Barion Pixel

Bolygónk felszínének nagy részét víz borítja. Az itt élő minden élőlénynek szüksége van vízre az élethez. Fedezd fel lépésről lépésre, milyen fontos erőforrásunk a víz! Ismerd meg játék közben a víz körforgásának folyamatát!

Egy hagyományos lépegetős játék összegyúrva egy kis kirakós feladattal és sok-sok ismeretszerzéssel.

Mi a játék lényege?

A játék célja, hogy a játékosok a játéktáblán lépegetés során megszerezzék a kis kirakós darabjait, amiből a végén összeállhat a víz körforgásának képe. Akinek először sikerül a 6 darabból álló saját körforgás képét kirakni, az nyeri a játékot.

Az izgalmas utazás a Start mezőről indul. A játékosok a dobókockával dobnak, és a dobott értéknek megfelelően lépkednek a táblán.

  • Ha a játékos vízcseppre lép, akkor húz a kikészített kirakódarabok közül, megnézi a hátsó felén található képet. Ezen mindig egy-egy érdekes adat van a vízzel kapcsolatban. Elmondja, mit lát a képen, majd lerakja maga elé a kirakót.
  • Ha zöld mezőre lép a bábu, akkor az ott látható kép valamilyen pozitív tényt ábrázol. A játékosok megbeszélik, miért pozitív az adott információ, és a játékos előreléphet egy mezőt.
  • Ha piros mezőre érkezik a játékos, az ott megfigyelhető kép negatív dologhoz kapcsolódik, így ennek következményeként egy mezőt vissza kell lépni.

Ez a játék igazi beszélgetős időtöltés, hiszen minden lépés után kapnak a játékosok egy-egy olyan információt a vízről, amiről érdemes együtt gondolkodni.

Kiknek szól

A társasjátékot 2-4 játékos játszhatja. A játék iskolásoknak készült, 5-8 éves kortól ajánlják.

Környezettudatosságra tanít

A gyerekek játék közben mindent megtudnak bolygónk egyik legfontosabb erőforrásáról, a vízről:

  • A táblán látható kis képek megmutatják, mi mindenhez van elengedhetetlenül szükségünk a vízre.
  • A negatív tények felhívják a figyelmet a különböző környezetkárosító tevékenységekre.
  • A kirakódarabok megmutatják, mihez mennyi vízre van szükség, ezáltal felhívják a gyerekek figyelmét arra, milyen fontos takarékoskodni a vízzel.
  • A játék bemutatja, hogyan megy végbe a természetben a víz körforgása, és érzékelteti, milyen hatással vagyunk mi erre a természetes rendszerre.

Így áll össze a 6 darabos kirakó két oldala:

Ebben különleges a játék

A játékszabályt a gyerekek is könnyen megértik, gyorsan belerázódnak a játék menetébe.

A játékszabályban található magyarázatok segítenek a táblán látható tények értelmezésében. A játék otthon és oviban, suliban is segítheti a környezeti nevelést, hiszen minden egyes kép elindíthat egy új, érdekes beszélgetést környezetünk védelméről.

A játék során a gyerekek egyszerű képek segítségével ismerik meg a természet bonyolult folyamatait. Ezáltal a kicsik is könnyen megértik, miért kell a mindennapi életben takarékoskodnunk a vízzel. Ezek az ismeretek a képekkel együtt bevésődnek.

Maga a játék is igen környezettudatos: a játék doboza, a játéktábla és a kirakódarabok is kartonpapírból vannak, a dobókocka fa. Csak a 4 kis bábu műanyag. A csomagoláshoz használt kis műanyag tasakok szelektálhatóak.

Hol juthatsz hozzá?

Sajnos ezt a játékot jelenleg nem gyártják, így szét kell nézned, hol tudod még megvásárolni a fennmaradó készleteket.