Barion Pixel

Az MME munkatársai idén júniusban is meghívják a gólyagyűrűzésekre az érdeklődőket, így testközelből találkozhatnak a résztvevők a gólyafiókákkal.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkatársai  felkeresik a fehér gólyák fészkeit, hogy meggyűrűzzék a fiókákat. Ezeknek a jelöléseknek köszönhetően tudjuk, merre járnak évről évre hazánk gólyái.

Ez a kampány célja

Az Gólya Road Show keretében az országban több megyében, sok-sok helyszínen van lehetőség civilként elkísérni a madárvédő szakembereket, és megfigyelni, hogyan kapják meg saját gyűrűjüket az idén született fiókák.

Itt találod a folyamatosan bővülő helyszínek listáját.

Miért szorul védelemre?

A hazai fehér gólya állomány 1958-tól 1974-ig folyamatosan csökkent, majd a madárvédelmi intézkedések hatására napjainkra 5000-5500 pár körül állandósult a fészkelőpárok száma. Gólyaállományunk jelentős területi átalakulás jellemzi. A Dunántúl nagy részén továbbra is folyamatos csökkenés tapasztalható, viszont az Alföldön, elsősorban nagyobb folyóink környezetében növekszik az állomány.

A faj hosszú távú vonuló, a telet Afrikában tölti és kora tavasszal tér vissza, majd augusztusban ismét útra kel. Így hazánkban az állomány zöme csak költési időszakban fordul elő, a védelmi tevékenységek zöme a fészkelőhelyekhez köthető.

A legfontosabb veszélyeztető tényezők:

  • a táplálkozóterületek folyamatos zsugorodása, amit a mezőgazdaság egyre intenzívebbé válása okoz
  • jelentős veszélyforrás a középfeszültségű szabad légvezeték-hálózat is, amelyen gyakran éri áramütés a madarakat. 

Ismerkedj meg 13 hazai madárfajunkkal

A mYnest Fekete gólya kártyája játékosan mutatja meg kedvenc madarainkat.

Kattints a képre és olvasd el a játék ismertetőjét: