Barion Pixel

Szívesen olvasnál viccesen, humoros képregény formában a környezetvédelemről? Akkor a Leon és a környezetvédelem tetszeni fog! Ez a könyv egyszerű, de nagyszerű formában mutat nektek 30 apró dolgot, amivel ti is segíthetitek  bolygónk megmentését.

Kinek, hogyan olvasd?

Annie Groovie Leon sorozata a 6-9 éveseknek élvezhető formában szeretne fontos ismereteket átadni. Ebben a könyvben a Föld védelmére ösztönzi a gyerekeket és szüleiket. A könyvben 30 témában találsz rövid, pár soros tanácsokat, így akár egy szuszra elolvashatjátok az összeset.

Mégis azt javaslom, inkább használd úgy a könyvet, mint egy beszélgetésindító olvasmányt és egyszerre csak egy témával foglalkozzatok. Üljetek neki, nézzétek meg, mi az éppen következő téma, olvassátok el és alaposan figyeljétek meg a szöveghez tartozó képsorozatot. Beszéljétek meg, mi olyan vicces az aktuális képen vagy rövid képregényben. Aztán pedig gondolkodjatok együtt, ti hogyan csinálhatnátok jobban.

Környezettudatosságra tanít

Ha érdekel a környezetvédelem, akkor már ezerszer hallhattad, hogy a sok kis lépés számít. Ez a mesekönyv ugyanezt az állítást bizonyítja. A feldolgozott 30 témakör igen jól megmutatja mindazokat a lehetőségeket, amit magánemberként megtehetsz a bolygónkért.

Íme néhány jó tanács:

  • Szemetesbe dobd a szemetet!
  • Ne dobd ki, add tovább!
  • Oltsd el a villanyt!
  • Használj újratölthető elemeket!
  • Spórolj az ivóvízzel!

Aztán van itt néhány téma, ami inkább a felnőtteknek szól:

  • Vásárlási mánia
  • Szigeteld jól a házadat!
  • Vásárolj nagy tételben!
  • Használj új energiaforrásokat!
  • Csökkentsd a káros gázkibocsátást!

A könyv megmondja neked, mit ne tegyél pl. a hulladékkal, a természettel, az állatokkal vagy a vízzel, de arról is olvashatsz, mit tehetsz környezetünk tisztaságáért.

Ebben különleges

A könyv egy kis képregény-gyűjtemény, de szöveges magyarázatokkal kiegészítve. Minden dupla oldalon találsz egy környezeti problémát és egy rövid tanácsot arra, mit tehetsz ez ellen. A pár mondatos magyarázó szöveg inkább a felnőtteket segíti, a gyerekeknek pedig vicces képekkel illusztrál mindent, ezzel könnyíti meg a jó tanács megjegyzését.

Hallgasd meg a Klub Rádió Zöld klub műsorában 2010 áprilisában elhangzott beszélgetést a könyvről:

Hangolódj rá

Mutatok két kedvenc képsorozatot, amin igazán jót nevethettek együtt, miközben valóban fontos dologról van szó. Ezek a példák megmutatják neked a könyv stílusát és hangulatát:

„Spórolj a papírral!

Hát bizony, a papír előállításához fát használnak. Minden fehér lapban erdő susog! Persze papírból nem gyúrhatsz újra fákat, de ha holnaptól mindenki írna a használt papír másik oldalára, egy csomó erdőt nem kellene kivágni! Hallod a hálás madárcsiripelést?”

 

„Válogasd szét a hulladékot!

Mindenki termel szemetet, de abban még egy csomó újra felhasználható anyagot lehet találni. Például papírt, kartont, üveget, műanyagot! Éppen ezért gyűjtögessük szépen külön, mint Hamupipőke, és vigyük el a szelektív hulladékgyűjtő konténerekhez! Hadd legyen még egy életük, nem?”

Fogd a kezedbe

A Leon és a környezetvédelem egy könnyű (248 gramm), jól kézbe fogható méretű (22 * 22 cm) 64 oldalas puha borítós mesekönyv.

Befér  kis hátizsákba is, ha éppen utaztok valahová. Nagyon színes kiadvány, fényes belső oldalakkal, sok-sok képpel.

A magyarázó szövegeket egész nagy betűkkel szedték, így a kis iskolások is el tudják olvasni azokat. De a megértésükhöz azért szükség van a felnőttre is.

Lapozz bele

 

Szerintem…

… ha egy lapozgatós, beszélgetős együttléthez keresel egy környezetvédelmi témájú mesekönyvet, akkor bátran választ ezt. De én nem adnám a kisiskolás kezébe úgy, hogy egyedül olvassa el, mert a mondanivaló megértéséhez kell a felnőtt magyarázata is. Persze a képregényeket, vicces képeket egyedül is lapozgathatják a gyerekek.

Néhány téma kifejezetten a felnőtteknek szól pl. ne dobd el a cigit, szigetelj vagy épp a Kiotói Egyezmény bemutatása. Ezeket kevésbé tudják beépíteni a gyerekek a saját környezettudatos magatartásukba. Bár előfordulhat, hogy ennek köszönhetően ők figyelmeztetik szüleiket a helyes viselkedésre. 🙂

Nekem hiányzik a könyv végén a lezárás, egy összefoglalás. Jól jött volna még egy kis biztatás, hogy akkor bizony kezdjük el ezeknek az apró ötleteknek a megvalósítását.

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, itt egy kis segítség, hogyan találd meg a könyvesboltban, aukciós oldalakon vagy a könyvtárban:

Annie Groovie: Leon és a környezetvédelem

Fordította: Lackfi János
Csimota Könyvkiadó, 2010