Barion Pixel

Földünk évente több milliárd tonna természetes erőforrást termel, de ez a folyamat sajnos véges. A nem túl távoli jövőben elapadnak ezek az erőforrások.

Ezért már ma felelősen kell mindazokkal a dolgokkal bánnunk, amit ma eldobunk  – nem hulladékként, hanem lehetőségként kell gondolnunk rájuk. 

Ez a világnap célja

A világnap missziója kettős:

  • bebizonyítani a világ vezetőinek, hogy az újrahasznosítás egyszerűen túl fontos ahhoz, hogy ne legyen globális cél, és sürgős összefogásra van szükség az újrahasznosítás szemléletének terjesztéséhez,
  • felhívni az emberek figyelmét arra, hogy a minket körülvevő tárgyakra erőforrásként, és ne hulladékként tekintsenek – amíg ez nem történik meg, addig nem ismerjük meg az újrahasznosított termékek valós értékét és nem kapják meg azt a megbecsülést, amit megérdemelnek.

Tanulj és tanítsd a többieket

Az újrahasznosítás a körforgásos gazdaság egyik kulcsa, ezzel segítve természetes erőforrásaink védelmét. A hat fő természeti erőforrás mellett (víz, levegő, szén, olaj, természetes gázok és ásványok) az ún. hetedik erőforrás (ahogyan az újrahasznosítható anyagokat nevezik) évente több mint 700 millió tonna CO2 kibocsátást takarít meg, és ez a mennyiség 2030-ra várhatóan 1 milliárd tonnára növelhető.

Nem kérdés, hogy bolygónk jövőjének megmentésében az újrahasznosításé az egyik fő szerep.

Ismerkedj meg néhány érdekes adattal erről az erőforrásról:

Forrás: https://www.globalrecyclingday.com/

Hogyan lehetsz igazi Újrahasznosító?

1) használj kevesebb műanyagból készült dolgot

2) segíts a barátaidnak az újrahasznosítási szabályok követésében

3) javítsd meg és használd újra a régi holmikat

4) csak tiszta és száraz hulladékot helyezz a gyűjtőedényekbe

5) kutass a neten és oszd meg a barátaiddal a tudást

6) ne csak a papír, műanyag, fém és üveg hulladékot szelektáld, ne felejtsd el a többi szelektíven gyűjtendő hulladékot sem

7) a csomagolás újrahasznosításáról se feledkezz meg

Ezen a képen követheted a lépéseket: