Barion Pixel

Hazánkban minden évben megválasztják az év élőlényeit és természeti képződményeit. A évek során egyre több környezetvédő szakmai szervezet indította el a saját programját azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a természet szépségeire, a biológiai sokféleség megőrzésére és védelmére.

A Magyar Természettudományi Múzeum pedig egy átfogó kiállításon mutatta be az elmúlt években az Év fajait. Sajnos a járványügyi helyzet miatt 2020-ban és 2021-ben az Év fajai kiállítást nem lehetett megszervezni a múzeumban, így az idén is a virtuális térbe költözött.

Miről szól a kiállítás?

A honlapon fajonként találsz egy igen részletes leírást a bemutatott állatok, növények, gombák és ásványok jellemzőiről, életmódjáról és veszélyeztetettségéről. Ezen felül azt is megtudhatod, hogy a múzeum milyen gyűjteménnyel rendelkezik a bemutatott fajról.

Mindezek mellett Kreatyv sarok és Játékok, fejtörők is várják az oldalon a gyerekeket. Bár jelenleg még csak 2020 Év fajaihoz kapcsolódnak ezek az elfoglaltságok, de nem árt egy kis ismétlés sem. 😀

Ismerd meg őket

Itt van három faj az idei kitüntetettek közül. Kattints a képekre és tudj meg mindent róluk. A többiek oldalait is megtalálod a Magyar Természettudományi Múzeum oldalán.

Íme a cigánycsuk, vagy más néven cigány csaláncsúcs, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) programjának keretében választott idei Év madara.

A hermelin lett a Vanonleső program keretében az idei Év emlőse.

Fedezd fel

Most már látod, mi mindenre számíthattok, ha felkeresitek a Év fajai 2021 virtuális kiállítást. Itt a lehetőség, hogy a gyerekekkel új ismereteket szerezzetek ezekről a védett fajokról.