Barion Pixel

Idén újraindul a Humusz műanyagböjt kampánya. Vágj bele te is a segítségükkel a nagyböjti időszakkal párhuzamosan a műanyaghasználat csökkentésébe!

Napjainkban az egyik legsúlyosabb környezeti probléma a mindent elárasztó műanyagok környezetkárosító hatása. Szerencsére egyre többünkben tudatosul, hogy ez az egyébként csodás anyag micsoda veszélyt jelent természetes környezetünkre.

Bár ma már világszinten foglalkoznak ezzel a problémával, de az Európai Unió egyszer használatos műanyagokra vonatkozó irányelve ellenére az előrejelzések szerint a műanyagtermelés a jövőben is fokozódni fog

A műanyag egy csodás anyag, alkalmazása számos esetben nemcsak hasznos, de életmentő is. Könnyű, tartós, jól formázható anyag, de pl. az egyszer használatos, eldobható termékek esetében nem használjuk ki ezeket a tulajdonságait. Sajnos olyankor is műanyagot alkalmazunk, amikor bőven lenne környezetbarátabb megoldás. 

Az első, hatalmas lépés ezért az, ha csökkentjük a – főleg egyszer használatos – műanyagtermékek használatát.

Ez a megoldás ugyan egyszerűnek tűnik, a gyakorlatban nagyon sok akadálya van annak, hogy szakítani tudjunk a műanyagokkal. 

Ebben segít a HuMuSz

Ha követed a műanyagböjt kampányt…

  • értékes és valós információkat kapsz a műanyagról és használatának környezeti hatásairól
  • fel fogod ismerni a műanyaglobbi zöldrefestési kísérleteit
  • megcáfolódnak azok a tévhitek is, amelyek torzítják a műanyagokról, és főként az azok hulladékkezeléséről alkotott képet.

Nézd meg ezt az interjút a 2019-es kampányról:

Csatlakoznál? Itt találod a segítséget

A kampány szervezői jól tudják, hogy az nem elég, ha ők minden szükséges információt megadnak ahhoz, hogy belekezdj a műanyag használatának csökkentésébe. Az ember könnyen kerül a tagadás vagy a bénító kétségbeesés csapdájába.

Ezért közösségi oldalaikon könnyen megvalósítható tippeket adnak neked és megismerhetsz egy csomó környezetbarát alternatívát. Figyeld a Facebook és Instagram oldalukat és állj ellen a műanyagok kísértésének.

Minden lépés számít!

A kampányban ez az első házi feladat: