Barion Pixel

Gondoltad volna, hogy a tenger minden nap csordultig telik zenével, amikor Gréta, a híres bálnaénekesnő a színpadra lép? Egy nap azonban Gréta megbetegszik, elveszti a csodás hangját. Vajon mi történhetett? És miért gyengélkedik a többi tengeri élőlény is?

A tengert elárasztó szemét sajnos minden tengerlakó életére káros hatással van. Az állatok összefognak és egy nagyszerű ötlet segítségével ráébresztik az embereket, hogy a környezetszennyezésnek súlyos következményei vannak.

Kinek, hogyan olvasd?

Andrea Gregusova: Gréta meséje a 3-10 éves korosztálynak szól, de a természet iránt érdeklődő nagyobbak önállóan olvasva is élvezni fogják.

A könyv egy kerek történet, amit a gyerekek többsége nem enged félbehagyni, hiszen mesehallgatás közben izgatottan várják az állatok gyógyulását és a rejtély megoldását.

A kicsiknek több részletben, esti meseként is olvashatod. Minden oldalhoz tartalmas kép tartozik, így akár esténként egy-egy oldalt is elég olvasni, miközben a kép alapján megismeritek a történet szereplőit és a helyszíneket.

A mese végén pedig két ismeretterjesztő oldal is segít abban, hogy a tenger élővilágáról és a vizek szennyezésének problémájáról beszélgessetek.

Környezettudatosságra tanít

A könyvben a mese és a tanítás együtt jelenik meg. A történet az ember környezetszennyező magatartásának hatásait mutatja be, miközben megismerkedünk a tenger élővilágának fő szereplőivel.

  • Megismeritek a tengerekben élő különleges állatokat, az óceán gazdag és izgalmas élővilágát, ebben a szöveget kísérő kedves rajzok is segítenek.
  • Megtudjátok, milyen a tenger vize és mivel táplálkoznak az ott élő állatok.
  • Különböző példákat láttok arra, milyen betegségeket és sérüléseket okoz az állatoknak az emberi környezetszennyezés.
  • Az állatok segítségére siető doktor néni személye megmutatja, milyen fontos az önkéntes környezetvédők munkája.
  • A tenger megtisztítása rádöbbenti az olvasót, milyen csúnya dolog más élőhelyét szennyezni, károsítani.
  • A könyv végén található kis bálnaatlasz bemutatja a Földön élő bálnák sokféleségét.
  • A záró ismeretterjesztő oldalak pedig tippeket adnak arra, milyen környezettudatos tettekkel segítheted Gréta és a többi élőlény egészségét.

Ebben különleges

Ez a mese alkalmas arra, hogy többször újraolvassátok. El lehet merülni a kedves, pasztell színvilágú rajzok nézegetésében, az apró tengeri jelenetek elemzésében. Biztos vagyok benne, hogy a nagyobbak le is tudják másolni a szereplőket, hiszen egyszerű vonalvezetés és közben hiteles ábrázolás jellemzi az illusztrációt.

Hangolódj rá

 

Már az első olvasás közben felfigyeltem az alábbi részletekre. Mutatok két kedvencet, hogy te is megérezd a mese stílusát és hangulatát:

„Még a napocska is Gréta énekét csodálja. Izzó fülét minden szombaton a víztükörre tapasztja, hogy hallhassa. Egyre jobban belehajol a tengerbe, nehogy lemaradjon valamiről, míg végül teljesen alámerül.”

 

„A tenger pedig nyugodtan morajlik, egyik oldaláról a másikra hemperedik, akár egy lusta rozmár. Hagyja, hogy a napocska vízcseppeket szürcsöljön belőle, majd sós felhőket eregessen az égre, hogy a szélnek legyen mivel játszania.”

Fogd a kezedbe

A Gréta egy igényes, kézbe fogható, fekvő A4-es méretű 48 oldalas kemény borítós mesekönyv. Kicsit nehéz, 500 gramm, nem a kistáskába bedobós fajta, bár a történet miatt jó ötlet magunkkal vinni pl. egy orvosi rendelőbe, hogy ezzel töltsük a várakozás idejét.

A borító különlegessége a Gréta testén megtalálható két kis fényes, domború sáv, amit a kicsit szívesen simiznek, így bátran szeretgethetik a főszereplőt. J

A könyv belső lapjai vastagok, a kicsik is biztonságosan lapozgathatják. A pasztell színű rajzok kitöltik a dupla oldalakat és követik a történet eseményeit. A szöveg jól olvasható, vastag betűs. Az iskolások az olvasást is gyakorolhatják ezzel a mesével.

Lapozz bele

 

Szerintem…

… Gréta történetét imádni fogja ovis vagy kisiskolás gyermeked. Felnőttként is élveztem, hogy belecsöppentem a tenger mélyén lakók különleges világába. Könnyen megszereti az ember ezt a kis társaságot, és együtt érez velük, amikor betegségeikről, mindennapi szenvedéseikről olvas. Szerencsére a történetből az is kiderül, mi okozza ezeket a tüneteket és sérüléseket. Sőt, egy kedves megoldással a tengerlakók azt is megmutatják, hogyan lehetne rádöbbenteni az emberek arra, mekkora a baj.

Biztos te is láttál már megdöbbentő, szörnyű képeket a halászhálóba akadt cápákról, nejlonzacskóba vagy konzervdobozba gabalyodott teknősökről vagy a bálna gyomrát eltömő műanyag hulladékról. Ilyen képekkel nyilván nem szabad a gyerekeket sokkolni. Ez a könyv viszont épp ebben segít: az ő nyelvükön mutatja meg, milyen szenvedést okozunk a környezetszennyezéssel az óceánok lakóinak. 

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, itt egy kis segítség, hogyan találd meg a könyvesboltban, aukciós oldalakon vagy a könyvtárban:

Andrea Gregusova: Gréta

Illusztrátor: Nastia Sleptsova
Fordító: Petovska Flóra
Csirimojó Kiadó, 2018