Barion Pixel

Ez a pályázat már lejárt.

Te hogyan készülsz a karácsonyra? Odafigyelsz, hogy az ünnepek is környezettudatosan teljenek? Akkor mutasd meg másoknak is, hogy egy kis odafigyeléssel, apró változtatásokkal hogyan lehet fenntarthatóbb állapotot teremteni az ünnepek alatt!

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) kreatív ötletpályázata szeretné összegyűjteni a karácsonyi készülődés környezetbarát, fenntartható és hulladékminimalizáló megoldásait.

Miről szól a pályázat?

A szeretet ünnepén is fontos a környezetvédelem. Készüljünk úgy a karácsonyra, hogy alaposan átgondoltjuk a tennivalókat és megtervezzük az ünnepet, hogy ennek eredményeként a ki nem dobott, a meg nem vásárolt felesleges dolgok, az el nem pazarolt élelmiszer mind-mind zöldítsék az idei karácsonyt.

A karácsony nem attól karácsony, hogy túlköltekezünk, az ünnepet követően pedig több zsák szeméttel gyarapítjuk és terheljük a Földet.

Segíts te is bebizonyítani, hogy ünnepelni környezettudatosan, a fenntarthatósági szempontokat szem előtt tartva is lehet: a lelkes készülődés, a vásárlás, az ajándékok kiválasztása, csomagolása, a közös ünneplés, a főzés, díszítés öröme a különböző környezettudatossági szempontokkal is ötvözhető.

Ki pályázhat?

A pályázatra bárki küldhet be pályaművet, így a gyerekek is bátran elkészíthetik saját javaslataikat. A pályázaton egy pályázó több pályamunkával is részt vehet.

Mivel lehet pályázni?

A pályázatra az alábbi kategóriákban várnak kreatív ötleteket:

  • Karácsonyfa állítás és díszítés környezettudatosan, fenntarthatóan;
  • Karácsonyi díszek, dekorációk környezetbarát technikával;
  • Ajándék, csomagolás környezettudatosan, fenntarthatóan;
  • Étel, ital, Sütés-főzés az élelmiszerpazarlás, a gazdaságosság és a fenntarthatóság jegyében;
  • Közutak, közterek díszítése – környezetbarát, fenntartható technológiák karácsonykor is.

A kreatív ötleteket a pályázóknak 1000-2500 karakter terjedelemben kell kifejteniük.

Az elbírálásnál előnyt jelent, hogy ha az ötletek mellé a fenntartható karácsonyi előkészületekről képi (fotó, maximum 3 perces kis videó) dokumentáció is készül.

Az alkotásokat a kiírás mellékletében szereplő pályázati adatlappal és nyilatkozattal együtt a pályázatkezelő részére e-mailben a fenntarthatosag@emi.hu címre kell beküldeni.

Szerezz ihletet

Nem is tudod, mennyi mindent tehetsz a karácsony zöldítéséért? Ez az infografika segít áttekinteni az ünnepi készülődés szakaszait. Kattints a képre, hogy nagyban lásd:

Milyen díjakkal jutalmazzák a legjobbakat?

Minden kategóriában 3 díj kerül kiosztásra.

A pályázat díjazása kategóriánként:

  • I. helyezett: 50.000 Ft értékű vásárlási utalvány
  • II. helyezett: 35.000 Ft értékű vásárlási utalvány
  • III. helyezett: 25.000 Ft értékű vásárlási utalvány

Meddig várják a pályázatokat?

A pályázatok beküldési határideje: 2020. december 20.