Barion Pixel

Vajon mit csinál Alíz és Miki, mint szennyezéselhárító? Ismerd meg az újrafeldolgozás varázslatát! Vajon te mit tehetsz a szeméttel? Döntéseid hatását most le is ellenőrizheted.

Kinek, hogyan olvasd?

Paolo Mancini és Luca de Leone Óvd a bolygót! – Szemét című könyvét már 4 éves kortól bátran odaadhatod a gyerekeknek. Az Óvd a bolygót! sorozat részeként az ovisoknak szánt színes ismeretterjesztő kötet segítségével a kicsik megértik, mi mindenre lehet jó még az a sok dolog, amit korábban szemétnek hittünk.

A könyv alaposan körbejárja a tudatos hulladékkezelés, újrafeldolgozás és újrahasznosítás témáját és a környezetszennyezés által okozott károkat. Minderről rövid, érthető módon, színes illusztrációkkal mesél a gyerekeknek. Ha a könyvet felnőttel együtt olvassa az ovis, oldalról oldalra haladva érdemes alaposan átbeszélni az olvasottakat és körbejárni az adott témát.

Környezettudatosságra tanít

A könyv belső oldalain forgatható kerekek várják az apró kezeket. Minden fejezethez tartozik egy kerék, amit elforgatva két különböző lehetőséget ismernek meg a gyerekek: egy környezettudatos és egy környezetkárosító viselkedés közül választhatnak. Választásuk után pedig a túloldalra lapozva azt is megtudhatják, hogy döntésük milyen hatással van a természetre. Ez alapján értékelhetik korábbi döntésüket és ha kell, javíthatnak a választott viselkedésen.

A könyv az alábbi kérdésekkel foglalkozik:

  • Miért jó, ha új életet adunk a hulladékoknak?
  • Hogyan takarékoskodunk a papír és az üveg újrahasznosításával?
  • Hova kell dobni az alumínium dobozokat, és mi történik velük ezután?
  • Hogyan lehet elkerülni az élelmiszerek pazarlását?
  • Mira jó a komposzt?
  • Milyen különleges, veszélyes hulladékokra kell odafigyelni?
  • Milyen kreatív alkotásokat készíthetsz hulladékból?

Ebben különleges

Az ovisok imádnak felfedezni, kíváncsiak és a legkönnyebben aktivitás közben tanulnak. Ezt használja ki az Óvd a bolygót sorozat, amelynek könyvei érdekes forgatható kerekekkel vonják be a gyerekeket a környezettudatos döntésekbe. A kicsik a kerekek forgatása közben megtanulják pl. milyen következménye lesz a mindenfelé eldobált szemétnek és a pazarlásnak.

Hangolódj rá

A könyv gyönyörűen illusztrált, színes oldalainak segítségével a gyerekek két ovis társukat kísérhetik el a környezettudatos mindennapokon. Mutatok két részletet, hogy te is lásd, mire számíthatsz:

„A papír értékes

Ha a papírt, dobozokat, jegyzetfüzeteket a megfelelő kukába dobod, azt újra fel tudják dolgozni, és még több papírt csinálnak belőle. Még a régi táskák, képkeretek, sőt a kanapék is újrafeldolgozhatók.”

 

„Varázslat… ne dobd ki!

Az ételmaradékokból varázsital lehet! Ez a komposztnak nevezett keverék egészségessé és termékennyé teszi a földet, így több gyümölcs és zöldség fog teremni.”

Fogd a kezedbe

A Óvd a bolygót! egy közepes méretű, részletes illusztrációkkal díszített, kemény táblás könyv, melynek belső kemény oldalai és a forgatható kerekek jól bírják az apró kezek nyúzását. A betűméret kellemesen olvasható, kisiskolások olvasás gyakorlására is használhatják a kiadványt.

Lapozz bele

 

Szerintem…

…ez a könyv a kicsik egyik kedvence lesz, mert a különleges forgatható kerekek és a pörgetés eredményeként változó jelenetek felkeltik a gyerekek érdeklődését, a forgatás aktív tevékenysége elmélyíti a közben szerzett ismereteket.

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, most meg is vásárolhatod – akár a teljes sorozatot. 🙂