Barion Pixel

Somogy megyében találod ezt a falusi gazdálkodást bemutató klassz helyet, ahol a hagyományőrzés mellett játszva lehet tanulni, és ahol a fenntarthatóság ugyanolyan fontos szempont, mint a fejlesztés, játszva-tanulás, tanítás.

Milyen céllal jött létre a tanya?

A Katica Tanya családi vállalkozás alapítói a kétezres éve elején figyeltek fel arra, hogy a hagyományos gazdálkodás, állattartás, a paraszti bölcsesség ijesztően gyorsan tűnik el, nem látnak már élő tehenet a gyerekek a nagymamánál, nemhogy még meg is fejjék, nem dagasztanak kézzel kenyértésztát teknőben, amit aztán a búboskemencében kisütnek…

Ez a tapasztalat arra ösztönözte őket, hogy Magyarországon felépítsenek és működtessenek egy falusi gazdálkodást bemutató helyet, ami igazi gyerekparadicsommá válhat. Néhány éves működést követően megtapasztalva, mekkora „lábnyomot” is hagynak a tanya vendégei, a kezdeti fő célok mellett megjelent a környezettudatosság és fenntartható turizmus.

A Katica Tanya ma már a tudatos és felelős vállalkozás jó példája, ami szórakoztat és tanítani egyidejűleg. A minta egyszerű: a falun gazdálkodó, állatokat tartó ember nagyon takarékosan tudott bánni az energiával, ebből a szempontból is érdemes tanulnunk tőle.

Milyen fenntartható megoldásokat ismerhetsz meg itt?

A Katica Tanyán számos ilyen mindennapi működésbe beépített apró ötlet, innováció működik:

 • Hulladéktőzsde: Hulladékkal fizethető a belépődíj egy része (akár 10%-a). Hozd el otthonról a PET palackot, az aludobozt vagy a papírt és beszámítják azt a belépőjegyed árába.
 • Hulladék beváltás:  Hozz magaddal 5 db használt elemet, lámpatestet vagy égőt, és klubkártya ponttal jutalmazzák.
 • Mobilgyűjtés: a Jane Goodall Intézet használt mobiltelefon gyűjtő kampányához csatlakozva itt is leadhatod a régi, használaton kívüli mobiltelefonokat, pontokat kapsz cserébe.
 • A „Fenntartható Földgolyónkért” házban megtudhatod, mi az az ökológiai lábnyom, miért fontos, hogy ezzel foglalkozzunk és tisztában legyünk vele, és mit tehet a hétköznapi ember akár otthon is.
 • A szállítóiktól megkövetelik az öko-megoldásokat, a csomagolóanyagok használatát minimalizálják, lebomló szívószálat és papírpoharat kínálnak, ahol szükséges, használat után ezeket újrahasznosítják. Így nincs felesleges hulladék, a már használt pohár, szívószál, ételdoboz vagy energiát ad vagy humusz lesz belőle.
 • Saját gyökérzónás szennyvíz kezelő van a helyszínen.
 • Saját fúrt kúttal és esővíz gyűjtő- és felhasználó rendszerrel optimalizálják az ivóvíz felhasználást.
 • Mozgásérzékelő lámpák, nyomógombos csapok vannak a mosdókban, vizesblokkokban, ez is segíti a takarékos felhasználást.
 • Szelektív hulladékgyűjtés: a Katica Tanyán összesen 25 szelektív kukát találsz.

Mindezek mellett szuper fenntartható technikai megoldások működnek az élményközpont területén. Kattints a képre és fedezd fel, hol találod a napelem farmot, a napkollektorokat, a szélkereket, a fatüzelésű hőközpontot, a komposztálót vagy éppen az elektromos autók töltőjét.

 

Legyél te is aktív részese a zöldülésnek

A Katica Tanya látogatójaként téged is aktívan bevonnak a zöldülés folyamatába azzal, hogy különböző környezettudatos cselekedetre ösztönöznek a helyszínen.

 • a belépők egy részét fizetheted szelektíven gyűjtött hulladékkal
 • a helyszínen keletkezett hulladékodnak is találsz megfelelő szelektív kukákat
 • öko-totót tölthet ki minden látogató, a helyes választ adók között havonta nyerteseket is hirdetnek
 • a Vízipark nem fröcsköl egész nap, hanem aktivátor gombbal indítható. Te indíthatod el, így ha nincs vendég, leáll 4 perc után.
 • az elektromos versenygokarttal környezettudatosan száguldhatsz egy 420 méteres versenygokart pályán, amely 100%-ban megújuló, napelemek által termelt energiát használ

Vajon mire számíthatsz az itt eltöltött, élményekkel teli nap végén? Nézd csak ezt a kisfilmet 😀

Az ajánló a Zöld Matek olalon korábban publikált Jártál már az élmények hazájában? című intrejú alapján készült.