Barion Pixel

Egy régi barát új formában, játékosan mutatja be a https://www.forgomorgo.hu/ oldalon a gyerekeknek és szüleiknek, milyen sokféle módon takarékoskodhatunk az energiával. Nézz szét a honlapon és látni fogod, hogy Forgó Morgó ma már nem csak az energiatakarékosság, hanem a környezettudatosság jelképe.

Milyen korú gyerekeknek szól?

A 2018-ban útjára indult Forgó Morgó honlap már az ovis korosztályt is megszólítja, érdemes nekik szülői segítséggel megmutatni az oldalon található meséket és online foglalkoztatókat. A sokféle tartalom között az általános iskolások és a középiskolások már önállóan is sok érdekes információt találnak. Sőt, mi felnőttek sem maradunk támogatás nélkül, hiszen külön oldal segíti a felnőttek tájékoztatását.

Ezt mind megtudhatod Forgó Morgótól

Forgó Morgó, a pazarlásunk miatt zsörtölődő villanyóra-figura az elmúlt években megújult,. Míg a 80-as évek reklámaiban még a „Jöjjön Valaki, szökik az energia!” felkiáltással aggódott, 2006-ban már az akkor induló csereprogram kampányának központi figurája lett, aki a régi, energiafaló gépek energiatakarékosra cseréléséért küzdött.

Majd az energiahatékonyság jelentőségével párhuzamosan a régi, leselejtezett gépek elektronikai hulladékként történő visszagyűjtéséért és környezetbarát kezeléséért is szót emelt.

Majd 2013-ban útnak indult, hogy óvodákban és iskolákban előadások, rendezvények és játékos vetélkedők keretében a gyerekeket nevelje környezettudatosságra.

2016-ban pedig színre lépett Forgó Morgó testvére, Körforgó Morgó, aki a körforgásos gazdaság megteremtésén munkálkodik.

Pár kérdés, amire ez oldalt böngészve te is választ kapsz:

  • Mi az a körforgásos gazdaság?
  • Mi lesz a régi öreg háztartási gépekkel?
  • Mi az az újrahasznosítás? És az újrahasználat?
  • Mit mutat az energiacímke?
  • Mit kezdjünk a hulladékkal?
  • Mennyi e-hulladékot termelünk?

Ebben különleges

A honlap gyerekeknek, fiataloknak szóló oldalán könnyen megtalálod a különböző tevékenységeket. Felkerült ide sok játék pl. memóriajáték, kvíz, összetartozó párok játék és színezők.

Sajnos ezek közül az én böngészőimben most éppen nem működik a párkereső és a memóriajáték, és nem tölt be a régi Forgó Morgó honlap kedvelt energiaháza sem. 🙁

De még így is maradt bőven felfedeznivaló!

A nagyobbaknak szóló Forgó Morgó Suli megmutatja, milyen a jó prezentáció, elmagyarázza a környezettudatosság fontos alapfogalmait, tanulási és ismeretszerzési praktikákat ad a fiataloknak az önálló tanuláshoz.

A fenőtteket, szülőket és pedagógusokat pedig külön oldalon segítik abban, hogy a megosztott oktatási segédanyagok és hírek segítségével érdekessé tegyék a gyerekeknek az energiatakarékosság és a környezettudatosság témáját.

Mindezek mellett én a legértékesebbnek azt tartom, hogy az oldalra teljes egészében felkerültek a Forgó Morgó mesekönyvek (még angolul is) és a hozzá tartozó munkafüzet is. Kattints a képre és olvassátok együtt a színes gyerekrajzokkal díszített meséket:

Hangolódj rá

Mutatok két kis játékot, amit kicsiknek és nagyoknak érdemes kipróbálni az oldalon:

A Puzzle aloldalon sokféle képkirakó feladatot találsz az egészen egyszerűtől a bonyolult képekig. Ez itt éppen egy közepes, 9 darabból álló rajz.

A nagyobbak a kvíz kérdésekkel tesztelhetik tudásukat. Felnőttek is bátran elindíthatják a kérdéssorozatot. 

Fedezd fel

Most már látod, mi mindenre számíthatsz, ha felkeresitek Forgó Morgó oldalát. Itt a lehetőség, hogy játékosan tanuljatok az energiatakarékosságról, az elektronikai hulladékokról és a körforgásos gazdaságról.

Ha pedig nem szeretnél lemaradni a friss információkról, esetleges jövőbeli játékokról vagy pályázati lehetőségekről, kövesd a Forgó Morgó Facebook oldalát.