Barion Pixel

El sem tudod képzelni, mi minden történhet egy vadon élő kis csimpánzkölyökkel! Az emberek fogságba ejtik, kihasználják a kedves kis állatot, és a kiszolgáltatott kölyök csak az állatvédők segítségével kerülhet újra biztonságos, természetes közegbe. Olvasd el Chinoise igaz történetét!

Kinek, hogyan olvasd?

Jess French: A csimpánz-mentőakció – Igaz történetét 8 éves kortól ajánlják a gyerekeknek. Azonban azt javaslom, mielőtt elkezditek együtt olvasni a könyvet, gondold át, milyen érzékeny a gyermeked. Vajon hogyan reagál a riasztó eseményekre, az emberi gonoszság valóságára, különösen annak tudatában, hogy a csimpánzkölyök szenvedései valóban megtörténtek? Ez a történet nagyon megható, érzékenyít az állatok védelmére, és azt is elárulhatom, hogy happy end a vége. 😉

De ha hozzám hasonlóan neked is igazán állatbarát, érzékeny gyermeked van, aki nem érti az emberi gonoszságot és felzaklatja az állatok rossz sorsa, készülj fel arra, hogy a könyv olvasása közben sokat kell magyaráznod, vigasztalnod, biztatnod…

A könyv egy csimpánzkölyök fogságba esésének és kiszabadulásának története 8 fejezetre bontva, így esti meseként is olvashatod. A mese gördülékeny, szinte filmszerűen ábrázolt, minden oldalon fotókkal illusztrálva. Könnyen elképzelhetjük, hogy mi is ott vagyunk a helyszínen, szinte személyessé válik a kapcsolat a kis majommal.

Az események elmesélésén túl rengeteg tudást is szerezhettek a könyvből. Szinte minden dupla oldalon vannak olyan „állati tények”, ami újabb és újabb ismeretet ad az emberszabásúakról.

A könyv utolsó lapjain pedig egy átfogó összefoglalót is kapsz az emberszabásúak változatos fajairól. A könyv elejétől a végéig lehetőséget ad arra, hogy az állatok védelméről, az élővilág sokféleségéről és a környezetvédő szervezetek unkájáról beszélgessetek.

Környezettudatosságra tanít

Ebben az ismeretterjesztő könyvben párhuzamosan halad az igaz történet elbeszélése és a környezeti nevelés. A könyv bemutatja, milyen emberi tevékenységek veszélyeztetik ma az emberszabásúak fennmaradását, és közben alaposan megismerheted a csimpánzok életmódját és szokásait.

  • Megtudjátok, hogyan nevelkedik a csimpánzkölyök a családjában.
  • Megismered a szokásaikat, hogyan kommunikálnak és mire használnak eszközöket.
  • Megtudod, milyen a csimpánzfészek, miért jó a kurkászás és mi a bozóthús.
  • Példákat látsz arra, hogyan értik félre az emberek a csimpánz jeleit, viselkedését.
  • Alaposan megismered az orvvadászok céljait, tetteit.
  • Látni fogod, miért nem kerülhet egy fogságba esett kis kölyök vissza a vadonba.
  • Megérted, milyen fontos munkát végeznek az állatvédő szervezetek.

Ebben különleges

A csimpánz-mentőakció legnagyobb értéke, hogy igaz történetet mesél el. Olyan eseményekbe enged bepillantani, amiről a mindennapi életünkben nem hallunk. Az egész „Igaz történet” sorozatnak nem titkolt célja, hogy bemutassa az állatvédő szervezetek értékes munkáját, újabb önkénteseket és támogatókat szerezve ezzel jövőbeli tevékenységükhöz.

A történetet kísérő rengeteg csimpánz fotó és a kis kiegészítő tanítások lehetőséget adnak arra, hogy alaposan megismerjük ezt az emberszabású fajt.

Hangolódj rá

Olvasás közben úgy éreztem, alaposan megismerem Chinoise-t és társait. Mutatok két kedvencet, hogy te is megérezd a mese stílusát és hangulatát:

„Eljött a délutáni alvás ideje, De Chinoise még próbálta nyitva tartani a szemét. Szerette nézni, ahogy az idősebb csimpánzok feltörik a diót. A nehéz köveket magasan a fejük fölé emelték, majd a coula ágaihoz csapták. Chinoise még anyatejen élt, de már megengedték neki, hogy megkóstolj  coula diót is.”

 

„Ha Chinoise nagyon megijedt, akkor úgynevezett „ijedt” arcot vágott. Az emberek felé fordulva felhúzta az ajkait a fogairól. Gyakran az emberek is hasonló arcot vágtak, és kiabáltak : „Nézd, mosolyog!””

Fogd a kezedbe

A csimpánz-mentőakció egy könnyű, színes, A5-nél kisebb méretű puha borítós 93 oldalas könyv. Bármilyen kistáskába bedobhatod ezt a kis 184 grammos olvasnivalót

Már a borítón található fénykép magával ragad, és az egész könyv tele van kedves és természetes csimpánzfotókkal.

A fényes belső lapokon jól tördel szöveget és a gyerekeknek is kényelmesen olvasható betűket találsz, az olvasást sok extra tudás adó „állati tények” egészítik ki.

Lapozz bele

 

Szerintem…

… az állatmániás gyerekek (Melyik nem az?) izgatottan és megdöbbenve fogják hallgatni Chinoise igaz történetét. Ha nagyon érzékeny a gyerkőc, és tudod, hogy teljes átéléssel képes együtt érezni a szereplőkkel mesehallgatás közben, akkor viszont legyél óvatos az időzítéssel. Ez a könyv nem arra készült, hogy egy szuszra elolvasd. Így viszont a történet közepén úgy teszitek le a könyvet a fejezet végén, hogy nincs megoldás és megnyugvás. Ilyenkor érdemes egy kicsit beszélgetni még, hogy ne zaklatottan, hanem kíváncsian és bizakodóan várjátok a történet folytatását. Az se baj, ha az elején elárulod, hogy jó lesz a vége. 🙂

Abban biztos vagyok, hogy a történet végére érve sok gyermek szeretne nagy korában állatmentő környezetvédő lenni. ❤️

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, itt egy kis segítség, hogyan találd meg a könyvesboltban, aukciós oldalakon vagy a könyvtárban:

Jess French: A csimpánz-mentőakció – Igaz történet

Fordító: Szakács Szilvia
HVG Könyvek, 2018