Barion Pixel

Ismered a hazánkban őshonos halakat? Most három fajról mindent megtudhatsz a 2022-es év hala jelölés segítségével.

Ez a kampány célja

A Magyar Haltani Társaság évről évre meghirdeti AZ ÉV HALA választást. Minden évben három olyan halfaj közül választhat az érdeklődő közönség, melyek őshonosak vizeinkben. Idén van közöttük védett és fogható faj is.

A kampány fő célja, hogy ráirányítsa a figyelmet hazánk halfajaira. Ezért a jelölt fajok jellegzetességeiről, természeti értékéről, élőhelyi igényeiről és elterjedéséről részletes tájékoztatást adnak a szervezők. űŰőŰőŐ

Ismerd meg a jelölteket

Idén is közönségszavazás dönt arról, hogy a kiválasztott három jelölt közül melyik faj lesz a nyertes..

Lássuk a három versenyzőt!

Bodorka

 

Szavazz 2022 év halára - itt vannak a jelöltek

Kis méretű halfajunk, fiatalon planktont fogyaszt, majd idősebb korára férgek, rákok és rovarlárvák képezik táplálékát. Szinte minden halas vizünkben megtalálható a hegyvidéki kis patakok és a túl erős sodrású folyószakaszok kivételével. Tömegesen előforduló halként ragadozó halaink táplálkozásában van jelentősebb szerepe. A húsa szálkás, de ízletes.

Bagolykeszeg

Szavazz 2022 év halára - itt vannak a jelöltek

Ez a faj különleges nevét jellegzetesen nagy, feltűnő „bagolyszeméről” kapta, de nevezik bagókeszegnek és szápakeszegnek is. Teste magas, oldalról lapított. Kicsiny feje egy rövid, tompa, lekerekített orrban végződik, mely ráborul félig alsó állású szájára.

Csapatosan élő, nagyobb folyóvizeket kedvelő halfajunk, mely főleg a mederfenék közelében szeret tartózkodni, táplálékát szúnyoglárvák, csigák, kagylók alkotják. Húsa szálkás, de kiváló ízű.

Széles durbincs

Szavazz 2022 év halára - itt vannak a jelöltek

Kis méretű, zömök testalkatú halunk, példányai általában 15 centiméternél kisebbek. Testét halványbarna színű, apró, sötétbarna foltok tarkítják. Teste oldalról lapított, magasan ívelt, a fej mögött meredeken emelkedik.

Fiatalabb korban planktonszervezeteket fogyaszt, majd fokozatosan tér át olyan nagyobb méretű táplálékra, mint a puhatestűek, rovarlárvák, rákok és férgek. 

A Duna vízrendszerében általánosan megtalálható, ezen belül a Tisza-tóban is él önfenntartó populációja. Védett fajunk, nem fogható.

Van már kedvenced?

Akkor irány a Magyar Haltani Társaság szavazó oldala, és máris szavazhatsz rá. Egészen 2021. december 31-ig várják a szavazatokat.