Barion Pixel

Ismerd meg egy rendkívül érdeklődő és a világ helyzetére igazi klímaszorongással válaszoló 16 éves kamaszlány gondolkodását! Fedezd fel Annával, vajon mit jelenthetnek a jövőről szóló álom-látomások, és kísérd el a lányt és barátját azon az úton, melyen a Föld klímaváltozásának és a környezetszennyezésnek a problémájára keresik a megoldást.

Kinek szól a könyv?

Jostein Gaarder: Anna világa – Történet a földgolyó klímájáról és környezetéről című könyvével, más regényeihez hasonlóan a fiatalokat szólítja meg, elsősorban a tizenéves, felnőtté válás előtt álló kamaszoknak és fiatal felnőtteknek szeretné olvasmányosan bemutatni korunk nagy környezetvédelmi kérdéseit.

Bár az Anna világa első ránézésre kamaszregénynek tűnik, valójában egy súlyos témát feldolgozó segélykiáltás, amely a mese, a valóság és az álomvilág összefonódása és egy kis varázslat segítségével szeretné ráébreszteni az olvasót a Föld jövőjével kapcsolatos veszélyekre.

Ez a magasztos cél viszont kissé nehézzé, olykor túl szakmaivá, történetében nem egészen kerek egésszé teszi a regényt.

Semmiképpen se könnyed, lazulós olvasmányra számíts. Olyan fiataloknak ajánlott, akik érdeklődnek a világban zajló folyamatok iránt, nyitottak a környezetvédelmi kérdésekre és szívesen filozofálnak a társadalom nagy kérdésein.

Környezettudatosságra tanít

Ha az előbbi pár sor nem riaszt el a könyvtől, és elolvasod a történetet, teljes képet kapsz jelenünk fő környezetvédelmi témáiról, a globális felmelegedés okairól, a napjainkban már zajló káros folyamatokról és a jövőben várható negatív következményekről.

Anna egy olyan jelenben él, ahol Norvégiában már érezhető a téli csapadék hiánya következményeként az élővilág sérülése, a természetes életfeltételek változása. Különleges álomvilágában pedig az ijesztő jövőképet is megismered. Anna dédunokájának bőrébe bújva látja azt a világot, ahol pillanatról pillanatra halnak ki újabb fajok a Földön, ahol a természetes élőhelyek megszűnése és a klímamenekültek vándorlása már valóság. Az Anna fejében élesen megjelenő, valóságnak tűnő álmok megmutatják, mit hozhat a jövő, milyen következményekkel járhat jelenlegi környezetszennyező életmódunk.

Szerencsére azonban a történet nem áll meg ennek a lesújtó képnek a bemutatásánál, Anna barátjával, Jonassal a jelenben keresi a megoldást erre a problémára.

A végső következtetés nem meglepő: a változásnak a fejekben kell elkezdődnie, az emberek hozzáállását, tudatát kell megváltoztatni ahhoz, hogy megértsék, az utánunk jövő nemzedékeknek is szükségük lesz a Földre és erőforrásaira. Ezek megőrzéséhez viszont most kell cselekednünk. A regény középpontjában a következő generációk iránti kollektív felelősségünk áll.

Ebben különleges

Az Anna világa kamaszregénynek igen nehéz olvasmány. Bár benne van minden, ami a fiatalok érdeklődését ébren tartja pl. időugrások, az álomszerű valóság és párhuzamos dimenziók, mégis úgy gondolom, a fiatalok többsége zavarosnak, olykor érthetetlennek és lezáratlannak tartja a történetet.

Ez a regény olyan fiatalokat képes lekötni, akik társaiknál érzékenyebbek a klímakérdésre és szívesen átrágják magukat azokon a szakmai részeken is, amelyek valós történéseket és tényeket bemutató fiktív szakmai cikkek formájában törik meg a cselekményt. Én kevés ilyen elkötelezett tinédzsert ismerek, de Greta Thunbert követőire gondolva biztosan sokan vannak, akik ne ilyednek meg egy kicsit nehezebb olvasmánytól a témában.

A könyv végén megtalálod olyan hasznos nemzetközi és norvég weboldalak listáját, amelyek segítenek a témában tovább kutakodni.

Hangolódj rá

Ahogy korábban már írtam, a történetet megakasztó szakmai cikkek kicsit megnehezítik a gördülékeny olvasást, de Anna jelenében és a Nova személyében megélt megálmodott jövőben vannak izgalmas, érdekes részletek és események. Ebből mutatok neked kettőt, hogy te is megérezd a regény stílusát és hangulatát:

„„Pling” – mondja a készülék, és egy apró, kerek szemű majmocska ugrik fel a képernyőn. Szóval egy újabb főemlős pusztult ki végleg. Odakint már rég eltűntek a faj képviselői, miután a dél-amerikai selyemmajom természetes élőhelyét felégették és kipusztították. Most azonban a legutolsó, fogságban tartott példány is elpusztult. Milyen szomorú, micsoda gyász!

Újabb „pling”. Egy leguán, szintén Dél-Amerikából. Kihaltnak nyilvánítva.”

 

„- Azt álmodtam, hogy néhány generációval később élek. Az olajkornak már vége volt, és szinte minden fosszilis szenet sikerült elégetnie az emberiségnek, mondhatni füstbe ment az összes. Emellett az esőerdők felégetése és a méteres vastagságú tőzeglápok rothadása is hozzájárult ahhoz, hogy megemelkedjen a légköri CO2-koncentráció. Ráadásul ez az enyhén savas gáz beleoldódott a világtengerekbe, és ez végképp tönkretette a Föld nyersanyagtartalékait, és nem utolsósorban az ember táplálékellátását is veszélybe sodorta.

Jonas a lányt nézte, majd amikor megállt, hogy levegőt vegyen, így szólt hozzá:

– Anna, te aztán jól megtanultad a környezetismeret-leckét!”

Ha még hosszabb részletet szeretnél olvasni a könyvből, akkor ezen az oldalon elolvashatod „Az olaj” című fejezetet.

Fogd a kezedbe

Az Anna világa egy A5-ös méretű kemény borítós 204 oldalas, 352 grammos olvasnivaló.

A borító kedves és színes, jó megfogni a könyvet. A képen a regény egy jelenete látható, a kép utal a lány főszereplőre, a mai modern okostelefonos életre és a természet közelségére.

A könyv belseje azonban már csupa betű. Jól olvasható, a fejezetek is rövidek. Ha jól megfigyeled a szöveget, észreveszed, hogy a jelenben és a jövőben Annával és Novával történő események eltérő betűtípussal vannak szedve.

Ismerd meg az írót

2016-ban Jostein Gaarder a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál meghívott díszvendége volt. Ekkor több riport is készült vele. Ezen a felvételen nem a könyvről, inkább önmagáról és a világról alkotott nézeteiről beszél. (Kapcsold be a magyar feliratot.)

 

Szerintem…

… erre a könyvre meg kell érnie egy fiatalnak. Azt hiszem, ha én csak úgy odaadom a középiskolás gyerekeimnek, pár fejezet után visszadobják, hogy ez nehéz és olykor unalmas vagy inkább túl bonyolult.

Fiatalabbaknak nem is nagyon ajánlom, csak ha kifejezetten érdeklődnek a környezetvédelem iránt, és környezetvédelmi aktivistaként látják magukat a jövőben. Akkor viszont nagyon élvezni fogják, hogy az egyszerű fantasy történettel együtt megismerik a globális képet, a környezetvédelmi összefüggéseket.

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, most meg is vásárolhatod 🙂