Barion Pixel

Szeretnéd, ha gyermeked madárbaráttá válna? Most aztán alaposan megismerhetitek a madarak életét, a hazai védett fajok jellegzetességeit. Mindezt érthetően és játékosan kínálja a Csipogó, az MME gyerekeknek készített oktató felülete.

Milyen korú gyerekeknek szól?

A honlap már az ovis korosztályt is megszólítja. Felnőtt segítséggel ők is élvezni fogják az itt található tájékoztató anyagokat, hiszen a rövid, érthetően megfogalmazott szövegek mellett aktivitásra ösztönző feladatokat találtok. Miután te felolvasod pl. hogy mitől színes a madarak tolla, a gyerkőc a szöveg alatt található színkarikára kattingatva megismerhet egy-egy adott színre jellegzetes madárfajt. Vagy a különböző repülési módokhoz kapcsolódva együtt elindíthatjátok az ezeket szemléltető videókat.

Az olvasni tudó kisiskolások már önállóan felfedezhetik a weboldalt. Azonban velük is érdemes először együtt megismerni a honlap lehetőségeit. Mutasd meg neki a különböző játékos feladatok lehetőségeit, és azt, hogyan tud bóklászni az aloldalakon elhelyezett linkek között.

Ezt mind megtudhatod a madarakról

A honlap látványosan, rajzokkal és fotókkal szemléltetve mutat meg minden fontos tudnivalót a madarakról.

A madárkisokos elmeséli:

  • mik a madarak jellegzetességei
  • mit esznek, isznak
  • hogyan repülnek, miért vonulnak
  • hogyan választanak párt, milyen fészket építenek
  • hogyan etesd, itasd őket

Néhány hazai védett fajjal alaposabban is megismerkedhetsz. Ha ellátogatsz ezekre az oldalakra, utána már kinézet és hang alapján felismerheted, ha ott egy búbosbanka, erdei fülesbagoly, egy fecske, gólya, gólyatöcs, haris, tengelic vagy egy vándorsólyom. Megtudod, hogy miért védettek és hogyan vigyázhatsz rájuk.

Az élőhelyeket bemutató oldalakon a legfontosabb fogalmakat is megtalálod kéken kiemelve. A letölthető anyagok oldalán pedig a Csipogó rovat korábbi számait és még sok ismeretterjesztő anyag vár.

Bónuszként pedig a „Más állatok” rovatban a rákosi vipera is bemutatkozik.

Ebben különleges

A honlap minden oldalán kínál egy kis aktivitásra, felfedezésre ösztönző képet vagy játékot. Alaposan böngészd át a szövegeket, mert egy-egy új link újabb tudást és játékot rejt.

A rajzok szépek és jól áttekinthetőek, a hozzá fűzött magyarázó szövegek egyértelműek. Minden képet érdemes alaposan megvizsgálni, hiszen nagyítóval vagy egérkattintással sok apró részletet figyelhettek meg. Nem mindig egyértelmű, hogy mi a játékos feladat, így az elején jól jön a felnőtt segítsége ahhoz, hogy kiderüljön, mennyi érdekesség van az oldalakon.

Van, mikor az eleségeket válogathatod szét, vagy éppen megetetheted a kismadarat. Kalandozzatok és kattingassatok bátran!

Hangolódj rá

Mutatok két kedvenc játékos feladatot, hogy te is lásd, igazán gyerekeknek szól az oldal:

Pár kattingatással megetetheted a gólyatöcsöt. Közben a rajzok megmutatják, mit eszik szíevesn ez a madár. Az etetés jutalma a tele begy.

😀

A rajzok közül kiválogathatod, mit eszik szívesen az erdei fülesbagoly. A pipás vagy áthúzott karikák jelzik, jól választottál-e.

Fedezd fel

Most már látod, mi mindenre számíthatsz, ha felkeresitek a Csipogót. Itt a lehetőség, hogy  gyerek nyelven egyszerű illusztrációk és játékok segítségével ismerkedjetek meg a hazai madárvilággal.