Barion Pixel

Itt egy újabb kutatási-tanulási lehetőség azoknak, akik nem félnek bogarászni 🙂 Ismerd meg a 2022-es év rovara szavazás jelöltjeit és válaszd ki a kedvencedet!

Az Év rovara 2022 szavazás segítségével most három különleges óriást ismerhettek meg.

Ez a kampány célja

Az Év rovara kampány évről évre felhívja a társadalom figyelmét egy-egy rovarra, a rovarok védelmére és az élővilágban betöltött szerepükre. Minden évben különleges figyelmet kap a nyertes faj, az érdeklődők sok izgalmas dolgot megtudhatnak annak életmódjáról, életkörülményeiről.

De nem csak a kiválasztott faj kerül ilyenkor előtérbe, jobban megérthetjük a természetben zajló biológiai folyamatokat, változásokat is. A védett vagy védendő fajok megismertetése nemcsak a rovarvilág jelentőségére, hanem a természetvédelem fontosságára is ráirányítja a figyelmet.

Ismerd meg a jelölteket

Idén az év rovara jelöljei Magyarország őshonos “óriás rovarai”, amik ugyan hatalmasak, mégis kevesen ismerik őket igazán.

Lássuk a három versenyzőt!

Fűrészlábú szöcske

 

Hazánk és egyben Közép-Európa leghosszabb testű rovara, akár 11.5 centiméteresre is megnő. Ragadozó rovar, kizárólag élő és mozgó ízeltlábúakat fogyaszt.

Nehéz megfigyelni, hiszen zöld vagy barna alapszínű, többnyire fehér és sötét mintázatú teste teljesen beleolvad a növényzetbe. Hazánkban elsősorban középhegységi száraz gyepekben, sztyepplejtőkön és sziklagyepekben, bokorerdők tisztásain fordul elő, védett faj.

Óriás tőrösdarázs

Az óriás tőrösdarázs a legnagyobb európai hártyásszárnyú, testhossza az 5 cm-t is meghaladhatja. Magányos életmódú, parazitoid faj. Lemezescsápú bogarak lárváinak élősködője, elsődleges gazdaállata az orrszarvúbogár, de különböző cserebogárfajokban és nagy szarvasbogárban is fejlődhet.

Hazánkban könnyen találkozhatunk vele, főleg száraz, meleg, erősen napsütötte helyeken található. Védett faj, nem támad az emberre.

Óriás énekeskabóca

Az óriás énekeskabóca a legnagyobb termetű közép-európai énekeskabóca, sőt, a kabócák alrendjének legnagyobb képviselője is. Testhossza 38–44 mm zárt szárnyakkal, szárnyfesztávolsága 75–85 mm. 

Könnyen elárulják magukat a hímek énekükkel, amit a potrohuk tövénél található páros membránokkal keltenek. Növényi nedvekkel táplálkozik, amelyet szúró-szívó szájszervével szívogat.

Itthon elsősorban a Balaton-felvidéken és a Budai-hegységben fordul elő, természetvédelmi oltalom alatt áll.

Van már kedvenced?

Akkor irány a Magyar Rovartani Társaság honlapja, és máris szavazhatsz rá. Egészen 2021. december 6-ig várják a szavazatokat.

Addig pedig ismerd meg az előző 10 év nyerteseit:

 • hétpettyes katica (2011)
 • imádkozó sáska (2012)
 • citromlepke (2013)
 • földi poszméh (2014)
 • nagy szentjánosbogár (2015)
 • mezei tücsök (2016)
 • nagy szarvasbogár (2017)
 • óriás-szitakötő (2018)
 • havasi cinér (2019)
 • tavaszi álganéjtúró (2020)
 • kacsafarkú szender (2021)

Ezek a fajok már megkapták a lehetőséget, hogy egy-egy év róluk szóljon, és így a kampánynak köszönhetően alaposan megismerhessük őket.

Szerinted ki lesz a következő nyertes?