Barion Pixel

Október első szerdáján, idén október 7-én az USA számos energiahatékonyságért küzdő szervezete egy közös kampány keretében a hatékony energiafelhasználásra szeretné felhívni a társadalom figyelmét.

Ez a világnap célja

A jeles nap üzenete egyszerű:

„Spórolj pénzt. Csökkentsd a szennyezést. Teremts munkahelyeket.”

Ezeknek a céloknak a megvalósításában segítenek a szervezők a nemzetközi kampány honlapján, ahol tanácsokat osztanak meg, eszközöket mutatnak be és történetekkel ösztönzik a látogatókat arra, hogy energiatakarékosabb és egészségesebb otthont teremtsenek.

Az energiahatékonyság a legolcsóbb és leggyorsabb módja, hogy energiaigényünk kielégítésével párhuzamosan csökkenjenek költségeink és mérsékeljük környezetünk szennyezését.

Vállalj te is valamit

Rengeteg módja van annak, hogy közvetlen környezetetek energiafelhasználása hatékonyabb legyen. A legjobb, ha gyerekek és felnőttek együtt találjátok ki, hogyan tudtok takarékosabban bánni a felhasznált energiával. Legyen minden ötletnek egy felelőse otthon.

Itt van pár ötlet, amiből válogathattok:

  • Használjátok a legenergiatakarékosabb égőket, lámpákat. A gyerekekkel együtt nézzétek meg, melyik lámpában milyen típusú fényforrás van. Beszéljétek meg, melyiket mire érdemes használni, milyen sűrűn szabad kapcsolgatni stb. Ha választani lehet, részesítsétek előnyben a legtakarékosabb LED lámpákat.
  • Ne engedjétek megszökni az energiát. Nézzétek meg, hol szelelnek az ablakok vagy ajtók, és zárjátok el a réseket.
  • Állítsátok kisebbre a fűtés hőmérsékletét este és ha elmentek otthonról.
  • Kapcsoljátok ki a nem használt elektromos berendezéseket, húzzátok ki az éppen munkán kívüli töltőket.
  • Amíg lehet, télen nyitott függönyökkel engedjétek be a természetes fényt.
  • Ha meleg van, sötétítsetek el és ezzel akadályozzátok meg a meleg beáramlását.

Szeretnél többet tudni?

Az E.ON EnergiaKaland tanulási programja ezen a honlapon az ovisoktól egészen a középiskolásokig minden korosztálynak kínál tananyagokat, érdekes feladatokat és játékokat.

Kattints a képre és fedezd fel a weboldalt:

 

Hangolódj rá

Kíváncsi vagy, hogyan óvhatjuk a környezetünket és hogyan takarékoskodhatunk otthon, hogy kevesebb legyen a családi villanyszámla? Forgó Morgó ebben a mesés munkafüzetben megmutatja.

Csak kattints a képre és töltsd le a füzetet: