Barion Pixel

Olvass csodás, izgalmas és meglepő, igazi meséket arról, hogyan lehet zöldebb a jövőnk!

Kinek, hogyan olvasd?

Amikor a kukák világgá mentek – Mai mesék a zöld jövőért címet kapta a Móra Könyvkiadó különleges mesegyűjteménye, amit 6 éves kortól ajánlanak a gyermekeknek. A kiadó egy igazi antológiát készített a környezetvédelem témájáról. Mit is jelent ez? Egy olyan mesegyűjteményt, amelyben mai szerzők meséit gyűjtötték egybe a témáról, és mai grafikusok, illusztrátorok alkotásai teszik még érdekesebbé az olvasást.

A könyvben 24 szerző osztja meg gondolatait napjaink legégetőbb kérdéséről, a környezetvédelemről, mindannyiunk közös otthona, a Föld sorsáról. A meséket egyedül vagy felnőttel együtt is nagy élmény olvasni. Ha együtt olvassátok, akár esti meseként, a történetek lehetőséget adnak megbeszélni az éppen érintett környezetvédelmi kérdést.

Környezettudatosságra tanít

A gyerekek figyelmét a legkönnyebben a mesékkel tudjuk felkelteni egy-egy téma iránt. Ez a gyűjtemény most 24 csodás mesével teszi érzékennyé a kicsiket környezetünk állapotára, apró lépésekben segít kialakítani a jövőnk iránt érzett felelősséget bennük.

A 24 mese különböző formában (állatmese, csoda, különleges szereplők vagy hétköznapi emberek), változatos eszközökkel beszél egy-egy zöld kérdésről. Szóba kerül…

  • az állatok védelme
  • az őserdők irtása
  • a pálmaolaj problémája
  • a túlfogyasztás
  • a természettől való eltávolodás
  • az egyre melegedő klíma hatásai
  • a szelektív hulladékgyűjtés
  • az újrahasználat
  • a műanyagmentesség
  • és a klímaszorongás legyőzése is.

Ebben különleges

A gyerekeket igazi mesevilágba repíti ez a könyv, ahol a különleges történetek megmutatják, miért kell odafigyelnünk a környezetünkre, és milyen apró tettekkel segíthetjük zöldebbé tenni a jövőt.

Ezek a mesék nem okoskodnak, csak szelíden magyaráznak. Mindegyik történet egy kis szeletét világítja meg a környezettudatos viselkedésnek.

A mesékhez tartozó kedves és különleges illusztrációk még nagyobb élménnyé varázsolják az olvasást.

Hangolódj rá

A könyvet 13 illusztrátor változatos képei díszítik, a színes oldalak segítségével különleges mesevilágba érkeznek a gyerekek, és ott nagyon fontos dolgokról tanulnak észrevétlenül. Mutatok két részletet, hogy te is lásd, mire számíthatsz:

„… Talán az embereknek elég kidöntött fa jutott, és elég olajpálma, kakaófa és kávécserje, és most már békén hagyják őket.

– Nem hiszem – sötétült el Mama tekintete, mikor Bobó beszámolt neki az elméletéről. – Az embereknek soha nem elég semmi. Sokan vannak. Nagyon sokan és egyre többen. Minden kell nekik. Minden erdő és minden fa. Ültetvényeket csinálnak helyettük. Nekünk pedig nem lesz hol laknunk és nem lesz mit ennünk.”

 

„A delfines palack a bokor alól figyelte, mi történt.

– Szegény hercegnős palack! De ő legalább eljutott a szemetesig! Én évezredek múlva is itt leszek a bokor alatt! – sóhajtott szomorúan. Ebben a pillanatban meghallotta a kisfiú hangját.

– Várjatok, mindjárt megyek, csak megtöltöm a palackomat a forrásnál! Itt kell lennie valahol!

A delfines flakon érezte, hogy a kisfiú kihúzza a bokor alól, lecsavarja a tetejét, hideg, friss vízzel tölti meg, végül visszakerül a hátizsákba.”

Fogd a kezedbe

Az Amikor a kukák világgá mentek egy nagy méretű, színes, kemény táblás könyv. A betűméret kellemesen olvasható, kisiskolások olvasás gyakorlására is használhatják a kiadványt.

Lapozz bele

 

Szerintem…

… ennek a mesegyűjteménynek minden család könyvespolcán ott a helye. Felnőttként is nagy élmény belépni ebbe a mesevilágba. Amíg a nagyok a szemléletváltáshoz, addig a gyerekek a szemléletformáláshoz kapnak a mesék által segítséget.  Mindezt derűlátó hangvétellel és optimizmussal teszi a szerzők.

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, most meg is vásárolhatod. 🙂