Barion Pixel

Azt gondolod, hogy a gyerekek túl kicsik ahhoz, hogy látható eredményeket érjenek el környezetünk védelmében? Olvasd el ennek a 12 gyermeknek a történetét, és meglátod, hogy csodákra képesek. 

Kinek, hogyan olvasd?

Loll Kirby: Mi mentjük meg a Földet! című könyvét 6 éves kortól ajánlják a gyerekeknek. Kövesd a gyerekek példáját, és tégy te is a klímaváltozás ellen! – így aktivizálja a szerző fiatal olvasóit, akik a könyv dupla oldalain magukhoz hasonló 7-14 éves gyermekeket ismerhetnek meg.

Ez a 12 gyermek az átlagos kortársaktól csak egy dologban különbözik. Ők mindannyian valamilyen esemény, hatás következtében korán felismerték környezetünk sérülékenységét, és arra is rájöttek, hogyan tehetnek ők maguk a környezetkárosító hatások ellen. Rövid történeteik a környezetvédelem különböző témaköreit érintik, így a könyvet felnőttel együtt olvasva minden egyes történet jó alkalmat teremt a hosszú beszélgetésekre.

Környezettudatosságra tanít

Az a csodálatos ezekben a rövid, pár soros történetekben, hogy valósak (bátran ellenőrizheted a könyvben említett környezetvédelmi szervezeteket), így igazi példaként szolgálnak arra, hogy bárki, bármilyen fiatalon belevághat a környezet védelmébe.

A könyvet olvasva megtudjátok, …

  • miért alapította meg 9 évesen Felix az erdők védelméért a Plant for the Planet szervezetet
  • hogyan ösztönzi Himangi Indiában a többieket a bicikli használatára, hogy ezzel csökkentsék a levegőszennyezést
  • hogyan küzd Amy és Ella a Kisd Against Plastic keretében a műanyaghasználat ellen
  • miért kezdett bele hét évesen Hunter az orrszarvúak védelmébe
  • vagy éppen hogyan segíti Eunita a méhek védelmét Kenyában.

Rajtuk kívül még 7 fiatal zöld tetteiről olvashattok a könyvben, és megismerhetitek a hazai mozgalmakat is.

Ebben különleges

A könyv legnagyobb értéke, hogy valós gyermekeket és általuk megvalósított, követhető példákat ismerünk meg. Ezek a történetek arra ösztönzik a gyermekeket és felnőtteket, hogy bátran válasszák ki saját környezetvédelmi szívügyüket és vágjanak bele a gyakorlati zöld tevékenységbe.

Hangolódj rá

A könyv gyönyörűen illusztrált, színes oldalai változatos helyszínekre repíti az olvasókat. Valóban bejárjuk a világot és közben azt látjuk, hogy a környezetvédelem mindenhol ugyanolyan fontos és megvalósítható. Mutatok két részletet, hogy te is lásd, mire számíthatsz:

„Indonéziában, Adeline hazájában irdatlan áradás pusztított az ember környezetromboló tevékenysége miatt.

A tizenkét éves lány azzal a küldetéssel alapította meg természetbarát közösségét, hogy megelőzzék az ilyen katasztrófákat.”

 

„Miért dobnánk ki olyan anyagokat, amelyek értékesek számunkra? A tizenkét éves ukrán Nikita felfigyelt rá, hogy a suliban irgalmatlan mennyiségű biohulladék keletkezik nap mint nap.

Fogd a kezedbe

A Mi mentjük meg a Földet! egy nagy méretű, belül minden oldalán részletes illusztrációkkal díszített könyv.

Az alaptörténetek betűmérete megfelelő, azonban a rajzon megjelenő sok fontos kiegészítő információt olyan apró betűkkel szedték, hogy sokunknak nehezen olvasható. Pedig ezek a képeken elszórt rövid mondatok nagyon fontos dolgokat tanítanak nekünk. Itt olvashatunk az éppen bemutatott környezetvédelmi téma fő fogalmairól, a felmerülő környezeti károkról és arról, milyen globális hatások miatt fontos odafigyelnünk az adott problémára.

Lapozz bele

 

Szerintem…

…ez a könyv tökéletesen alkalmas arra, hogy a gyerekeket ösztönözze a környezetvédelemre, a gyakorlati tettekre. A kortársakról olvasott pozitív példák megerősítik a gyerekeket abban, hogy igenis minden lépés és minden apró tett számít. Mindenki tud tenni Földünk védelméért, gyerekek és felnőttek egyaránt. 

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, most meg is vásárolhatod. 🙂