Barion Pixel

A BISEL – Gumicsizmás természetvédelem program keretében megirdetett 2021-2022. évi verseny központjában a helyi kis vízfolyások állnak. 

Az Agrárminisztérium a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft., a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság és a Kisalföldi ASZC Roth Gyula Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium közreműködésével országos versenyt hirdetett VÍZTÜKÖR címmel.

Miről szól a verseny?

A csapatverseny során a résztvevő csapatok  közreműködnek a kisvízfolyások vizsgálatában, állapotuk BISEL módszerrel történő minősítésében, közben megismerik élővilágukat, a vízfolyásokat veszélyeztető tényezőket. A 2021-2022. évi versenyben különösen a vízjárás olykor szélsőséges változását okozó természetes folyamatok, illetve emberi tevékenységek megfigyelése a cél.

Mindezt a diákok élményszerű feladatokon keresztül, egy közösség részeként teszik, így erősödik bennük a vízfolyások és környezetük védelme iránti elköteleződés. Felismerik az ökológiai összefüggéseket és komplex, átfogó gondolkodásmódot sajátítanak el.   

Ki nevezhet?

Általános és középiskolák 7-12. évfolyamos tanulói jelentkezhetnek 4-6 fős csapatokban két korcsoportban:

 • 7-9. évfolyam
 • 10-12. évfolyam

  Mivel lehet jelentkezni?

  A kiírás szerint a verseny vízvizsgálati részből, egy elméleti feladatsorból, egy tervezési feladatból, egy kreatív feladatból és a döntőből áll.

  A versenyre az iskola regisztrációja után az első forduló (elméleti feladatsor) megoldásával egyidejűleg megadott adatokkal lehet jelentkezni.

  A verseny változatos feladatairól részletes tájékoztatást kapsz a kiírás oldalán.

  Mi a jutalom?

  A döntőre várhatóan 2022. március 22-én kerül sor.

  Korcsoportonként az első három helyezett munkáját értékes nyereményekkel díjazzák, és különdíjakkal is jutalmazzák a résztvevőket.

  A döntőbe jutó valamennyi csapat részesül ajándékban.

  Meddig lehet jelentkezni?

  A verseny első határideje a BISEL vízvizsgálat, ami 2021. november 10-ig végezhető el. A többi határidőről a kiírásban olvashatsz.

  Ha szívesen indulnál csapatoddal a versenyen, itt találod a részletes kiírást.