Barion Pixel

Te mit csinálsz az elromlott vagy csak éppen lecserélt mobiltelefonokkal? A legjobban akkor döntesz, ha ezeket eljuttatod egy használtmobil-gyűjtőpontra. Most megmutatom, hol találsz ilyeneket.

Miért van szükség a mobilok újrahasznosítására?

Ennek legfőbb oka néhány különleges alkotóanyag. A koltán nevű ércből nyerik a tantál nevű fémet. Ezt kondenzátor bevonatok készítésére használják, így megtalálható a mobilokban, a laptopokban, gps-ekben, táblagépekben.

A világ koltán készletének 80% Afrikában található, elsősorban a Kongói Demokratikus Köztársaságban, ahol a hegyi gorillák, Grauer gorillák, bonobók, a csimpánzok is élnek. Az ércbányászat sajnos drasztikusan megváltoztatja az itt élő fajok élőhelyét. Az erdők területe csökken, a meglévőket pedig a kitermeléshez használt utak hálózzák be.

A bányák jó része illegális, sokan veszítik életüket munka közben a bányákban. A koltán kereskedelme, szállítása követhetetlen a világban. Így nehéz a természetet károsító tevékenységet megakadályozni.

Segíts újrahasznosítani az érceket

Ha a használt mobiltelefonokban található ásványok újrahasznosításra kerülnek, akkor kevesebb frissen bányászott ércre lesz szükség. Ezért nagyon fontos, hogy a lecserélt, elektronikus hulladékká vált mobilok és társaik visszakerüljenek az újrahasznosítási folyamatba.

Ezt segíti elő a Jane Goodall Intézet programja: Passzold vissza Tesó!

Az alábbi térképen megtalálod a program gyűjtőpontjait. Kékkel jelölt pontok mutatják a jelenleg is működő pontokat, a piros pedig a zárt gyűjtőpontokat.

Mi dobható be a dobozokba?

Mobiltelefon nyomógombos, vagy okostelefon, gps, tablet és ezek tartozékai úgymint a töltő, fülhallgató is. 

2022-ben is folytatódik a kampány. A szervezők várják a tanintézmények, civil szervezetek és közösségek jelentkezését, akikhez eljuttathatják az ingyenes gyűjtődobozokat. Ha még többet szeretnél tudni a programról, látogass le a Jane Goodall Intézet weboldalára.

A programba való jelentkezéshez ezt az űrlapot kell kitölteni.