Barion Pixel

Miért érdekelhet téged, hogy mi lesz az Év rovara 2021-ben? Vagy a többi „év bármilyen élőlénye” szavazás?

Mert minden ilyen választás mögött egy alapos tájékozódás áll, ami szuper lehetőséget ad arra, hogy a gyerkőccel együtt új ismereteket szerezzetek a körülöttünk élő növényekről, állatokról.

Az Év rovara 2021 szavazás most készen kínálja ezt a lehetőséget: idén is három különleges rovarfaj várja, hogy rá szavazzatok. 🙂

Ez a kampány célja

Az Év rovara kampány már 11. éve hívja fel a társadalom figyelmét egy-egy rovarra, a rovarok védelmére és az élővilágban betöltött szerepükre. Minden évben különleges figyelmet kap a nyertes faj, az érdeklődők sok izgalmas dolgot megtudhatnak annak életmódjáról, életkörülményeiről. De nem csak a kiválasztott faj kerül ilyenkor előtérbe, jobban megérthetjük a természetben zajló biológiai folyamatokat, változásokat is. A védett vagy védendő fajok megismertetése nemcsak a rovarvilág jelentőségére, hanem a természetvédelem fontosságára is ráirányítja a figyelmet.

Ismerd meg a jelölteket

A rovarok osztálya elképesztően változatos fajokat foglal magába. Az idei jelöltek azért különlegesek, mert mindhárom fajra igaz:

Egyikük sem az, aminek első pillantásra látszik

Ugye, milyen izgalmas? Az alábbi három rovar jó példa arra, hogy a látszat néha csal. Ránézésre azt gondolod, tudod, hogy ők milyen állatokra hasonlítanak, de valójában ezekhez semmi közük. A hasonlóság lehet a hasonló életmód következménye, de akár a védekezés egyik módja is.

Lássuk a három versenyzőt!

Kacsafarkú szender

 

Ugye, hogy hasonlít egy kolibrire? Mi más lehetne, hiszen a virágok előtt egy helyben lebeg, majd hirtelen tovareppen bármely irányba, akár hátrafelé is.

De ő bizony egy lepke, akit akár te is láthatsz otthonod közelében csendes időben, kora délelőttől kora estig.

Keleti rablópille

Nézd csak! Mintha egy szép lepke lenne. Még a neve is erre utal. Pedig ő a recésszárnyúak rendjébe tartozik.

Hazánkban igen ritka rovar, főleg természetvédelmi területeken fordul elő, fokozottan védett faj.

Ékfoltos zengőlégy

Ugye, hogy te is valamilyen darázsra tippelsz, ha ezt a sárgával és feketével sávozott rovart látod? Pedig ő a leggyakoribb a Magyarországon előforduló zengőlegyeknek közel 400 faja közül.

Ez a becsapós csíkozás védelmet nyújt neki a veszélyes darazsakat kerülő ragadozókkal szemben. Ha a kertedbe virágos növényeket ültetsz, könnyen becsalogathatod az ékfoltos zengőlegyet.

Van már kedvenced?

Akkor irány a Magyar Rovartani Társaság honlapja, és máris szavazhatsz rá. Egészen 2020. december 6-ig várják a szavazatokat.

Addig pedig ismerd meg az előző 10 év nyerteseit:

  • hétpettyes katica (2011)
  • imádkozó sáska (2012)
  • citromlepke (2013)
  • földi poszméh (2014)
  • nagy szentjánosbogár (2015)
  • mezei tücsök (2016)
  • nagy szarvasbogár (2017)
  • óriás-szitakötő (2018)
  • havasi cinér (2019)
  • tavaszi álganéjtúró (2020)

Ezek a fajok már megkapták a lehetőséget, hogy egy-egy év róluk szóljon, és így a kampánynak köszönhetően alaposan megismerhessük őket.

Szerinted ki lesz a következő nyertes?