Barion Pixel

Szeretnél belesni a körülöttünk élő egészen apró állatok életébe? Ismerd meg, milyen különleges barátság szövődik a farkasalma növény és egy lepke között. Figyeld meg, hogyan gondozzák a hangyák a háziállataikat, és fedezd fel, milyen gondos anya lehet egy pók. Az utolsó történet után pedig biztosan te is komolyan veszed majd a nünükét.

Kinek, hogyan olvasd?

Frekot Erika Mesés barangolások sorozatát 6-12 éves gyerekeknek ajánlják, de a könyvben található négy mesét bátran olvashatod kisebbeknek is. Garantálom, hogy közben te is élvezni fogod a kedves történeteket. 😀

A mesék alkalmasak esti mesének is, de a hozzájuk kapcsolódó sok-sok ismeretterjesztő jegyzet igazi nap közbeni elfoglaltságot kínál. Érdemes belemerülni egy-egy ilyen kis kiegészítésbe, és az ott tanultakat átbeszélni, utánaolvasni…

Ne is mesekönyvként tekints erre a könyvre, ez sokkal inkább egy klassz ismeretterjesztő kiadvány, ami szép természeti fotókkal, játékos feladatokkal és ajánlott olvasnivalókkal segít abban, hogy alaposan megismerd a fűszálak között megbúvó apróságok élővilágát.

Természetesen a legjobb, ha az élményeket és ismereteket élőben is átélitek. Ebben segít a könyv közepén található két napló-oldal, ahová saját barangolásaitok adatait, felfedezéseit és fotóit gyűjthetitek.

Környezettudatosságra tanít

Ez a könyv tényleg olyan, mintha együtt sétálnál a szerzővel, és ő közben minden apró természeti jelenségről mesélne valami érdekeset. Aztán a túra végén néhány játékos feladattal is segít abban, hogy még többet tudj meg az apró, nyüzsgő rovarokról és a számukra fontos növényekről.

Néhány kérdés, amire a válasz neked is újdonság lehet:

  • Mire jó a hernyók élénk színe?
  • Hol él és miről kapta a nevét a farkasalma?
  • Mi az a mézharmat?
  • Hogyan védekeznek a hangyák a katicák ellen?
  • Hogyan készül a pókfonál?
  • Mit csinál a lyukban a szomáliai cselőpók?
  • Mi az a báránypirosító?
  • Hogyan közlekedik a nünüke?

Ebben különleges

A mesekönyv minden oldalát érdemes alaposan átböngészni. A történetek kedvesek és a kicsik számára is érthetőek. A szép természetfotókkal illusztrált mesék mellé a nagyobbak tárgyi tudást is kapnak. Mindezeket pedig rendkívül kedves apró illusztrációk egészítik ki.

Hangolódj rá

Bár eddig folyamatosan arról esett szó, mennyi okosságot találsz a mesék mellett a könyvben, ettől még bátran olvasd kis gyereknek is, hiszen a történetek hangneme kedves és vicces. Mutatok két kedvencet, hogy te is megérezd a mesék stílusát és hangulatát:

„- Persze. Tegnap keltem ki a petéből, éppen ezen  levélen.

– Petéből? – A farkasalma elgondolkozott. Áááá, akkor te voltál az a kis pötty a levelemen? Azt hittem, hogy a múltkori nagy zápor óta maradt ott egy csepp víz, s nem akar elpárologni.”

 

„Ha látsz egy nünükét, figyeld meg, hogy mit csinál éppen. De ne fogd meg! A nünükék teste mérgező anyagot tartalmaz, ezért van olyan kevés ellenségük.

Meg kell mutatnom még a különleges kedvencemet. A mesék lezárásaként a szerző további olvasnivalókat is ajánl saját weboldaláról, a http://barangolj-velem.hu/ cikkei közül. Ezeket az ajánlókat kísérik ezek a kedves rajzok. Talán ez a legjobb példa arra, hogy a könyv készítői a legapróbb részletekben is szórakoztatni akarják az olvasót. 🙂

Fogd a kezedbe

A A mi bolyunk …és más mesék egy könnyű, jól kézbe fogható, A5 és A4 közötti méretű 48 oldalas kemény borítós mesekönyv.

Még arra is alkalmas, hogy a hátizsákban magatokkal vigyétek az erdei kirándulásra.

A matt borítón különleges hatást keltenek a fényes részletek: a nagyítóval megfigyelhető katica és pillangók, a sorozat címe és a szinte valóságosnak ható feltűzött post it az alkotók nevével.

A könyv belső lapjai fényesek, telis-tele képekkel és apró illusztrációkkal. A négy mese színben is elkülönül egymástól. A mesék szövege jól olvasható, a kis iskolásoknak gyakorlásra is jól jöhet. A kiegészítő tudást adó részletek már kisebb betűvel szedettek.

Lapozz bele

 

Szerintem…

… ha a hazai erdők-mezők felfedezéséhez keresel egy klassz mesekönyvet, akkor bátran válaszd ezt. Elviheted magaddal egy erdei sétára is, ahol a természetben pihenve olvasod el a rövid meséket gyermekednek.

Nagyon tetszik a könyv felépítése: a rövid és kerek történetek mellett (amit egy-egy esti meseként is olvashatsz) annyi okosságot kínál, hogy több hétre találsz benne újdonságot, érdekes tényeket közvetlen környezetünk élővilágáról.

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, most meg is vásárolhatod 😀