Barion Pixel

Szerintem a legszínesebb és legérdekesebb „év faja” típusú szavazás minden évben az MME Év madara verseny.

Vegyél te is részt idén a döntésben! Ismerjétek meg a 2022-es jelölteket, ez is egy lehetőség arra, hogy a gyerkőccel együtt új ismereteket szerezzetek a körülöttünk élő növényekről, állatokról.

Az Év madara 2022 szavazás most készen kínálja ezt a lehetőséget: idén is három különleges madárfaj várja, hogy rá szavazzatok. 🙂

Ez a kampány célja

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) 1979-ben indította el az „Év madara” programját azzal a céllal, hogy megismertesse a társadalommal azokat a madárfajokat vagy fajcsoportokat, amelyek védelmében a lakosság különösen fontos szerepet kaphat. A kampány évről évre felhívja a figyelmet azokra az érdekütközésekre, konfliktusokra, amelyeket fel kell oldani a fajok védelme érdekében.

Ismerd meg a jelölteket

A madárvilág változatos megjelenése egyúttal a biodiverzitás, a biológiai sokféleség, sokszínűség jelentőségét is jól szemlélteti. Ezért az idei szavazás jelmondata:

Sokszínű természet

A biológiai sokféleség a bizonyítéka természeti környezetünk gazdagságának.  A biodiverzitást azonban számos veszély fenyegeti világszerte, az emberi tevékenység egyre több növény- és állatfajt sodor a kihalás szélére. Ha megszűnik a biológiai sokszínűség, azzal nem csak a ritka állat- és növényfajokat veszítjük el véglegesen, hanem az egyes ökoszisztémák megújulási képességét is. Ez pedig sérülékenyebbé teszi a természeti rendszereket a külső hatásokkal szemben.

Ezért fontos, hogy megőrizzük a színeket!

Három feltűnően színes fajt került a 2022-es jelöltek listájára. Közülük kerül ki a lakosság segítségével a biológia sokféleség nagykövete 2022-ben.

Lássuk a három versenyzőt!

Kékbegy

 

Meseszép színekben pompázó nádi énekesmadarunk, vonuló fajként télre Afrikába költözik. Bár feltűnően színes, mégis nehezen megfigyelhető, rejtett életmódú madár. Hazánkban kb. 1.200 – 2.000 pár fészkel.

Zöld küllő

Ugye a képről már te is kitaláltad, hogy egy harkályféle az egyik jelölt? 🙂

Ligetes erdőben, városi parkokban, ártéri erdőkben te is megfigyelheted. Állandó madarunk, de télen kóborolhat. Odúját maga készíti és akár több évig is használja. Itthon növekvő állománnyal, 15-17 ezer fészkelő párral büszkélkedhetünk.

Vörös gém

A jelöltek közül méretben a legnagyobb, nádasban élő gázlómadár. Nádból épített fészkétől távolra is eljár táplálékot keresni. Vonulómadarunk, szeptemberben indul el Nyugat-Afrikába, ahol a telet tölti. Áprilisban tér vissza a hazánkban fészkelő 630 – 810 pár.

Van már kedvenced?

Akkor irány a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) honlapja, és máris szavazhatsz rá. Egészen 2021. július 25-ig várják a szavazatokat.

Addig pedig ismerd meg az előző 43 év nyerteseinek listáját.

Ezek a fajok már megkapták a lehetőséget, hogy egy-egy év róluk szóljon, és így a kampánynak köszönhetően alaposan megismerhessük őket.

Szerinted ki lesz a következő nyertes?