Barion Pixel

Látogass el a klímanók világába és ismerd meg a manócsapatot, akik Mindentbele Béla, az elfáradt kukamanó társai lesznek a szemét gyűjtögetésében.

Kinek, hogyan olvasd?

Bálint Mariann: Hulladék históriák – klímanó történetek című mesekönyvét 5 éves kortól ajánlják a gyerekeknek. Rövid történetek sorozata vezeti végig az olvasót és hallgatóságát a szelektív hulladékgyűjtés témáján úgy, hogy mesés szereplők segítenek megérteni, miért kell odafigyelnünk a szemétre és hogyan kell a hulladékkal bánnunk.

„Mindennek, ami itt a Földön létezik, van egy kis manója, ami mindent tud a saját rábízott feladatáról.”

Ezt az alapgondolatot jelenítik meg a mesék szereplői, azok a manók, akiknek a feladata a világban a szelektív hulladékgyűjtés, tisztogatás, újrahasznosítás. Ők mesélnek a gyerekeknek mindennapjaikról, kalandjaikból megtudhatjuk, hol és hogyan válhat a hulladék alapanyaggá.

A könyv egymásra épülő rövid történetekből áll, ezért jó választás esti mesének is. A legjobb, ha a mese olvasása után marad egy kis idő az éppen megélt kalandról beszélgetni is. 🙂

Környezettudatosságra tanít

Mit csinál egy klímanó? Összegyűjti a rá bízott szemétfajtát, tisztogat, újrahasznosít és újrahasznál. Ezeket a folyamatokat alaposan megismerheted a klímanók személyes történeteiből.

Nem mesélem el a könyv alaptörténetét, de biztos te is sejted, hogy a klímanók segítsége nélkül bizony nagy baj történne az emberek világában. A hulladék elárasztja Földünket, ezért mindent meg kell tennünk ennek a folyamatnak a megállításáért. Szerencsére gyermekeink már a klímanóktól megtanulhatják, hogyan kell felelősen kezelni hulladékainkat.

Tőlük tanulhattok:

 • Klímanó Kapitány
 • Öregvilág Apó
 • Papír Apó a papír manó
 • Pille Panni a műanyag manó
 • Üveg Néne az öreg üvegmanó és Fiola Fióna az unokahúga
 • Fém Frici a fém manó
 • Komposzt Karcsi a komposzt manó és 
 • Mindentbele Béla a mindenes.

A manóktól megtudjátok…

 • hogyan lett egyre több hulladék a Földön
 • milyen új anyagok miatt van szükség egyre több klímanóra
 • milyen a jó komposzt és mit csinálnak benne a kukacok
 • mi mindenre jó a műanyag
 • hogyan hasznosíthatjuk újra a műanyag hulladékot
 • mi a baj a műanyaggal
 • miért nem szabad a papírt pazarolni
 • hogyan készül az újrapapír
 • hogyan kell jól szelektálni
 • miért kell óvatosan bánni az üveggel
 • hogyan lehet újrahasznosítani az üveget
 • milyen fémhulladékot szelektálhatsz…

A könyv végén pedig új lakók is érkeznek a csodás Hasznos Halomba. Talán már te is kitalálod a beszédes nevekből, mi mindenre taníthat meg Nemsemmi Mimi, Nedobdki Nelli, Nemkellmégegy Kornél, Műanyagmentes Matyi, Vászonszatyor Vanda és Ötlet Ödön.

Ebben különleges

Igazi mesék és csodás lények varázsolják el a gyerekeket, és közben aktuális és fontos ismereteket adnak át nekik a hulladék kérdésről, a fenntarthatóságról. 

A történetet indító és a különleges mesevilágot bemutató bevezető mesék után minden egyes manó kapott egy-egy fejezetet a könyvben. Mindegyik sztori után egy ismeretterjesztő oldal foglalja össze a manók üzenetét: mit gyűjtöget pontosan, mi az, ami nem való a kukájába, hogyan hasznosítják az adott hulladék anyagot, mennyi idő alatt bomlik el a természetben (ha elbomlik egyáltalán…).

A könyv végére érve biztos lehetsz abban, hogy pontosan ismeritek a hulladékfajtákat, a szelektálás szabályait, az újrahasznosítás és újrahasználat jelentőségét, és a hulladék megelőzésének és csökkentésének módjait is.

A szerző, Bálint Mariann nem csak kigondolta ezt a csodás mesevilágot, de illusztrátorként láthatóvá is tette számunkra. A könyv készüléséről egy blogon is beszámolt, külön Facebook oldalon követheted a mesékkel kapcsolatos híreket. És még egy letölthető Játék Ötlettár is készült a mesekönyvhöz.

Hangolódj rá

Ha ezt a könyvet elolvasod, szerintem minden fontos dolgot tudni fogsz a hulladékokról. Ehhez a különlegesen kedves és részletes illusztrációk is nagy segítséget adnak. Mutatok három részletet, hogy te is lásd a könyv stílusát és hangulatát:

„A falu egyre szebb és szebb lett, lakói minden nap találtak valamit, amiből hasznos holmit varázsoltak. Így is hívták a falut: HASZNOS HALOM. Ezt a jól csengő nevet az a kislány adta a falunak, aki elsőnek látogatott el a klímanókhoz.

„A konyhai hulladékot mi, komposztmanók válogatjuk és hasznosítjuk fel – kezdett bele Karcsi.  – Összeszedünk mindent, ami az ételmaradékokból maradt; krumpli héj, almacsutka, répalevél. Banánhéj. Hmm… az a kedvencem.

„Fiola Fióna is ott állt a többiek között, háta mögött egy taligával, amin egy rejtélyes tárgy lapult, gondosan letakarva. Amint az első csillag kigyúlt felettük az égen, Öregvilág Apó botjával háromszor a földre dobbantott, s a jelre három kicsinyke tűzmanó fénye pislákolt fel Fiola Fióna körül, megvilágítva az üvegmanó lányt.

Fogd a kezedbe

A Hulladék Históriák egy közepes méretű, kemény borítós, belül gazdagon illusztált színes, 87 oldalas könyv. Ha utaztok valahová, simán befér a kistáskába is.

A pár oldalas történetek szövege jól tördelt, a színes kiemelések segítik az olvasást, a vicces rajzok pedig a gyerekek számára is izgalmassá és érthetővé teszik a hallottakat. A betűk mérete kellemesen nagy, az olvasás gyakorlására is jól jöhet ez a mesekönyv.

Lapozz bele

 

Szerintem…

…ha egy igazi mesével, érdekes és különleges mesehősökkel szeretnéd megtanítani a gyerkőcnek, milyen fontos a hulladékcsökkentés, ez a könyv a kedvencetek lesz. Egyedi szereplők és grafikák segítenek abban, hogy a manók segítségével mi emberek is tanuljunk a természet védelméről.

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, most meg is vásárolhatod. 🙂