagy Greta történetére, akár együtt is olvashatjátok a könyvet. Hiszen így lesz alkalmatok megbeszélni a hallottakat. A kötet tele van környezettudatos tippekkel, így érdemes utána elgondolkodni, ti esetleg mit változtatnátok otthon.

Környezettudatosságra tanít

A könyvben egy olyan tizenéves lányt ismersz meg, aki családjával különös figyelmet fordít a környezetvédelemre. Személyes történetével erre biztatja a kortársait:

„Legyél te is klímahős, és mentsd meg a világot!” 

Greta mindig különösnek számított, és éppen ez az egyediség  kellett ahhoz, hogy úgy döntsön, egyedül harcol mindannyiunk jövőjéért. A magányos harcosból ma már ismert és támogatott aktivista lett, akit a világ minden táján rengeteg fiatal követ.

A könyvből a tizenéves olvasók megtudják, milyen sokféle ellenvéleménnyel és negatív kritikával kell megküzdeni egy igazi zöld élharcosnak. De arra is kapnak ötleteket, hogyan támogathatják ők személyesen, apró tetteikkel ezt a küzdelmet.

Mi mindent tehet egy fiatal a mindennapokban?

  • odafigyel arra, hogy ne pazarolja az energiát
  • klímabarát ételeket fogyaszt
  • nem használ eldobható cuccokat
  • kerüli a felesleges csomagolást
  • nem vásárol feleslegesen…

vagy akár saját klímaklubot alapít és barátaival aktívan kampányol környezetünk védelméért.

Ebben különleges

A könyv Greta különös életét bemutatva elfogadhatóvá és követhetővé teszi a zöld gondolkodást a fiatalok számára. Ezen a valós MAI történeten keresztül bevezeti az olvasót a civil kezdeményezések világába.

Ha olvasás közben túlzásnak is tartjuk a Greta Thunberg és családja által vállalt áldozatot, vagy nem is értünk egyet minden eddigi cselekedetével, akkor is érdemes tudnunk, ki is ez a lány, akire ma már a világ legnagyobb nemzetközi zöld szervezetei is odafigyelnek. 

Hangolódj rá

Mutatok két rövid részletet a könyvből, amiből te is érezni fogod a kiadvány stílusát és hangulatát:

„Mi, gyerekek, gyakran nem azt csináljuk, amit mondtok. Hanem azt, amit tesztek. Mivel ti, felnőttek, leszarjátok a jövőmet, én is ezt teszem. A nevem Greta, kilencedikes vagyok. A választásokig sztrájkolok a klímáért, azaz nem járok iskolába.

 

„Greta egyáltalán nem hajlandó repülőre ülni. Ezért csak olyan rendezvényekre utazik, ahova vonattal vagy elektromos autóval el tud jutni. Az anyukája híres svéd opera-énekesnő. Greta hatására ő sem lép fel olyan városokban, ahova repülővel kéne utaznia.”

Fogd a kezedbe

A jövőnk most kezdődik egy könnyű, színes, A5-nél kisebb, kemény borítós 88 oldalas könyv, amit bármilyen kis táskában magával vihet a gyerkőc.

A kötetet egyszerű, kedves színes illusztrációk díszítik. A szöveg jól tördelt, színes kiemelések segítik az értelmezést, a gyerekeknek is kényelmesen olvasható betűkkel.

Lapozz bele

 

Szerintem…

… ez a könyv jó stílusban szól a megcélzott korosztályhoz, sikeresen mutatja be, hogyan indult el Greta ezen a különleges úton. A kötet második felében viszont már az olvasón van a hangsúly, mindennapi zöld tippeket kapunk a környezettudatos élethez.