Barion Pixel

Különös hangsúlyt kapott 2020-ban a kézmosás, hiszen a koronavírus járvány az egész világot ráébresztette, milyen fontos a gyakori és alapos kézmosás a fertőzés megelőzésében. A Kézmosás Világnapja jó alkalom arra, hogy átismételjétek, milyen a helyes kézmosás. 

Ez a világnap célja

2008-ban rendezték meg első alkalommal ezt a jeles napot, hogy ösztönözze a higiéniai szabályok betartását, tudatosítsa a szappannal történő kézmosás kedvező hatásait a betegségek megelőzésében. Bár a világnapot eredetileg a kisgyerekek és iskolások számára hozták létre, de idén a COVID-19 járvány a felnőttek számára is egyértelművé tette, hogy a a vírusfertőzés elleni küzdelem leghatékonyabb és egyben legegyszerűbb módja a szappannal történő kézmosás.

Szerencsére ma már rengeteg segítséget kapunk ahhoz, hogy a gyerekeknek megtanítsuk a helyes kézmosás lépéseit. A Global Handwashing Day nemzetközi kampány oldalán is sok érdekes információt találsz angolul, de magyar források is bőven vannak.

Először is ismerkedjetek meg Semmelweis Ignác nevével, akinek a felfedezése óta tudjuk, hogy ez az egyik legjobb módja a fertőzések megelőzésének:

Tanulj és tanítsd a többieket

Te tudod, hogyan kell kezet mosni? Érdemes újra és újra átismételni a folyamatot.

Itt egy kis segítség:

Forrás: https://semmelweis.hu/koronavirus/mit-tehetunk/kezhigiene/

Kicsit részletesebben a fertőtlenítő kézmosás lépései

1. Nedvesítsük be a kezünket langyos vízzel.
2. Adagoljunk a tenyerünkbe megfelelő mennyiségű folyékony szappant – vagy egyéb folyékony tisztítószert. Jó, ha ehhez a szappanadagolót minél kisebb felületen kell megérintenünk. Ha hagyományos szappant használunk, akkor azt a kézmosást követően mossuk el.
3. Alaposan dörzsöljük össze a tenyereinket.
4. Majd az egyik tenyerünkkel dörzsöljük meg a másik kezünk kézfejét úgy, hogy az ujjak közötti részhez is odaérjünk. Ezt ismételjük meg váltott kézzel is.
5. Ismét dörzsöljük össze a két tenyerünket, most azonban úgy, hogy az ujjainkat összekulcsoljuk.
6. Az egyik kezünk tenyerével dörzsöljük meg a másik kezünk ujjainak hátát, úgy hogy az ujjakat összekapcsoljuk. Ezt váltott kézzel megismételjük.
7. Ezután a hüvelykujj tisztítása következik még pedig úgy, hogy a tenyerünkbe vesszük és körkörös mozdulatokkal dörzsöljük. Ugyanezt megismételjük a másik kezünkkel is.
8. Az egyik kezünk ujjbegyeit körkörös mozdulatokkal dörzsöljük a másik kezünk tenyeréhez. Tegyük ugyanezt a másik kezünkkel is.
9. Folyóvízzel alaposan öblítsük le a kezünket.
10. Töröljük szárazra egyszer használatos papírtörlővel.
11. Végül egy papírtörlő segítségével zárjuk el a csapot és tisztítsuk meg a szappanadagolót, hogy a kezeink biztonságban maradjanak.
Ha szappan helyett folyékony kézfertőtlenítőt használunk, akkor nem szükséges öblítést végezni, de a kézmosás többi lépését a fentiek alapján tartsuk be.

Ezen a képen követheted a lépéseket:

Hangolódj rá

Ha a gyerekek megértik, hogy milyen sok szabad szemmel nem látható apróság (vírusok, baktériumok, gombák…) vesz körül minket, és hallanak arról is, hogy ezek között vannak az élőlényekre igazán veszélyes fajták is, akkor könnyebben elfogadják, hogy a kézmosás nem macera, hanem egy fontos és egyszerű mindennapi tevékenység.

Ennek megértésében segíthetnek az alábbi letölthető foglalkoztatók.

Csak kattints a képekre és töltsd le a játékos feladatokat: