Barion Pixel

Télen elnéptelenedik a Nádtenger, a fagyok beálltával még a vadkacsák is melegebb vidékre húzódnak. Kövesd Vilkó és barátai kalandját télen is, hogy megismerd a fagyos, elnéptelenedett nádas életét!

Kinek, hogyan olvasd?

Berg Judit: Lengemesék IV. Tél a Nádtengeren című kötetében elérkezünk az év negyedik évszakához. Vilkó és a többi lenge története folytatódik. Ahogy az előző részekből megtudtuk, hogyan élnek a lengék tavasszal nyáron és ősszel, most a téli élővilágról szerezhetünk érdekes ismereteket. A sorozat negyedik részét is 6 éves kortól ajánlják, 8 éves kortól pedig már önállóan is olvashatják a gyerekek.

A téli történet 15 fejezete esti mesének is kitűnő választás, de ha téli vízparti kirándulásra indultok, akkor is érdemes magatokkal vinni.

Környezettudatosságra tanít

A sorozat téli része is észrevétlenül, a mesék segítségével tanítja a környezet szeretetére a gyerekeket. Az izgalmas történeteket hallgatva  a kicsik megismerik a hazai nádasok őszi élővilágát, amit aztán igazi kirándulások alkalmával a valóságban is megtapasztalhattok együtt.

A környezettudatosságra nevelés nem csak ismeretterjesztő, oktató könyveken keresztül valósulhat meg. Ebben a könyvben egy varázslatos lengevilág kapcsolódik a hazai valóságos természethez.

Miközben Füttyös Vilkó és barátai kalandjait követitek, megtudjátok…

  • hogyan készülnek fel az állatok a téli szűkös hónapokra
  • mikor költöznek el a vadkacsák a nádasból
  • miért hasznosak a növényeknek a kékcinegék
  • milyen gyógynövényeket rejt a természet

Ebben különleges

A lengék társadalma épp olyan változatos, mint az embereké. A „zöld hajú” Vilkó felnőtté válásának folyamata fontos tanulságokat ad át a gyerekeknek.

Igazi mesét olvashatunk fiatal, okos és talpraesett főhőssel, támogató barátokkal és veszélyes ellenségekkel. Az olvasás közben átélt kalandok pedig olyan helyszínen játszódnak, ahová akár el is kirándulhat a család.

Hangolódj rá

A történetek könnyen érthető stílusban mesélik el Vilkó kalandjait, amiből nem maradhat el az izgalom és feszültség sem. Mutatok két részletet, hogy te is lásd, mire számíthatsz:

„- Éhes vagy? – folytatta a kérdezősködést Bütyök.

”- Na és ha igen, mi közöd hozzá?

– Nincs elég ennivaló a nádasban?

– Te csak ne aggódj miattam! – húzta ki magát fenyegetően a patkány. – Hamarosan elfoglaljuk a szomszéd tavat, és mindenki degeszre eheti magát!”

„A harácsok óvatosan, félelemmel telve bújtak elő a tanácsházából. El sem akarták hinni, hogy elmúlt a veszedelem, ráadásul éppen ősi ellenségeik, a lengék érkeztek segítségükre.

Fogd a kezedbe

A Lengemesék IV. Tél a Nádtengeren egy kis méretű, kemény borítós, kedves színes illusztrációkkal díszített könyv. A szövegek betűmérete jól olvasható, így a kisiskolások olvasás gyakorlásra is használhatják.

Nézd meg a film előzetesét

 

Szerintem…

…a Lengemesék sorozatát érdemes egymás után sorban elolvasni, így a gyerekek teljes képet kapnak a természet évszakonkénti változásairól.

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, most meg is vásárolhatod. 🙂