Barion Pixel

Szeretnél belesni a hazai erdők életébe? Ismerd meg Masnit, a foltos szalamandrát, aki éppen most válik anyukává, és a türelmetlen vadkörtefát, aki alig bírja kivárni, hogy végre az ő ágain is madarak fészkeljenek. Kísérd el a cinkepárt, hogy megtalálják új odújukat, és fedezd fel, milyen hasznos lehet az erdő mélyén kidőlt fa.

Kinek, hogyan olvasd?

Frekot Erika Mesés barangolások sorozatát 6-12 éves gyerekeknek ajánlják, de a könyvben található négy mesét bátran olvashatod kisebbeknek is. Garantálom, hogy közben te is élvezni fogod a kedves történeteket. 😀

A mesék alkalmasak esti mesének is, de a hozzájuk kapcsolódó sok-sok ismeretterjesztő jegyzet igazi nap közbeni elfoglaltságot kínál. Érdemes belemerülni egy-egy ilyen kis kiegészítésbe, és az ott tanultakat átbeszélni, utánaolvasni…

Ne is mesekönyvként tekints erre a könyvre, ez sokkal inkább egy klassz ismeretterjesztő kiadvány, ami szép természeti fotókkal, játékos feladatokkal és ajánlott olvasnivalókkal segít abban, hogy alaposan megismerd hazánk erdei élővilágát.

Természetesen a legjobb, ha az élményeket és ismereteket élőben is átélitek. Ebben segít a könyv közepén található két napló-oldal, ahová saját barangolásaitok adatait, felfedezéseit és fotóit gyűjthetitek.

Környezettudatosságra tanít

Ez a könyv tényleg olyan, mintha együtt sétálnál a szerzővel az erdőben, és ő közben minden apró természeti jelenségről mesélne valami érdekeset. Aztán a túra végén néhány játékos feladattal is segít abban, hogy még többet tudj meg az erdő lakóiról.

Néhány kérdés, amire a válasz neked is újdonság lehet:

 • Mennyire mérgező a szalamandra bőre?
 • Hol élnek hazánkban szalamandrák?
 • Miben különbözik a fekete harkály és a nagy fakopáncs odúja?
 • Mi az a fagyléc?
 • Milyen madárodút építs?
 • Honnan kapta a nevét a csuszka?
 • Milyen állat a fakusz?
 • Hogyan védi a cinke a fiókáit?
 • Miről ismerheted meg a hollót?
 • Hogyan jelöli ki a nyest a territóriumát?
 • Milyen taplógombákat találsz az erdőben?

Ebben különleges

A mesekönyv minden oldalát érdemes alaposan átböngészni. A történetek kedvesek és a kicsik számára is érthetőek. A szép természetfotókkal illusztrált történetek mellé a nagyobbak tárgyi tudást is kapnak. Mindezeket pedig rendkívül kedves apró illusztrációk egészítik ki.

Hangolódj rá

Bár eddig folyamatosan arról esett szó, mennyi okosságot találsz a mesék mellett a könyvben, ettől még bátran olvasd kis gyereknek is, hiszen a történetek hangneme kedves és vicces. Mutatok két kedvencet, hogy te is megérezd a mesék stílusát és hangulatát:

„Nini, itt mozog  föld, valami elő akar bújni. Ezt megvárom. Ó, milyen gyönyörű, kövér földigiliszta. Hamm, bekaplak!

– Moft nem tudok befélni, mert te e a fám giliftával.”

 

„- Mondd, miért hívnak Daginak, amikor olyan kis sovány vagy?

A pele végignéz magán, aztán elmosolyodik.

– Valóban, a tél folyamán egészen lefogytam. Ez azért van, mert nem ettem ősz óta.”

Meg kell mutatnom még a különleges kedvencemet. A mesék lezárásaként a szerző további olvasnivalókat is ajánl saját weboldaláról, a http://barangolj-velem.hu/ cikkei közül. Ezeket az ajánlókat kísérik ezek a kedves rajzok. Talán ez a legjobb példa arra, hogy a könyv készítő a legapróbb részletekben is szórakoztatni akarják az olvasót. 🙂

Fogd a kezedbe

A cinkepár új odúja …és más mesék egy könnyű (298 gramm), jól kézbe fogható, A5 és A4 közötti méretű (18,5 * 24 cm) 48 oldalas kemény borítós mesekönyv.

Még arra is alkalmas, hogy a hátizsákban magatokkal vigyétek az erdei kirándulásra.

A matt borítón különleges hatást keltenek a fényes részletek: a nagyítóval megfigyelhető madárka, a sorozat címe és a szinte valóságosnak ható feltűzött post it az alkotók nevével.

A könyv belső lapjai fényesek, telis-tele képekkel és apró illusztrációkkal. A négy mese színben is elkülönül egymástól. A mesék szövege jól olvasható, a kis iskolások is el tudják olvasni a szöveget. A kiegészítő tudást adó részletek már kisebb betűvel szedettek.

Lapozz bele

 

Szerintem…

… ha a hazai erdők felfedezéséhez keresel egy klassz mesekönyvet, akkor bátran válaszd ezt. Elviheted magaddal egy erdei sétára is, ahol a természetben pihenve olvasod el a rövid meséket gyermekednek.

Nagyon tetszik a könyv felépítése: a rövid és kerek történetek mellett (amit egy-egy esti meseként is olvashatsz) annyi okosságot kínál, hogy több hétre találsz benne újdonságot, érdekes tényeket közvetlen környezetünk élővilágáról.

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, most meg is vásárolhatod 😀