Barion Pixel

Tudtad, hogy zöldnek lenni menő? Ha éppen azon gondolkodsz, hogyan kezdj hozzá a környezet védelméhez, most 100 tippet kapsz az induláshoz. 

Kinek, hogyan olvasd?

Janine Eck: 100 dolog, amit a Földért tehetsz című zsebkönyvével a 8 éven felülieket szeretnék segíteni abban, hogy játékosan és egyszerűen elindulhassanak a zöldülés útján. Ez az apró könyv kifejezetten alkalmas a lapozgatásra és a rövid szövegekkel az olvasást is gyakorolhatják a gyerekek.

A zöld ötletek megvalósításához azonban sok esetben a felnőtt segítségére is szükség van, így akár együtt is olvashatjátok, kiválasztva a nektek tetsző és megvalósítható aktivitásokat.

Környezettudatosságra tanít

A zsebkönyv elsődleges célja, hogy a gyerekeket tettekre ösztönözze. 100 olyan dolgot ajánl az olvasónak, amire odafigyelve környezettudatosakká válhatunk.

A zsebkönyvben található tippek sok fontos témakör közül ezeket is érintik:

 • energiatakarékosság
 • a vizek védelme
 • hulladékcsökkentés
 • műanyagok kerülése
 • dolgaink új funkcióban
 • takarékos papirfelhasználás
 • ételmaradék csökkentése
 • veszélyes hulladékok
 • állatok védelme
 • növénygondozás
 • komposztálás

Ebben különleges

A gyerekek egy olyan pörgős, tömör könyvecskét kapnak a kezükbe, ami alkalmas arra, hogy rövid időre a felvegyék és egy-egy apró ötletet kiválasztva szaladjanak is tovább a megvalósítás felé. Bár a hangsúly a tetteken van, mégis minden pontnál találunk fontos ismereteket is, így a gyerkőc lapozgatás közben játékosan tanul a környezetvédelemről.

Hangolódj rá

A könyv színes, valós fotókkal és kedves rajzokkal illusztrált oldalait jól esik lapozgatni. Mutatok két részletet, hogy te is lásd, mire számíthatsz:

„29. Építs rovarszállót!

Vannak, akik a rovarokat idegesítő, elviselhetetlen teremtményeknek tartják. Pedig ezek a kis állatok nagyon hasznosak. Ha sokat be akarsz csalogatni közülük a kertetekbe, építs nekik szállodát!”

 

„69. Számítógépek a környezetért

Ne dobd ki csak úgy a régi számítógépedet, inkább ajándékozd el! Lehet, hogy valamelyik barátodnak vagy épp az iskoládnak szüksége lenne rá. Ha senkinek nem kell, add le egy újrahasznosítással foglalkozó cégnél. Ott majd az előírásoknak megfelelően szétszedik, és legalább részben újrahasznosítják a gépedet.”

Fogd a kezedbe

A 100 dolog, amit a Földért tehetsz egy kis méretű, színes, kemény táblás könyv. A változatos betűstílus vidámmá és érdekessé varázsolja az oldalakat.

Lapozz bele

 

Szerintem…

… ez a zsebkönyv jó választás, ha a gyerkőc már érdeklődik a környezetvédelem iránt és szívesen lép a tettek mezejére. A 100 tipp közül biztosan mindenki talál néhányat, amiket első apró lépésnek megvalósít. A zöld akciók közben szerzett sikerélmény pedig garantálja, hogy újabb és újabb tippek mellé kerüljön pipa a könyvben.

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, most meg is vásárolhatod. 🙂