Barion Pixel

Az otthonunkban keletkező hulladékok nagy része újrahasznosítható. De melyek ezek a hulladékok? Mi alapján döntjük el, hogy egy tárgyat hova dobjunk? Ismerd meg játékosan a szelektálás szabályait!

Egy egyszerű kártya-rakosgatós dobókockás játék sok-sok hasznos tudással.

Mi a játék lényege?

A játék célja, hogy a játékosok felismerjék a képeken látható hulladékokat, azok anyagát és fajtáját, majd elhelyezzék a kártyát a megfelelő szelektív gyűjtőedénybe. Ha elfogynak a kártyák, vége a játéknak.

Javasolt játékok:

  • Rakjátok egymás mellé a felmatricázott konténereket, a kártyákat terítsétek szét az asztalon. A gyerekek felváltva dobnak a dobókockával, és aszerint, hogy milyen színt dobott, a játékos keres a kártyák között egy képet, amit a megfelelő színű konténerbe kell dobni. A kártyát bedobja a gyűjtő kis nyílásán. A játék akkor ér véget, ha az asztalról minden kártya elfogy.
  • Rakjátok egymás mellé a felmatricázott konténereket. A kártyákat osszátok szét a gyermekek között. A kapott képeket mindenki rakja maga elé jól láthatóan. A kezdő játékos dob, majd keres a kártyái között egy olyan képet, ami a megfelelő színű konténerbe illik, és beledobja. A következő játékoson a sor. Aki X-et dob, vagy nincs nála megfelelő kártya, passzol. Az győz, akinek először fogynak el a kártyái.

Játék közben érdemes a gyerekekkel megbeszélni, melyik tárgy miért kerül a kiválasztott szelektív gyűjtőbe. Mi lesz a bedobott papír, üveg, fém, műanyag és egyéb szelektálható hulladékból az újrahasznosítás során.

Ezt találod a dobozban:

 

Kiknek szól

Ezt a fejlesztő játékot egyedül is játszhatják a gyerekek, de 2-4 játékos is jól szórakozhat válogatás közben. A játék ovisoknak és kisiskolásoknak készült, 3-8 éves korosztálynak ajánlják.

Környezettudatosságra tanít

A gyerekek játék közben mindent megtudnak a háztartási hulladékok szelektálásáról:

  • Megismerik, milyen anyagokat érdemes az újrahasznosítás lehetősége miatt elkülönítve gyűjteni.
  • Megtanulják a szelektív hulladékgyűjtők színéhez tartozó jelentéseket.
  • A játék közben az újrahasznosítás folyamatát is elmesélhetjük nekik.
  • A hulladékok válogatása közben a hulladékmegelőzés lehetőségére is érdemes felhívni a figyelmüket.

A gyerekeknek többféle foglalkozás keretében taníthatjuk meg a szelektálás szabályait:

  • A kártyák segítségével megismerkedhetünk az otthoni kukába kerülő termékekkel.
  • Osztályozhatjuk a hulladékokat eredetük vagy anyaguk alapján.
  • Megkereshetjük a megfelelő konténert az egyes hulladékokhoz.
  • A dobókocka segítségével mindig egy, a dobott színnek megfelelő kártyát kell megkeresnünk és a szelektív tárolóba dobnunk, míg az összes kártya el nem fogy.

Itt van a 35 db játékkártya:

 

A játék dobozán is jól látható, hogyan kell játszani:

Ebben különleges a játék

A játékszabályt a gyerekek is könnyen megértik, gyorsan belerázódnak a játék menetébe.

A játék otthon és oviban, suliban is segítheti a környezeti nevelést, hiszen minden egyes kép segítségével új érdekességekre hívhatjuk fel a gyerekek figyelmét, így lépésről lépésre megtanulják a szelektálás helyes módszerét és megértik az újrahasznosítás folyamatát.

Maga a játék is igen környezettudatos: a játék doboza és a legtöbb tartozék kartonpapírból van, egyedül a dobókocka és a matricás papír fedőfóliája műanyag.

Így készítsd el a színes hulladékgyűjtőket:

 

Hol juthatsz hozzá?

Ezt a játékot a szülők és pedagógusok is szeretik, hiszen nagyon fontos dolgokat taníthatunk játék közben a gyerekeknek. Ha te is szeretnél egyet, akkor itt, a Webáruházban is megvásárolhatod. ❤️