Barion Pixel

Sok olyan komoly téma van, amiről már a kicsi gyerekekkel is bátran beszélgethetünk. Ilyen a Föld védelme is. Az ilyen beszélgetésekhez ad egy kis segítséget ez az ismeretterjesztő könyv. 

Kinek, hogyan olvasd?

Hanane Kai és Louise Spilsbury: Bolygónk védelme című könyve a Beszélgessünk róla! sorozat része, amit 6 éves kortól ajánlanak. A 8 részes sorozat fontos témákban támogatja a gyerekek érzékenyítését: a környezetvédelem mellett az éhezésről, a menekültekről, az emberi jogokról vagy akár a kulturális sokszínűségről is lehet már a kicsikkel beszélgetni.

A könyv színes, szépen illusztrált oldalain fontos környezetvédelmi fogalmak és összefüggések rövid magyarázatát találod, majd a második felében már a gyakorlati tettekre, a követendő példákra kerül a hangsúly.

Minden dupla oldal egy-egy kisebb témát magyaráz meg, mindenképp nappali közös olvasmánynak ajánlom, hogy jusson idő a rajzok tanulmányozására és a gyerkőcben felmerülő kérdések megválaszolására.

Környezettudatosságra tanít

A szerzők próbálják a lehető legtömörebben, érthetően megmutatni a bolygónkat terhelő környezeti problémák összefüggéseit.

Olvashattok arról, …

  • milyen erőforrásokat használunk a Földön
  • milyen problémákat okoz a környezetszennyezés
  • mi az a globális felmelegedés
  • miért fontosak az erdők
  • mi mindent tehetünk mi bolygónk megmentéséért.

Ebben különleges

A gyerekekben a könyv illusztrációit nézegetve kialakulhat a „velem is megtörténhet” érzés. A szemetes játszótér, a pöfögő autók, a kivágott erők után megjelennek az olyan pozitív példák is, mint az uzsonnásdoboz és a kulacs, a kreatív újrahasználat.

Hangolódj rá

Ez a könyv tényleg az, aminek szánják: lehetőség a fontos beszélgetések elindítására. Mutatok két részletet, hogy te is lásd, mire számíthatsz:

„Hétköznapi tárgyaink előállítására rengeteg áramot, üzemanyagot és különféle természeti erőforrásokat használunk. Egy műanyag játék alapanyagához a Föld mélyéből felszínre hozott olajra van szükség.

 

„A műanyag palackokból különböző tárgyak, ruhák és sporteszközök, például kajakok készülhetnek. Gondolnád, hogy már akár tíz műanyag palack elegendő lehet egy vadonatúj póló előállításához?

Fogd a kezedbe

A Bolygónk védelme egy közepes méretű, könnyű, belül minden oldalán kedves színes illusztrációkkal díszített könyv. 

A szövegek betűmérete jól olvasható, így a kisiskolások olvasás gyakorlásra is használhatják.

Lapozz bele

 

Szerintem…

…ezt a könyvet akkor válaszd, ha a gyerkőc érdeklődik a természet és a Föld védelme iránt, és szeret bonyolult összefüggésekről is beszélgetni. Én kicsit megemelném a javasolt korhatárt, de ne zárjuk ki az extra érdeklődésű 6 éveseket sem az élményből. 

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, most meg is vásárolhatod. 🙂