Barion Pixel

Itt egy újabb lehetőség a gyerekeknek, hogy kreatív alkotásukkal egy nemzetközi környezetvédelmi kampány részeseivé váljanak. A 2021. évi Európai Mobilitási Hét témáját „A vasút világa – „sínes” álmok!” jelmondat tükrözi. Ehhez kapcsolódik az alábbi pályázat is.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium, az Agrárminisztérium és az Emberi Erőforrások Minisztériuma Európa legnagyobb közlekedéssel összefüggő környezetvédelmi kampányához csatlakozva hirdette meg „A vasút világa – „sínes” álmok!” címmel rajz-, fotó- és csoportos kreatív pályázatát.

Miről szól a pályázat?

2021-et a Vasút Európai Évének nyilvánította az Európai Unió, hiszen idén a vasút történetének számos fontos évfordulóját ünnepeljük. A magyar vasút fennállásának története 175 évvel ezelőttre nyúlik vissza, amikor is megkezdték működésüket az első magyar gőzvontatású vasutak a Pest-Vác közötti vasútvonalon. Nemzetközi színtéren ugyancsak a 175. évfordulóját ünneplik a Párizs és Brüsszel közötti első vasúti összeköttetés kiépítésének, valamint a francia TGV gyorsvasút 40. és a német ICE gyorsvasút 30. születésnapjáról is megemlékeznek uniós tagállamaink.

A vasút az egyik legfenntarthatóbb és legbiztonságosabb közlekedési mód, ezáltal fontos szerepet fog betölteni Európa jövőbeli mobilitási rendszerében. A kezdeményezés célja az európai zöld megállapodás közlekedéssel kapcsolatos célkitűzéseivel összhangban a vasúti közlekedés népszerűsítése.

Mutasd meg, milyen előnyökkel jár a vasúti közlekedés az emberek, a gazdaság és az éghajlat szempontjából!

Ki pályázhat?

A pályázaton az óvodás korosztálytól a felnőttekig bárki elindulhat, akár egész családok, iskolai csoportok jelentkezését is várják.

Egyéni korosztályok:

  • óvodás
  • általános iskola, 1-2. osztályos
  • általános iskola, 3-4. osztályos
  • általános iskola, 5-8. osztályos
  • középiskolás
  • felnőtt

Minden nevezési kategóriában külön díjazzák az alábbi csoportok legjobbjait:

  • óvodás korcsoport
  • iskolás korcsoport
  • felnőtt korcsoport
  • családi alkotások

Mivel lehet pályázni?

A kiírás szerint ez egy rajz-, fotó- és csoportos kreatív pályázat. Az alkotások bemutathatják az elképzelt, ideális vasúti közlekedést vagy az emlékeidben fellelhető vasúti utazás élményeket is megjelenítheted, de készülhet múltbéli vagy jövőbe mutató illusztráció is.

Alkotói kategóriák:

A. rajz
B. szabadon választott, kreatív alkotás
C. fotó

Ezekben a kategóriákban még további kikötéseket is tettek a kiírók, ezekről a pályázati kiírásban olvashatsz.

Az elkészült műveket digitális formában, a Közlekedéstudományi Intézet honlapján keresztül lehet benyújtani.

Kattints a képre és ismerd meg a pályázat részleteit!

Mi a jutalom?

Az alkotásokat szakmai bírálóbizottság véleményezi és a megadott kategóriákban korcsoportonként hirdetnek győzteseket. A legsikeresebb művek alkotóit a minisztériumok és a támogatók által felajánlott díjakkal jutalmazzák. A fődíjakon túl, a bírálóbizottság döntése alapján további értékes különdíjak találnak majd gazdára. A legjobb alkotásokból a pályázat kiírói kiállítást rendezhetnek.

Az eredményhirdetésre az Európai Mobilitási Hét ideje alatt (2021. szeptember 16-22.) kerül sor.

Meddig várják a pályázatokat?

A pályázatok beadási határideje: 2021. július 15.

Ha szívesen indulnál a pályázaton, itt találod a részletes pályázati kiírást.