Barion Pixel

Sok olyan komoly téma van, amiről ma már a gyerekekkel is beszélgetnünk kell. Ilyen a klímaváltozás kérdése is. Ehhez a beszélgetéshez ad egy kis segítséget ez az ismeretterjesztő könyv. 

Kinek, hogyan olvasd?

Mari Ahokoivu és Laura Ertimo: Micsoda idő! – Miért változik a klíma? című könyve 8 éven felülieknek készült. Részletes és informatív kötet, amely átfogó ismeretet nyújt napjaink égető problémájáról, a klímaváltozásról.

A könyv vidám és színes oldalain fontos környezetvédelmi fogalmak és összefüggések válnak világossá, miközben az alaptörténet, Lotti és Gáspár zöldülése végigkíséri a könyvet.

Komoly, olykor tudományos ismeretterjesztő könyvről van szó, ezért mindenképp nappali közös olvasmánynak ajánlom, hogy jusson idő a gyerkőcben felmerülő kérdések megválaszolására.

Környezettudatosságra tanít

A könyv vidám, a gyerekek érdeklődést felkeltő képregényes formában próbálja a lehető legtömörebben, érthetően megmagyarázni azokat az összefüggéseket, amik a ma tapasztalható klímaváltozáshoz vezettek.

Olvashattok …

  • a napjainkban megjelenő klímaszorongásról
  • az üvegházhatásról
  • az időjárás és klíma különbségéről
  • a Nap és a különböző áramlatok hatásairól
  • bolygónk légköréről
  • a gyors változás veszélyeiről
  • az ismeretterjesztés fontosságáról
  • a mindennapokban alkalmazható klímabarát tettekről

Ebben különleges

A gyerekek két hasonló korú fiatalt kísérhetnek végig azon az úton, amely során a főszereplők megismerik a fura bolondos időjárás okait és együtt kitalálják, mi mindent tehetnek ők a családjaikkal a klímaváltozás megállításáért.

Hangolódj rá

Ez a könyv komoly, sokszor tudományos szintű ismereteket ad át a gyerekeknek, kedves és fiatalos formában. Mutatok két részletet, hogy te is lásd, mire számíthatsz:

„A földhöz a troposzféra rétege van a legközelebb. Itt tartózkodik majdnem minden felhő, itt fújnak a szelek, és ennek felső határán közlekednek a repülőgépek. Felette jóval ritkább a levegő, de már a troposzféra közepén is olyan kevés az oxigén, hogy sok ember rosszul lesz tőle.

 

„- Mindenki arról beszél, mi mindenről kellene lemondanunk.

– Pedig sok változás jobb irányba történik!

– Hogy tudnánk ezt elterjeszteni?”

Fogd a kezedbe

A Micsoda idő! – Miért változik a klíma? egy közepes méretű, könnyű, belül minden oldalán kedves színes illusztrációkkal díszített könyv.

A szövegek betűmérete apró, a képregény buborékjaiban kicsit nehezen olvasható, de a 8 éven felüliek már megbirkóznak vele.

Lapozz bele

 

Szerintem…

…ezt a könyvet akkor válaszd, ha a gyerkőc érdeklődik a klímaváltozás és általában bolygónk védelme iránt, szeret okosságokról, tudományos tényekről olvasni és bonyolult összefüggésekről beszélgetni. 

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, most meg is vásárolhatod. 🙂