Barion Pixel

Egyre többször hallani arról, hogy a méhek eltűnőben vannak, és ez nagy veszélyt jelent bolygónk élőlényeire. Ismerd meg a méhek világát és tudd meg, mi minden veszélyezteti őket és mit tehetünk a védelmükért. 

Kinek, hogyan olvasd?

Charlotte Milner: A méhek világa című könyve már 6 éves kortól bátran olvasható a gyerekeknek. Ez a fantasztikus színes és ízléses mesekönyv egy igazi enciklopédia a méhekről, miközben a kicsik már a lapozgatásával rengeteg dolgot megtudhatnak a beporzókról.

Minden dupla oldal egy-egy kisebb témát magyaráz meg, a gyerekek minden felmerülő kérdésükre választ kapnak a méhekkel kapcsolatban. Mivel ismeretterjesztő könyvről van szó, nem esti mesének való, inkább nappali közös olvasmánynak ajánlom, hogy jusson idő a rajzok tanulmányozására és az olvasottakkal kapcsolatos élmények megbeszélésére is.

Környezettudatosságra tanít

A szerző egyszerűen és érthetően mutatja be a méhek életét és munkájuk többi élőlényre gyakorolt hatását.

Olvashattok arról, …

  • milyen sokféle méh van a világon
  • mennyi munka van egy kanál méz elkészítésében
  • mi történik a kaptárban
  • mi minden hiányozna a tányérunkról, ha nem lenne beporzás
  • kinek mi a feladata a méhcsaládban
  • hova és miért megy a méhraj
  • milyen környezeti hatások veszélyeztetik a méheket
  • hogyan védhetjük meg őket

Ebben különleges

Ez a könyv tényleg mindent elmesél a méhekről. Felnőttként is élvezettel olvasható, miközben a gyerekek is megértik, miért olyan fontos törődnünk a méhekkel. Megdöbbentő adatokkal, érdekes tényekkel teli igazi tudásgyűjtemény.

Hangolódj rá

A könyv minden oldala fontos ismereteket ad az olvasónak, mindezt szemet gyönyörködtető stílusban. Mutatok két részletet, hogy te is lásd, mire számíthatsz:

„Azt a folyamatot, amikor a virágpor az egyik virágról a másikra kerül, BEPORZÁSNAK hívjuk. A virágoknak azért van szükségük beporzásra, hogy magot neveljenek.

 

„Fontos, hogy a méhek tájékoztassák egymást arról, hol  találhatók a legjobb virágok. Persze beszélni nem tudnak, viszont remek táncosok! A kaptáron belül a MÉHTÁNC révén kommunikálnak egymással.

Fogd a kezedbe

A Méhek világa egy közepes méretű, fekvő, majdnem A4-es méretű, belül minden oldalán kedves színes illusztrációkkal díszített könyv.

A szövegek betűmérete jól olvasható, így a kisiskolások olvasás gyakorlásra is használhatják.

Lapozz bele

 

Szerintem…

…ez a könyv tökéletesen alkalmas arra, hogy mindent megtudjatok egy fontos fajról és annak védelméről. Nem is gondolnád, hogy egy ilyen kis élőlényről ilyen sok érdekességet olvashatsz. A szerző célja, hogy beszélgetésre és cselekvésre ösztönözze a gyerekeket és szüleiket. Ehhez a sok adat mellett konkrét ötleteket is ad.

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, most meg is vásárolhatod. 🙂