Barion Pixel

Biztos felétek is van olyan közeli hely, ahová egy különleges fa csábítja a természetkedvelőket. Nálunk Gödöllőn ilyen a „kidőlt fa”, amit talán az összes ovis és iskolás gyerkőc jól ismer.

Idén ez a fa is bekerült a 11 kiválasztott döntős fa közé az Év Fája versenyen, így most különleges izgalommal figyeljük a verseny alakulását. 🙂

Ez a kampány célja

Az Ökotárs Alapítvány az Év Fája versennyel a közvetlen környezetünkben élő fákra és általában a természet fontosságára, mindennapi életünkben betöltött szerepére szeretné felhívni a figyelmet.

A verseny folyamata minden évben a különleges fák jelölésével kezdődik. Bárki nevezheti kedvenc fáját egy történet megosztásával arról, miért fontos a jelölt fa a közösségnek. Ez nem a legidősebb és legszebb, hanem inkább a legkülönlegesebb fák versenye.

A versenybe nevezett fák közül a szakmai zsűri 2021-ben 11 döntőst választott. Ezek közül most a közönségszavazáson dől el az Év Fája elismerés sorsa.

Ismerd meg a jelölteket

Az idei versenyben a következő fákra lehet szavazni:

 • Herény Erzsébet hársai-Szombathely/Herény
 • Gödöllői görbefa-Gödöllő
 • A perkátai nagy tölgyfa-Perkáta
 • Mausz-fa, a hárs a dombtetőn – a Szekszárdi dombság és a Sárköz peremén-Decs
 • A martfűi mesefa-Martfű
 • Százéves eperfa a kétsopronyi Kemencés Tanyán-Kétsoprony
 • Micsky hársak-Dánszentmiklós
 • Ezeréves tölgy-Ziliz
 • A három horti vadgesztenyefa-Hort
 • A kultúra párosa – A debreceni Csokonai Színház csüngő japánakácai-Debrecen
 • Kispáli vadkörtefa-Kispáli

A döntős fákat, egyedi történeteiket és a fákról készült fotókat megtalálod a verseny honlapján, a SZAVAZÁS oldalán.

Itt most csak egyet mutatok be neked, a gödöllőiek kedvencét:

Gödöllői görbefa – minden éremnek két oldala van

 

„Gödöllőn, az Alsópark területén él egy szembetűnő formájú, különleges történetű zöld juhar, amely már több, mint 70 éves. Nem túlzunk, ha azt állítjuk, szinte minden gödöllőinek van élménye a zeneiskola mellett található megdőlt fával, amelyet többféle néven emlegetnek: mászófa, görbefa, kidőlt fa. Ez a különleges juhar az Ady Endre sétányról jól látható, a Grassalkovich Kastéllyal szemben a Frédéric Chopen Zeneiskola kertje mellett, valamikor a 90-es évek elején valószínűleg egy vihartól megdőlve tovább élt és növesztett hatalmas lombkoronát. Ritka jelenségnek számít, mert ez a fafaj igen ritkán növekszik ekkorára. Valószínűleg akkori életben maradási ösztönének köszönheti, hogy nem vágták ki és a MÁV-tól kapott talpfákkal a Városüzemeltető és Szolgáltató Intézmény parkfenntartási dolgozói alátámasztották a törzsét esélyt adva a túlélésre. Azóta is gyakran szorul alátámasztásra, hisz bár ez a fafajta hamar megújul, de könnyen törik. Nem őshonos fafaj, és özönnövénynek is tekinthető, de az itt élő embereknek sokat jelent, ezért is fordítanak az ápolására nagy figyelmet.
Több, mint 20 év telt el azóta, hogy megdőlt, és ebben a nyakatekert állapotban gyönyörűen fejlődik, és ami a legérdekesebb, nincs olyan gödöllői – aki felnőve emellett a megdőlt fa mellett – nem mászta volna meg legalább egyszer ezt a juhart. Többek gyerekkoruk szinte minden napját itt a kidőlt fánál töltötték, már több nemzedék nőtt fel az ágakon csüngve, mászva.”

Ez a fa arra hívja fel a természetkedvelők figyelmét, hogy a nem őshonos, invazív fafajok telepítése milyen veszélyeket rejt. Ez a zöld juhar nem őshonos hazánkban, Észak-Amerikából érkezett. Az ilyen invazív fajok nagyon gyorsan terjednek és kiszorítják az őshonos erdei élővilágot.
A fa jelölésével a gödöllőiek fel szeretnék hívni a figyelmet arra, hogy „szeressük a mászófánkat, de a kertjeinkbe őshonos növényeket ültessünk ezentúl!”

Forrás: https://evfaja.okotars.hu/dontosfak

Van már kedvenced?

A közönségszavazás mellett további elismeréseket is kaphatnak a jelöltek:

 • a szakmai zsűri ítéli oda a “Hős Fa” címet
 • különdíjat kap egy, az Országos Erdészeti Egyesület által választott jelölt

Ismerd meg a jelöltek történeteit és szavazz te is!

Kattints IDE A SZAVAZÁSHOZ.