Barion Pixel

Figyeld meg szakértők segítségével, ahogy a madarak reggel kirepülnek a táplálkozó területre, vagy éppen este visszatérnek a biztonságot nyújtó Öreg-tó medrébe. 

Sajnos a koronavírus járvány idén megakadályozza, hogy a korábbi évek hagyományát folytatva a Tatai Vadlúd Sokadalom keretében köszönthessék a természetkedvelők a távoli északi tundrák üzenetét magukkal hozó vadludakat. A szervezők azonban nem hagyják élmény nélkül a legelhivatottabb madármegfigyelőket.

Vadlúd hétvégék

November 14-től december 20-ig minden szombaton és vasárnap szakértők várják a korábban regisztrált résztvevőket, hogy egy reggeli és egy késő délutáni, esti program keretében együtt figyeljék meg a tatai Öreg-tó partján állomásozó madárcsapatokat. A megfigyelést teleszkópok is segítik majd.

Miért pont az Öreg-tó?

Az eurázsiai tundrákról ősszel érkező vadludak vonulása különlegesen látványos jelenség. Könnyen felismerhető az égen a szinte tökéletes V-alakzat. A Kárpát-medencében telelő vadludak száma meghaladhatja a 300 ezret.

A hazánkba érkező csapatok 18 nagy gyülekezőhelyet használnak, ahol évről évre megpihennek, éjszakáznak. Ennek egyike a tatai Öreg-tó, ahol vonulási időszakban akár 40-50 ezer madár is összegyűlhet. Ha enyhe a tél, akár egész évszakban itt maradnak. Ha nagyobb a hideg és nehezebb megszerezni a táplálékot, akkor tovább vonulnak dél felé.

Addig azonban napról napra csodálatos jelenet a reggeli „kihúzásuk” és esti hazajövetelük, a „behúzás”. Ebben az élményben lehet része mindazoknak, akik a Vadlúd hétvégékre regisztrálnak a vadlúdsokadalom honlapján található eseménynaptárban.

Ha érdekel a program, igyekezz, mert már fogynak a helyek!

Ha kíváncsi vagy a helyszínre és arra, milyen látványra számíthatsz, nézd meg a tavalyi eseményről készült beszámolót. Bár a vásár és a programok idén elmaradnak, a természet változatlanul vár:

 

Vadlúd szakmai nap november 28-án

Többet szeretnél tudni?

A szervezők egész napos szakmai programmal várják a madármegfigyelőket. Lehetőséget adnak azoknak is, akik személyesen nem tudnak részt venni az eseményeken. Virtuálisan is be lehet majd kapcsolódni a szakmai nap programjába:

  • megrendezik a hagyományos 12 órás madármegfigyelő versenyt
  • limitált létszámú szakvezetéses túrákat indítanak
  • a Filmdzsungel Stúdió lenyűgöző természetfilmjeit lehet majd a YouTube-csatornán nézni
  • a madarászversenyt is élőben közvetítik helyszíni bejelentkezésekkel

Figyeld a vadludakat online

Ha netán elfogynak a Vadlúd hétvégékre a helyek, vagy nem tudsz elutazni Tatára, akkor akár online is megfigyelheted az Öreg-tó partján gyülekező csapatokat.

Az élő közvetítést adó webkamerákat várhatóan november 10-én már bekapcsolják. Itt találod majd a webkamera élő képét: