Barion Pixel

Hallottál már erről a világméretű oktatási projektről, melyen keresztül minden gyermek megismerheti a fenntartható fejlődést szolgáló Globális Célokat? Ez a Világ Legnagyobb Tanórája, amely érdekes ismeretterjesztő anyagokkal segíti a környezeti nevelést.

Az ENSZ 2015 szeptemberében indította útjára a „Project Everyone” kampányát, amihez Magyarország a kezdetektől csatlakozott. A World’s Largest Lesson  2021-ben október 4-8. között valósul meg. Idén a 4. Minőségi oktatás és a 13. Fellépés az éghajlatváltozás ellen globális céllal ismerkedhetnek a diákok, ehhez minden korosztálynak letölthető oktatócsomag is készült.

Mi ez és milyen korú gyerekeknek szól?

A magyar nyelvű kézikönyvek nem közvetlenül a gyerekeknek készültek, hanem tanárok és civil foglalkoztatók környezeti nevelési tevékenységét segítik. De akár lelkes szülőként is használni tudod az otthoni zöld nevelésben ezeket az ingyenesen letölthető kiadványokat. Segítségükkel olyan érdekes tevékenységeket valósíthattok meg a gyerekekkel, ami érthetővé teszi számukra ezt a komoly témát.

Három gyakorlati oktatócsomagot érsz el,  külön a 4-8 éves, 8-16 és 14-16 éves korosztálynak, amiben szórakoztató feladatokat találsz a játszva tanulás szellemében.

Mi mindent kínál a csomag?

  • útmutatót tanároknak a javasolt foglalkozások felépítéséről, megvalósításáról
  • információkat a hazai kisérőprogramokról
  • a tanórák részletes tervét
  • a témához kapcsolódó szakmai összefoglalót
  • a téma feldolgozását segítő mellékleteket

 

Környezettudatosságra nevel

A Világ Legnagyobb Tanórája kiemelt témáihoz az ENSZ szakértői készítették el a különböző tanóra vázlatokat és kiegészítő oktatási segédanyagokat. A feladatgyűjtemények lehetővé teszik, hogy a gyerekekkel játékos formában, közösen tanuljunk a Globális Célokról.

  • A tanulók kifejthetik a klímaváltozásról és ökológiai válságról alkotott véleményüket, valamint megfogalmazhatják saját érveiket.
  • A klímaváltozás és rendszergondolkodás összefüggéseivel ismerkedhetnek meg a diákok játékos feladatokon, látványos infografikákon és ábrákon keresztül.

Hogyan használhatod szülőként?

Bár a segédanyag elsősorban pedagógusoknak készült, azért az otthoni környezeti nevelés iránt elkötelezett szülők is rengeteg ötletet kaphatnak arra, milyen játékos tevékenységek könnyíthetik meg a témával való ismerkedést.

Mutatok pár oldalt a füzetekből, hogy te is lásd, milyen segítséget kínálnak a kiadványok. Kattints a képekre és lapozz bele a füzetekbe:

Óravázlat 4-8 éveseknek

„Öt izgalmas küldetéssel készültünk neked, amiket a barátaiddal vagy a családoddal, otthon vagy az iskolában is teljesíthetsz!
Szükség lesz a kreativitásodra, a kérdéseidre, a képzelőerődre – és némi csapatszellemre is.
Határ a csillagos ég!”

Óravázlat 8-16 éveseknek

„Most nagyon fontos tudni, mit tesznek mások, mert hozzájuk mi is bármikor csatlakozhatunk! A klímaváltozás természetesen más területeket is érint. Vegyük például Adenike történetét…

Óravázlat 14-16 éveseknek

A globális felmelegedés másik nagyon jól érzékelhető következménye az időjárás egyre szélsőségesebbé válása. Például, amikor van csapadék, akkor nagyon sok van, amikor nincs, akkor a korábbi átlagnál sokkal aszályosabb időszak köszönthet be. A szélsőséges hőmérsékleti ingadozások is egyre gyakoribbak. Rendre dőlnek meg a sokévi átlagok a napi csapadékmennyiségben, gyakoriak a hőmérsékletrekordok, növekszik a hőségriasztások száma.

Fedezd fel

Most már látod, mire számíthatsz, ha letöltöd a Világ Legnagyobb Tanórája Oktatócsomagokat. Érdemes a korábbi évek anyagait is megismerned. Itt a lehetőség, hogy a szabadidőtökben érdekes és játékos feladatok segítségével tanuljatok környezetünk védelméről.