Barion Pixel

Dani egy nap különleges csapatra bukkant séta közben. Az állatcsempészek felborult furgonjából érdekes állatok kértek tőle segítséget. Indulj el velük te is, hogy a világ erdőit járva együtt megtaláljátok a hét faj hazáját.

Kinek, hogyan olvasd?

Pavla Hanácková Vigyél haza! – Erdők a nagyvilágban című ismeretterjesztő mesekönyvét 6 éves kortól ajánlják. Az érdekes történet során az olvasók bejárják a nagyvilág erdeit, megismerve a különböző erdők jellemzőit, növény- és állatvilágát.

A könyv sok apró leírást, egy-két mondatos összefoglalókat kínál a kezdő olvasóknak, de a világjáró élményt talán a könyvet felnőttel együtt olvassa lehet a legjobban átélni. Az illusztrációk szépek, felismerhetően ábrázolják az élőhelyek jellegzetes fajait, így a gyerekek élvezni fogják az állat- és növényhatározást. Egy-egy erdő megismerése során rengeteg lehetőség van arra, hogy beszélgessetek az éghajlatról, a fajok sokféleségéről, az állatvédelemről vagy akár a természet körforgásáról.

Környezettudatosságra tanít

A mesekönyv alaphelyzete egy fontos jelenségre hívja fel a gyerekek figyelmét: az állatcsempészek ellopják eredeti élőhelyükről a különleges fajokat, hogy aztán számukra élhetetlen környezetben értékesítsék őket.

A kalandos felfedező út során megismerhetjük az alábbi élőhelyeket:

  • az elegyes erdőt Európában
  • a bambuszerdőt Kínában
  • az eukaliptuszerdőt Ausztráliában
  • a sarkköri fenyvest Kanadában
  • a tüskés erdőt Madagaszkáron
  • a tengeri moszaterdőt Kalifornia partjainál
  • a trópusi esőerdőt Costa Ricában.

Vajon a bajba jutott állatok közül hol találja meg szülőföldjét a kattamaki, a koala, a szajkó, az óriáspanda, a vidra, a lajhár és a rozsomák?

Ebben különleges

A gyerekek számára érdekes, színes, sok apró részletet rejtő oldalak felkeltik a kicsik érdeklődését. Jó dolog elidőzni egy-egy oldalon, felfedezve pl. az eukaliptuszerdőben élő különleges élőlényeket, vagy a trópusi esőerdő élettel teli világát. Ezt a mesekönyvet lapozgatni, csodálni kell, miközben elmeséljük a gyerekeknek Dani és barátai történetét.

Hangolódj rá

A könyv gyönyörűen illusztrált, színes oldalainak segítségével bejárhatjuk a nagyvilágot. Mutatok két részletet, hogy te is lásd, mire számíthatsz:

„Az erdő életének körforgása szorosan összefügg az évszakok váltakozásával. Az állatok és növények élete igazodik az egyes évszakokhoz.”

 

„Az erdő talaján ugyan sötét van, de az élet itt is nyüzsög. A lehullott levelek apró állatoknak kínálnak élelmet, és parányi növényeknek táptalajt. Ez a legveszélyesebb szint valamennyi közül. itt nincs hova elrejtőzni.”

Fogd a kezedbe

A Vigyél haza! egy nagy méretű, színes, kemény táblás könyv, melynek belső kemény oldalai jól bírják az apró kezek nyúzását. A betűméret kellemesen olvasható, kisiskolások olvasás gyakorlására is használhatják a kiadványt.

Lapozz bele

 

Szerintem…

… a könyv kedves szereplői segítenek abban, hogy a gyerekek felfedezzék, milyen változatos a természet, és milyen fontos, hogy megvédjük a növények és állatok természetes élőhelyeit. 

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, most meg is vásárolhatod. 🙂