Barion Pixel

Szeretnéd a gyerekek számára is érthetővé, kézzelfoghatóvá tenni a Földön működő kölcsönhatásokat, a világ működését, az egyre inkább égető környezeti problémákat? A Nagyon Zöld Könyv segítségével alaposan elmerülhettek a környezetvédelem sűrűjében.

Kinek, hogyan olvasd?

Gévai Csilla: Nagyon Zöld Könyve alapmű a 8 éven felüli gyerekeknek. Első megjelenésekor igazi hiánypótló kiadvány volt a környezeti nevelés területén. De ma is ugyanolyan aktuális és igazi értéke, hogy komoly kérdésekről mesél okosan, érthetően és könnyedén. Különleges képi és nyelvi világa és humora nagy segítség abban, hogy Földünk megóvása a gyerekek számára személyes üggyé váljon.

A könyv 2-5 oldalas fejezetekből áll, így részletekben is kényelmesen olvasható. Azért nem biztos, hogy esti meseként érdemes belevágni az ökológiai lábnyom, túlnépesedés, klímaváltozás, passzívház és hasonlóan bonyolult fogalmak és folyamatok megismerésébe. Inkább nappali közös olvasmánynak ajánlom, hogy jusson idő a fejezetekhez kapcsolódó rajzok alapos tanulmányozására és a gyerkőcben felmerülő kérdések megválaszolására is. 🙂

Környezettudatosságra tanít

A szerző saját hangján szólítja meg a gyerekeket és a bevezetéskor hangsúlyozza, milyen fontos már gyerekként megismerni a Föld működését és tudomást szerezni a bolygónkat veszélyeztető folyamatokról.

Olvasás közben megtudod, …

  • miért baj a túlnépesedés
  • mi növeli az ökológiai lábnyomot és mivel csökkentheted
  • mi az üvegházhatás és miért jelent ma problémát
  • milyen károkat okoz a légkör túlzott felmelegedése
  • mit jelent a klímaváltozás
  • miért van veszélyben a vízkészlet és a levegő
  • miért okoz környezeti problémákat a technológiai fejlődés
  • milyen erőforrásaink vannak kimerülőben és hogyan segíthetnének a megújuló erőforrások ezen
  • és mi mindent tehetsz te magad a Földért.

Ebben különleges

Ez a könyv arra biztatja a gyermek olvasókat, hogy bátran rajzolják le gondolataikat a könyv egyes részeire. Azáltal, hogy nem érinthetetlen felületként kell bánni a könyv lapjaival, a gyerekek sokkal könnyebben aktivizálhatóak zöld cselekedetekre a valóságban is.

A könyv végén található 7 oldalas szójegyzék pedig igazi kincs! Nekünk felnőtteknek is bőven van még a környezetvédelemmel kapcsolatos tisztázni való fogalom, így ez a gyűjtemény nagy segítséget ad ahhoz, hogy a gyerekeknek pontosan és érthetően közvetítsük a környezettudatosság szemléletét.

Hangolódj rá

Ha ezt a könyvet elolvassátok a gyerkőccel, igazi környezetvédő mindentudók lesztek. A fontos mondanivalókat a humoros stílus és a szerző kedves rajzai is érhetővé, könnyen emészthetővé varázsolják. Mutatok három részletet, hogy te is lásd, milyen fontos elméleti és gyakorlati témákról olvashatsz ebben a könnyed stílusban:

„Tudósítás a helyszínről

Egy kétségbeesett napsugár nyilatkozik:

– Ezek a gázok túl sok hőt tartanak vissza, és ez gáz! Legutóbbi társasutazásomkor, kétszáz éve még nem voltak ennyien! Ki vagyok használva!

Melegházi gázok:

– Drága napsugarak, melegítsétek még egy picit ezt a szép bolygót!”

 

„Ugyanis van a hidrogén elemnek egy rokona, deutériumnak hívják, ami a többi energiaforrásunktól eltérően soha nem fogy el. Jól hangzik, nem? Csak amíg ez az erőmű megvalósul, addig kell valahogyan megvédenünk a Földet a szennyező energiatermelés következményeitől.

„15. Figyeljetek oda arra, hogy mennyi és milyen ételt vásároltok! Legkönnyebben az ételt pazaroljuk, pedig csak okosabban kellene vásárolni. Ha a vásárlás előtt átgondoljátok, hogy mire van tényleg szükségetek, akkor nem csak az étellel, de a pénzetekkel is tudtok takarékoskodni.

 

Fogd a kezedbe

A Nagyon Zöld Könyv egy közepes méretű, belül minden oldalán színes illusztrációkkal díszített könyv, amely a nagy sikerének köszönhetően 2013 óta több kiadást is megélt.

A szövegek betűmérete a gyerekeknek is megfelelő, akár olvasás gyakorlására is használható, a bekezdések olykor egyedi formázása és a vicces rajzok fenntartják a gyerekek érdeklődését és érthetővé teszik a hallottakat.

Lapozz bele

 

Szerintem…

…ha már úgy érzed, elérkezett az idő, hogy a gyerkőccel az igazán fontos zöld kérdésekről beszélgessetek, ez a könyv nagy segítségedre lesz. Humoros és vidám, mégis komoly és fontos tudást adhatsz át az olvasása közben. Ha végiglapozod a könyvet, feltűnhet, hogy a teljes szövegben vastag betűvel kiemelten olvasható ez a rövid szó: épp, éppen. És azt hiszem, ez a lényeg.

Minden pillanatban éppen itt az alkalom, hogy tegyünk valamit környezetünkért!

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, most meg is vásárolhatod. 🙂