Barion Pixel

Ez a pályázat már lejárt.

Segíts felhívni a figyelmet a Földünket veszélyeztető megannyi problémák egyikére: az emberi tevékenység által veszélybe kerülő élőlények pusztulására, a biodiverzitás csökkenésére. Mutasd meg bármilyen kreatív technikával, hogy te meghallod a veszélybe kerülő élőlények utolsó szavait, segélykiáltását, suttogó kérését vagy néma testbeszédét!

Olvasd el ezt a rövid összefoglalót, ami segít megérteni, miről szóljon az alkotásod:

„A biodiverzitás szerepe az emberiség életében felbecsülhetetlen. Az emberi társadalom léte elképzelhetetlen a minket körülvevő élővilág nélkül. Mégis, a biodiverzitás csökkenése napjainkban is folyamatos. Az utóbbi évtizedekben az emberiség, eddig soha nem látott mértékben és sebességgel alakította át természetes környezetét, a legfőbb természetformáló erővé válva. Óriási területeket bevonva terjeszti ki mezőgazdasági és ipari tevékenységét, kiirtva vagy elüldözve az őshonos növény- és állatvilágot. Vajon át tudunk-e lépni saját árnyékunkon? Mindez csak rajtunk áll.

A mi felelősségünk, hogy hogyan használjuk egyre gyarapodó tudásunkat. Tudunk-e együtt élni a környezetünkkel, képesek vagyunk-e meghallani a veszélybe kerülő élőlények utolsó szavait, segélykiáltását, suttogó kérését vagy néma testbeszédét? A biodiverzitás megőrzése a fenntarthatóság alappillére, gyermekeink élhető jövőjének záloga. A te gyerekeid jövőjéé is.”

Ki pályázhat?

A debreceni NDK– Neue Debreczenische Kunst – művészcsoport, és a Deák17 Galéria által meghirdetett Last Words pályázatra általános iskolás és középiskolás diákok nevezhetnek az ország bármely részéből.

Mivel lehet pályázni?

Az alkotásodra semmilyen technikai, műfaji megkötés nincs. A pályamunka lehet festmény, rajz, grafika, fotó, installáció, térbútor, szobor, fényfestés, számítógépes program, animáció, videó.

Mivel a pályázathoz egy kiállítás is kapcsolódik, vannak bizonyos méretbeli korlátok. Erről a pályázat kiírásában tájékozódhatsz. A Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria célközönsége a 3-23 év közötti gyerekek és fiatalok, így a kiállításra kerülő anyagok tekintetében fontos tudni, hogy a látogatók közé nagykorúak mellett óvodások, kisiskolások is tartoznak.

A pályázat ingyenes, nevezni kizárólag digitális úton lehet EZEN AZ OLDALON.

Itt egy érdekes példa

Ebben a TED előadásban Peter Tyack megmutatja neked a bálnák és delfinek víz alatti akusztikai világát. A tengeri emlősök évek tízmilliói alatt különböző módokat fejlesztettek ki arra, hogy a hang segítségével felderítsék a világukat, illetve kommunikáljanak is egymással. Erről szól a videó, ami magyar felirattal látható:

 

Milyen díjakkal jutalmazzák a legjobbakat?

A zsűri által kiválasztott legjobb munkákat a Deák17 Galéria az azonos című – Last Words – kiállításon 2021. január 16 – február 27. között egy nagyszabású kiállítás keretei között mutatja be.

Meddig várják a pályázatokat?

A pályázatok beküldési határideje digitális formában: 2020. november 29.

Hangolódj rá

A pályázattal és a kapcsolódó kiállítással a kiírók fel szeretnék felhívni a figyelmet az emberi tevékenység által veszélybe kerülő élőlények pusztulására, a biodiverzitás csökkenésére.

A folyamatok megismerésében és megértésében segíthet David Attenborough legújabb „Egy élet a bolygónkon” című dokumentumfilmje, amelyben az ünnepelt természettudós visszatekint az életét meghatározó pillanatokra és a pusztító változásokra, amelyeknek szemtanúja volt.

Nézd meg a film előzetesét:

Ha szívesen indulnál a pályázaton, keresd fel a Deák17 Galéria honlapját és olvasd el a teljes kiírást, ahol azt is megtudod, milyen formában és hova kell küldened elektronikusan az alkotásokat.