Barion Pixel

Ez a pályázat már lejárt.

Szerinted mit lehetne jobban, máshogy csinálni a jövőben, hogy egészségesebbek lehessünk? Ha érdekelnek az egészséges életmódhoz kapcsolódó kérdések és kihívások, most megoszthatod másokkal is a gondolataidat.

Az APPLiA Magyarország Egyesülés egészségtudatossági pályázatával kreatív alkotásra ösztönzi a fiatalokat.

Miről szól a pályázat?

A kiíró szervezet célja 2021-ben, hogy a hazai iskolákat segítse és támogassa az egészségtudatosságra nevelés területén. A pályázatban megadott 11 téma között találhatsz a környezetvédelemhez is szorosan kapcsolódókat is, hiszen saját egészséges életmódunk szorosan összefügg környezetünk megóvásával.

Szólhat az alkotásod…

  • a sportolás fontosságáról – ami a gyaloglás, kerékpározás választásával egyben környezettudatos döntés is,
  • az egészséges táplálkozásról – ami helyi és szezonális ételek esetén fenntartható is,
  • a vírusokról, népbetegségekről – mint a legaktuálisabb téma napjainkban, aminek közvetlenül tapasztalhatjuk a környezetre gyakorolt hatását is.

De két téma kifejezetten környezetünk védelméről szól. Hogy miről szólhat az alkotásod ezekben a témákban?

Ehhez a pályázat kiírója egy kis segítséget is ad:

Környezetszennyezés és egészség

Milyen egészségügyi problémákhoz vezet, ha szennyezzük a vizeket, a talajt vagy a levegőt? Milyen szennyezésekről hallottál, és ezek milyen betegségekhez vezethetnek? Milyen szennyezések fordulhatnak elő a csapvízben vagy az ásványvizekben? Milyen szennyezéseket vihetünk be élelmiszerekkel? Hogy kerülnek ezek a szennyezések az élelmiszerekbe? Milyen veszélyes anyagok találhatók az elektronikai készülékeinkben, és mikor, milyen körülmények között jelenthetnek ezek veszélyt az egészségünkre? Hol találkozhatunk a következő jelölésekkel és mit jelentenek: BPA-free, PCB-free, PFOA-free? Mit tudsz ezekről a vegyületekről? Mik azok a freonok és milyen egészségügyi kockázatot eredményezett a használatuk? Mi történt a freonokkal? Mit nevezünk Minamata-betegségnek? Milyen megoldások születtek eddig a környezetszennyezésből adódó egészségkárosodás mérséklésére? Milyen kihívások várnak még megoldásra? Saját háztartásunkban mi mindenre figyelhetünk oda, milyen megoldásokat találhatunk arra, hogy kevesebb szennyezőt bocsájtsunk a környezetünkbe?

Klímaváltozás és egészség

Mit értünk klímaváltozás alatt? Hogy alakult a Föld éghajlata az elmúlt évezredek során? Mi jelent most kihívást számunkra? Milyen változásokra számíthatunk a következő évtizedekben itt Magyarországon? Ezek a változások milyen egészségügyi kihívások elé állítanak minket? Milyen globális, az egész világra kiterjedő kihívásokkal kell szembenéznünk a következő évtizedekben a klímaváltozás hatására? Te aggódsz a klímaváltozás miatt? Mit gondolsz, mit tudunk tenni, hogy a negatív hatásokat elkerüljük, csökkentsük?

Ki pályázhat?

A pályázatra magyarországi oktatási intézményekben tanuló általános iskolás és középiskolás diákok alkotásait várják.

Mivel lehet pályázni?

A Szerintem-pályázatra esszé és kisfilm kategóriában lehet nevezni (akár mindkettőben is).

Esszé-kategória

Írd le gondolataidat egy frappáns fogalmazásban, maximum 1 db A4 oldal hosszúságban „Éljünk egészségesebben!” címmel.

Kisfilm-kategória

Készíts figyelemfelhívó kisfilmet „Éljünk egészségesebben!” címmel, maximum 2 perc terjedelemben.

A pályázat minden további feltételét megtalálod ebben a pályázati útmutatóban.

Iskolák versenye

A pályázatra a diákok pályaműveit pedagógusok is beküldhetik. Az az iskola, mely a legtöbb nyertes pályázatot küldi be a pályázatra, ahonnan a legtöbb nyertes pályázat érkezik, díjazásban részesül.

Szerezz ihletet

Nem tudod, milyen formában fogalmazd meg a gondolataidat? Az APPLiA Magyarország Egyesülés korábbi pályázatának nyertes alkotásai segíthetnek ebben. A képre kattintva eléred a Szerintem… Fiatalok egy zöldebb jövőért! pályázat legjobb írásait arról, mit gondolnak a szerzőik a környezetvédelemről, bolygónk jelenéről és jövőjéről.

Milyen díjakkal jutalmazzák a legjobbakat?

A beérkezett pályázatokból a zsűri kiválasztja a maximum 42-44 legjobb alkotást. 

A nyertesek:

  • APPLiA Magyarország ajándékcsomagot kapnak
  • részt vehetnek egy 2021/22-es tanévhez kapcsolódó iskolai naptárhoz készülő fotózáson
  • a legjobb pályázatokat pedig külön díjakkal jutalmazzák.

Meddig várják a pályázatokat?

A pályázatok beadási határideje: 2021. március 15.

Ha szívesen indulnál ezen a kreatív versenyen, a pályázat honlapján minden fontos információt megtalálsz, és az Applia Facebook oldalán is követheted a kapcsolódó híreket.