Barion Pixel

Szívesen tanulnátok játékosan a szelektív hulladékgyűjtésről? Ez a társasjáték éppen erre készült.

Mi a különbség a szemét és a hulladék között? Hogyan tudod megelőzni a hulladékok keletkezését vásárlás közben / otthon? Mit jelent az, hogy a hulladékot újrahasznosítják?

Ha válaszolni tudsz ezekre és még néhány ehhez hasonló alapozó kérdésre, akkor készen állsz a Legyél válogatós! társasjátékra.

Mi a játék lényege?

Ez a társas egy hagyományos dobókockás, lépegetős játék, aminek a témája a szelektív hulladékgyűjtés. Ez jelenik meg a játéktáblán és erről szólnak a játékkártyák, így játékosan ismerhetjük meg segítségével a hazai hulladékgazdálkodási rendszert.

Kiknek szól?

A játék fő célja az általános iskolás gyerekek környezeti nevelésének támogatása, a környezetbarát gondolkodásmód játékos kialakítása.

Azonban nem csak a gyermekek hulladékgazdálkodással kapcsolatos helyes attitűdjét segít kialakítani a játék, a velük játszó felnőttek figyelmét is ráirányítja a hulladékmegelőzés fontosságára, valamint a szelektív hulladékgyűjtés praktikáira. Ennek köszönhetően a valóságban is csökkenhet a lerakóra kerül kommunális hulladék mennyisége.

A társast 2-6 fő játszhatja egyszerre, és szükség van egy játékvezetőre is (aki lehet pl. a pedagógus vagy a szülő), aki a játékosokat segíti, irányítja a játékot és ellenőrzi a helyes válaszokat.

Környezettudatosságra tanít

A gyerekek játék közben választ kapnak rengeteg kérdésre. Megtudhatják például:

  • Mi mindenből lesz hulladék?
  • Miért érdemes tisztán tenni a hulladékot a szelektív gyűjtőbe?
  • Vajon környezetbarát csomagolóanyag-e a fémdoboz?
  • Mit lehet csinálni az érett komposzttal?
  • Lehet-e komposztálni a papírhulladékot?
  • Mi történik a szelektíven gyűjtött műanyagokkal?
  • Milyen hulladékcsökkentő hatása van a javítóműhelyeknek?

Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre kapunk választ, miközben a kártyahúzós mezőkre lépve húzunk a 90 db kártya közül.

Ebben különleges

A játék során a játéktábla színes mezői abban segítenek, hogy megtanuljuk és megjegyezzük, melyik szín milyen szelektív hulladékgyűjtőhöz tartozik. A különböző színű mezőkre lépve mindig az ahhoz kapcsolódó hulladéktípusról szól a megválaszolandó kérdés:

kék – papír, sárga – műanyag, zöld – üveg, piros – veszélyes hulladék, barna – komposzt, fehér színű piros mintával – megelőzés, fehér színű kék mintával – általános

Természetesen a játékleírásban a lehetséges elfogadható válaszokat is megtalálod minden kérdésre.

Hol juthatsz hozzá?

Ez a játék jelenleg sajnos kereskedelmi forgalomban nem kapható. 🙁

A társasjátékot a hajdúböszörményi Zöld Kör késztette egy támogatott projekt keretében 2018-ban, és legutóbb 2019-ben terjesztették ingyenesen általános iskolák körében.

Ha szeretnéd kipróbálni, érdeklődj a közeli iskoláknál, hátha éppen ők kapták meg az egyik ingyenes példányt. Esetleg keresd közvetlenül a játék gazdáját, lehet, hogy tudnak tanácsot adni, hogyan juthatsz hozzá pl. egy kölcsönözhető darabhoz.

Én pedig figyelem a friss híreket és remélem, készülnek majd újra Legyél válogatós! játékok. Ha megtudok valamit, azonnal szólok neked is. 😀

Hangolódj rá

Kíváncsi vagy, meg tudnád-e válaszolni a kártyákon szereplő kérdéseket? Mutatok három kártyát a helyes válaszokkal együtt, hogy lásd, mire végigértek az ötven játékmezőn, megismeritek és megtanuljátok, mennyi mindent tehettek azért, hogy kevesebb hulladék keletkezzen.

50. Mi történik a szelektíven gyűjtött műanyagokkal?

Válasz: A vegyesen összegyűjtött műanyaghulladékok anyagfajta és szín szerinti elkülönítése a hulladékválogatóban zajlik. A műanyagok ezután tisztításon és daraboláson mennek keresztül, majd granulátumot készítenek belőle, ami közvetlenül alkalmas már késztermékek előállítására.

55. Miből állítható elő az üveg? vas, homok, mészkő, sósav, üvegcserép

Válasz: homok, mészkő, üvegcserép

80. Igaz vagy hamis? A lebomló műanyag zacskó komposztálható

Válasz: Hamis, mert a lebomlónak jelölt műanyag zacskók nagy része nem bomlik le, hanem csak nagyon apró darabokra esik szét.