Barion Pixel

Mutasd meg egy izgalmas társasjáték keretében gyermekednek, hogyan változik a természet tavasztól télig. Milyen munkával telik a kertész ideje? Mi minden terem az egyes évszakokban? Milyen a tipikus tavaszi, nyári, őszi és téli időjárás? Beszélgessetek erről egy klassz játék közben!

Ha környezettudatos témájú játékokat keresel, nem kell mindig a legbonyolultabb megoldásokat felkutatni. Lehet, hogy az otthoni játékos polcon is bőven van olyan játék, ami jó alkalmat ad nektek arra, hogy a természetről, az élőlények védelméről vagy egyéb környezeti témáról beszélgessetek.

Ez a társasjáték erre igazán jó példa, hiszen különleges „öko”cimke nélkül is olyan témát dolgoz fel, amiről már az óvodában  is tanulnak a gyerekek.  A kisvakond kertje megmutatja nektek az évszakok különbözőségét, a kertben bekövetkező változásokat.

Mi a játék lényege?

Ez a társas egy hagyományos dobókockás, lépegetős játék, ami szín- és formafelismerő feladattal is kiegészül. A játéktáblán Kisvakond és barátai lépegetnek a kertben, ahol ő egész évben gondosan kertészkedik. Mivel hatalmas kertje van, kis barátai, Egérke, Nyuszi és Süni is segít neki a nagy munkában. A játékosok a kertben mindig az évszaknak megfelelő növényeket, állatokat és elfoglaltságokat találják, ezekből kell egy-egy jellemző képet összegyűjteni a játék során. A játék végén az nyer, aki a legkorábban összegyűjt egy-egy képet a négy különböző évszakból.

Kiknek szól?

A társast 2-4 játákos játszhatja, egy menet kb. 15 percet vesz igénybe. 3 éves kortól már bátran hozzáfoghattok a játékvariációk felfedezéséhez:

 • A legkisebbek szívesen szerepjátékoznak a négy kedves, szép kidolgozású és strapabíró bábuval.
 • A nagyobbak már az alagutakkal igazi 3D-s környezetté varázsolt táblán is lépegetnek a színes dobókocka szerint a megfelelő színű fatönkökre.
 • A játékszabály szerint egy-egy új évszak mezőjére lépve a játékosoknak húzniuk kell egy arra az évszakra jellemző képet. Ezek a képek a táblán is láthatóak, így segítve a kicsiket.
 • A legbonyolultabb változatban a karton képeket a kék zsákba helyezve „vakon” kell kikeresni, a megfelelő forma után kutatva. Ha sikerül, akkor haladhatunk tovább.

Íme a csapat:

Környezettudatosságra tanít

A gyerekekkel játék közben egy sor fontos dolog szóba kerül:

 • Mikor ültetjük a virágokat?
 • Milyen eszközöket használunk a kertészkedéshez?
 • Mi a feladatuk a rovaroknak, pillangóknak?
 • Hogyan lesz a virágból termés?
 • Hogyan védjük meg a növényt a kártevőktől?
 • Milyen vízzel locsoljunk?
 • Miért fontos a nap melege a növényeknek?
 • Milyen a jellemző tavaszi, nyári, őszi és téli időjárás hazánkban?
 • Miért hullanak le a falevelek?
 • Milyen szezonális zöldségek teremnek ősszel?
 • Miért pihen a természet télen?
 • Mi történik a hó alatt?

Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre válaszolhatunk, miközben a játéktáblán körbe lépegetünk. Abban biztos lehetsz, hogy nekik mindig lesz egy következő kérdésük. 😀

Ebben különleges

Ezt a játékot a gyerek ovis korukban különösen szerették. A Kisvakond nagy kedvenc volt nálunk, így egy szeretett mesehőssel és barátaival lehet újra és újra eljátszani és átélni a kerti kalandokat.

Maga a játék is igen környezettudatos: a bábuk fából, a képek, a tábla és a játék doboza vastag kartonpapírból van, csak a dobókocka és a zsák műanyag.

A játék tartozékai mind jó minőségűek, tartják a formájukat a kicsi kezekben is. A térbeli játéktábla és a zsákba rejtett képek formájának felfedezése különleges élményt ad.

Ez rejtőzik a zsákban:

 

Hol juthatsz hozzá?

A mi dobozunkon a 2002-es évszám szerepel, nálunk ez után pár évvel volt évekig folyamatos használatban a játék. A sikerét bizonyítja, hogy ma is kapható a játékboltokban.

Itt éppen az ősszel ismerkednek a szereplők:

 

Hangolódj rá

A doboz hátoldalán találsz egy rövid összefoglalót a játékról. Biztos lehetsz benne, hogy szívesen beszélgettek a természet rendjéről, az évszakok jellemzőiről és a környezetkárosítás már ma is érezhető hatásairól, akkor ez valóban több lesz számotokra, mint egy egyszerű társasjáték. 😀