Barion Pixel

Vajon egy fogságban nevelkedett oroszlánnak sikerül új, szabadabb életet kezdeni a természetben? Egy kölyök kora óta magányos oroszlán képes arra, hogy egy másik oroszlánt elfogadjon társul? Olvasd el Bella és Simba igaz történetét!

Kinek, hogyan olvasd?

Sara Starbuck: Az oroszlán-mentőakció – Igaz történetét 8 éves kortól ajánlják a gyerekeknek. Azonban azt javaslom, mielőtt elkezditek együtt olvasni a könyvet, gondold át, milyen érzékeny a gyermeked. Vajon hogyan reagál a lepusztult, riasztó környezetre, az állatok szenvedésére annak tudatában, hogy amiről olvastok, az a valóságban megtörtént? Ez a történet nagyon megható, érzékenyít az állatok védelmére, és azt is elárulhatom, hogy a két oroszlán története boldogan végződik.

De ha hozzám hasonlóan neked is igazán állatbarát, érzékeny gyermeked van, akit felzaklat az állatok rossz sorsa, készülj fel arra, hogy a könyv olvasása közben sokat kell magyaráznod, vigasztalnod, biztatnod…

A könyv két fogságban élő oroszlán történetét mesél el 15 fejezetre bontva, így esti meseként is olvashatod. A mese gördülékeny, szinte filmszerűen ábrázolja a történéseket, és minden oldalon fényképekkel is illusztrálja az eseményeket. Könnyen elképzelhetjük, hogy mi is ott vagyunk a helyszínen, személyessé válik a kapcsolat Bellával és Simbával.

Az oroszlánok kiszabadításának és biztonságba helyezésének történetét túl rengeteg tudást is szerezhettek a könyvből. Csaknem minden dupla oldalon vannak olyan „állati tények”, ami újabb és újabb ismeretet adnak az oroszlánokról.

A könyv első és utolsó oldalain pedig egy rövid összefoglalót is kapsz Bella és Simba életéről. A könyv elejétől a végéig lehetőséget ad arra, hogy az állatok védelméről, az élővilág sokféleségéről és a környezetvédő szervezetek munkájáról beszélgessetek.

Környezettudatosságra tanít

Ebben az ismeretterjesztő könyvben párhuzamosan halad két oroszlán megmentésének elbeszélése és a környezeti nevelés. A könyv bemutatja, milyen emberi tevékenységek veszélyeztetik ma a nagymacskák fennmaradását, és közben alaposan megismerheted az oroszlánok életmódját és szokásait.

Olvastok arról, …

  • milyen gyámoltalan egy oroszlánkölyök
  • hogyan vadászik egy felnőtt oroszlán
  • mit csinálnak a zsákmánnyal
  • hogyan kommunikálnak az oroszlánok
  • miért kell új falkát keresnie a fiatal hímeknek
  • és miért olyan nehéz egy fogságban élő oroszlánt visszahelyezni a vadonba.

Ebben különleges

Az oroszlán-mentőakció legnagyobb értéke, hogy igaz történetet mesél el. Olyan eseményekbe enged bepillantani, amiről a mindennapi életünkben nem hallunk. Az egész „Igaz történet” sorozatnak nem titkolt célja, hogy bemutassa az állatvédő szervezetek értékes munkáját, újabb önkénteseket és támogatókat szerezve ezzel jövőbeli tevékenységükhöz.

A történetet kísérő rengeteg fotó és a kis kiegészítő tanítások lehetőséget adnak arra, hogy alaposan megismerjük ezt a nagyragadozó fajt.

Hangolódj rá

Olvasás közben úgy éreztem, alaposan megismerem Bellát és Simbát. Mutatok két kedvenc részletet, hogy te is megérezd a mese stílusát és hangulatát:

„Az oroszlán természeténél fogva veszélyes állat, még akkor is, ha olyan félénk és gyengéd, mint Simba. A fiatal oroszlán, aki a világtól teljesen elzárva, egy ketrecben lakott, és nem élhette ki természetes ösztöneit, éppen olyan volt, mint egy időzített bomba.”

 

„Bella a hátán feküdt, mancsai az égnek meredtek. Kimerült volt és boldog. A felhőket bámulta, és érdeklődve figyelte, ahogy egy repülőgép, fehér csíkot hagyva maga után, eltűnt mögöttük. Annyi minden történik a magasban, és Bella nem akart lemaradni az izgalmakról. A műtét előtt nem volt miért az égre bámulnia. Nem láthatta a csillagokat éjszaka, sem az aranyló naplementét vagy a szálló madarakat. Éveken át mindent homály borított. Most végre láthatta az őt körülvevő világot.”

Fogd a kezedbe

Az oroszlán-mentőakció egy könnyű, színes, A5-nél kisebb méretű puha borítós 112 oldalas könyv. Bármilyen kis táskába bedobhatod ezt a kis 200 grammos olvasnivalót.

Már a borítón található fénykép magával ragad, és az egész könyv tele van kedves és természetes oroszlánfotókkal.

A fényes belső lapokon jól tördel szöveget és a gyerekeknek is kényelmesen olvasható betűket találsz. Az olvasást sok extra tudás adó „állati tények” egészítik ki.

Lapozz bele

 

Szerintem…

… az állatmániás gyerekek (Melyik nem az?) izgatottan és megdöbbenve fogják hallgatni Bella és Simba igaz történetét. Ha nagyon érzékeny a gyerkőc, és tudod, hogy teljes átéléssel képes együtt érezni a szereplőkkel mesehallgatás közben, akkor viszont legyél óvatos az időzítéssel. Ez a könyv nem arra készült, hogy egy szuszra elolvasd. Így viszont a történet közepén úgy teszitek le a könyvet a fejezet végén, hogy nincs megoldás és megnyugvás. Ilyenkor érdemes egy kicsit beszélgetni még, hogy ne zaklatottan, hanem kíváncsian és bizakodóan várjátok a történet folytatását. Az se baj, ha az elején elárulod, hogy jó lesz a vége. 🙂

Abban biztos vagyok, hogy a történet végére érve sok gyermek szeretne nagy korában állatmentő környezetvédő lenni. ❤️

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, itt egy kis segítség, hogyan találd meg a könyvesboltban, aukciós oldalakon vagy a könyvtárban:

Sara Starbuck: Az oroszlán-mentőakció – Igaz történet

Fordító: Szakács Szilvia
HVG Könyvek, 2019