Barion Pixel

Ez a párosító játék megmutatja neked, hogyan védhetjük környezetünket és milyen helytelen viselkedéssel ártasz a természetnek.

Mi a játék lényege?

A játék célja, hogy a gyerekek megtalálják az összefüggő kártyapárokat: egy-egy helyzetben mi a helyes és mi a helytelen magatartás. A fejlesztő társasjáték közben a gyerekek megismerhetik környezetvédelemmel kapcsolatos fogalmakat, a helyes és helytelen hozzáállást, attitűdöket.

Összesen 17 párt rakhatunk össze. Ha sikerül megtalálni egy párt, a kártya hátlapján ellenőrizhető, hogy helyesen oldottuk-e meg a feladatot. A kiválasztott két kártya hátulján lévő szám azonos kell, hogy legyen. Az egyik ábrán mosolygós, másikon szomorú arcú jelzés látható.

Javasolt játékok:

 • PÁROK TÁRSÍTÁSA: Ekkor a gyerkőc az asztalon szétterített kártyákkal különféle tevékenységeket végezhet: Vegyen fel minden kártyát, és keresse meg az ellentétes párokat.
 • OSZTÁLYOZÁS: Osztályozzuk a kártyákat attól függően, hogy jó vagy rossz szokásokat mutatnak-e.
 • SZÓBELI KIFEJEZÉS: A játékosok fogalmazzák meg, mit látnak a képeken:
  – a rosszul viselkedő kártyákat használva negatív kifejezésekkel magyarázzák meg tartalmukat, például: „nem dobáljuk a szemetet a földre”
  – a helyes viselkedést bemutató kártyák használatával a játékosnak pozitív nyelven kell megmagyaráznia tartalmát, például: „a szemetet a kukába kell dobnunk”.

A gyerekekkel érdemes a játék közben folyamatosan beszélgetni a környezetvédelem fontosságáról, a természet értékeinek megóvásáról és az energia hatékony felhasználásáról. A teljes játékszabályt megtalálod ezen az oldalon.

Ezt találod a dobozban:

 

Kiknek szól

Ezt a fejlesztő játékot egyedül is játszhatják a gyerekek, de 2-4 játékos is jól szórakozhat válogatás közben. A játék ovisoknak és kisiskolásoknak készült, 3-8 éves korosztálynak ajánlják.

Környezettudatosságra tanít

A gyerekek játék közben mindent megtudnak a környezettudatos viselkedésről:

 • Tiszteljük a környezetet, vigyázzunk rá: Segítsünk megelőzni az erdőtüzeket: ha tüzet gyújtunk a szabadban, gondosan oltsuk el, mielőtt magára hagynánk; ne
  dobjunk el semmilyen üveget, üvegtárgyat, ha ilyet találunk, szedjük fel, és vigyük a legközelebbi szemetesig.
 • Tartsuk tisztán a környezetet: Mindig a szemetesbe dobjuk a szemetet közterületen.
 • Óvjuk a közvagyont: A park padjain üljünk rendesen.
 • Növények, állatok védelme: Bánjunk szeretettel az állatokkal és rendszeresen öntözzük a növényeinket.
 • Takarékoskodjunk a vízzel és az energiával: Fogmosás közben zárjuk el a csapot. Amikor kimegyünk a szobából, és nem marad ott senki, kapcsoljuk le a villanyt.
 • Újrahasznosítás: A különböző fajtájú hulladékokat szelektíven gyűjtsük zsákokba, konténerekbe.

Itt van pár példa a 34 db játékkártyából:

 

Ebben különleges a játék

A játék nagyon jól használható a gyerekek szóbeli kifejezésének fejlesztésére azzal, hogy meg kell magyarázniuk a különböző kártyák jelentését. A játék akkor is beszédre bátorít, ha második nyelvet tanítunk a gyerkőcnek.

A játék kiválóan fejleszti a szókincset, a felelősségtudatot, a természet szeretete iránti képességet és segíti a tudatos életmódra nevelést otthon és az oviban, suliban is, hiszen minden egyes kép segítségével új érdekességekre hívhatjuk fel a gyerekek figyelmét, így lépésről lépésre megtanulják a megfelelő, természetvédő viselkedést.

Maga a játék is igen környezettudatos: a játék doboza és a kártyák kartonpapírból vannak.

Itt egy rövid videó a játékról:

 

Hol juthatsz hozzá?

Ezt a játékot a szülők és pedagógusok is szeretik, hiszen nagyon fontos dolgokat taníthatunk játék közben a gyerekeknek. Ha te is szeretnél egyet, akkor itt, a Webáruházban is megvásárolhatod. ❤️