Barion Pixel

Ha a természet védelmére gondolunk, sokszor nagyszabású akciók, tömegeket megmozgató kampányok jutnak az eszünkbe. Pedig a legtöbbször elég lehet, ha a saját környezetünkben szétnézünk és ott keresünk egy védelemre szoruló élőlényt, egy megoldásra váró környezeti problémát. Így tesz Bodza és Nyagyija is ebben a mesében. 

Kinek, hogyan olvasd?

Lovranits Júlia Villő: Bodza, a természetmentő című mesekönyv-sorozata egy igen izgalmas történettel indul. A Bajban az öreg tölgy meséjét 5 éves kortól biztosan nagyon élvezni fogják a gyerekek. 8 éves kortól pedig bátran odaadhatod a gyerekeknek, hogy egyedül olvassák Bodza kalandjait.

A kötet 6 fejezete esti mesének is kitűnő választás, de ne lepődj meg, ha a gyerkőc nem akar megállni egy-egy fejezet végén, hiszen a kislány és nagymamája igen izgalmas kalandokat él át. 🙂

Környezettudatosságra tanít

Környezettudatos felnőttként biztos te is keresed azokat a lehetőségeket, amikkel átadhatod a gyerekeknek a fenntarthatóság szemléletét. Ebben segítenek a zöld témájú játékok, a természetjárás, a példamutatás és ez a mese is.

A főszereplő kislány épp olyan kisgyerek, mint a többiek, de érdekli a természet és kíváncsi a környezetére. Ez a nyitottság indítja el a környezetvédelem útján, és ezen az úton vidám és modern nagyijával együtt mi is elkísérhetjük őt.

Miközben Bodzáék egy öreg tölgy megmentésén dolgoznak, megtudhatod…

  • milyen állat a zöld küllő
  • milyen hangja van a tengelicnek
  • hogyan tudsz érdekes természetfotókat készíteni
  • hogyan csalogathatod a balkonodra a madarakat
  • hogyan lehet védetté tenni egy fát
  • és milyen fontos, hogy a bátorságodat összegyűjtve próbáld megvédeni a természeti értékeinket.

Ebben különleges

A mese laza, vidám stílusú, a gyerekek is szívesen olvassák a vicces helyzeteket és megjegyzéseket. A főszereplő unoka-nagyi páros épp csak annyira különleges, hogy nem tűnik lehetetlennek az akciójuk. Tetteik, bátorságuk akár minket is elindíthat az aktív természetvédelem útján. Nem véletlenül kapta a kötet „az év természetvédelmi gyermekkönyve” címet.

Hangolódj rá

A könyv laza stílusban tanítja a gyerekeket a természet szeretetére. Mutatok két részletet, hogy te is lásd, mire számíthatsz:

„Az új lakópark házai között magányos, öreg fa állt. Vaskos törzse égig nyúló, ágai-karjai mesebelien szépek.

– Nézd, Nagyi, mesefa! – kiáltott fel Bodza. – Öreg tölgy. Olyan, mintha tündérerdőből maradt volna itt. Volt itt erdő valaha?”

 

„Bodza körbepillantott, végignézett a sok elégedetten mosolygó, vagy épp unott arcon. Ezek itt mind ünnepelnek, mosolyognak, és közben az a gyönyörű fa…

Fogd a kezedbe

A Bajban az öreg tölgy egy kis méretű, kemény borítós, kedves színes illusztrációkkal díszített könyv. A szövegek betűmérete jól olvasható, így a kisiskolások olvasás gyakorlásra is használhatják.

Lapozz bele

 

Szerintem…

…Bodza történetei tökéletesen alkalmasak arra, hogy ti is elgondolkodjatok azon, mit tehetnétek közvetlen környezetetekért, hiszen Bodza kalandjai akár veletek is megtörténhetnek.

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, most meg is vásárolhatod. 🙂