Barion Pixel

Kalandozz a víz körül Bolbával, a bölcs bagollyal! Hallgasd meg, mit mesél az öreg barát, majd a mese után evezzetek együtt ismeretlen vizekre. És amikor már te is tudod, miért kell vigyáznunk erre az erőforrásra, játékos feladatokkal pihenheted ki ezt a kalandos utazást.

Kinek, hogyan olvasd?

Exner Nika, Binges Viki, Virág Annamária Bolba mesék – A víz című mesekönyvét és feladatait 6-9 éves gyerekeknek és szüleiknek szánták. A gyerekek a könyvben található feladatok segítségével aktív játék közben mélyíthetik el az éppen megszerzett tudást.

A könyvet bátran a kezébe adhatod a gyermekednek. A kicsik is élvezni fogják a rajzokat, és a feladatok megoldását. A nagyobbak pedig már az apróbb betűkkel nyomtatott szövegen az olvasást is gyakorolhatják. A legjobb, ha együtt olvassátok a mesét és a második fejezet tudnivalóit hiszen így egy-egy téma után lesz alkalmatok megbeszélni a hallottakat. Az utolsó két fejezet már kifejezetten a szülőknek szól, de ezt is olvashatjátok együtt. Így legalább közösen dönthettek arról, milyen víztakarékos megoldásokat próbáltok ki, és milyen vizes programokat tervezetek a jövőben.

Környezettudatosságra tanít

Ez a kiadvány nem is mesekönyv, inkább egy mesét és rengeteg tudást és játékot kínáló foglalkoztató könyv. A szerzők célja az, hogy a gyerekek Bolba segítségével alaposan körbejárják a víz témakörét.

Közben kiderül, miért a víz „Az igazi kincs”:

 • táplálja a növényeket és állatokat
 • ha elfogy, minden elpusztul
 • a Földön kevés az édesvíz
 • a víz körforgása biztosítja a folyamatos vízpótlást
 • az élőlények testének jelentős része víz
 • a szennyezett víz árt az élőlényeknek
 • a víz megújuló energiaforrás

A gyerekek nyitottak és természetszeretők, így a játékos fejtörők segítségével gyorsan megértik, mi mindent tehetnek ők azért a mindennapokban, hogy ezt a kincset megőrizzék.

 

Ebben különleges

Ez a könyv szokatlan formában szól a gyerekekhez. Amikor kézbe veszed, kezdetben óvatosan forgatod, mint más hasonló mesekönyveket. Aztán használat közben rájössz, hogy ebbe a könyvbe bizony szabad írni, rajzolni, hiszen erre készült. 🙂

A könyv 5 része különböző eszközzel tanít a víztakarékosságra.

 1. A mese igazi népmesei történettel segít megérteni, miért kell takarékoskodnunk a vízzel.
 2. A „Tudod-e? Hallottad-e, Láttad-e? Ismered-e?” fejezetből megértjük, mi a szerepe a víznek a természetben, miért és hogyan kell körültekintően eljárnunk életünk során, hogy megőrizzük ezt az értéket.
 3. Majd egyszerű, otthon kipróbálható kísérletekről olvasunk és játékos foglalkoztatókat oldhatnak meg a gyerekek.
 4. A szülőknek szóló részben csupa egyszerű, praktikus tippet gyűjtöttek össze.
 5. Az utolsó fejezet pedig a vízhez kötődő izgalmas programokat kínál az egész családnak.

Hangolódj rá

Talán kicsit nehéz elképzelni, hogy lehet egy ilyen szép kemény borítós könyv egyszerre munkafüzet is, ezért mutatok pár részletet a kiadványból. Ezek a példák megmutatják neked a könyv stílusát és hangulatát:

„- Úgy gondolom, hogy még két napunk maradt, hogy az aranyon túladjunk. Különben visszaváltozik vízzé. Gazdagok úgy leszünk, ha iparkodunk, kimerjük a tavat, aztán az arannyal a városban megcsináljuk a szerencsénket!

 

„Tudod, hány kiló vagy? Ha pl. 25 kg a súlyod, az megegyezik 5 vízzel teli vödör súlyával. Ebből több mint 3 vödör annyi, amennyi víz van benned. Gondoltad volna, hogy ilyen sok? Pedig kívülről nem is látszik!”

„Az év legcsapadékosabb hónapja a június, vagyis ebben a hónapban esik a legtöbb eső. Milyen remek érzés gumicsizmában belegázolni az összes pocsolyába! Segíts Bolbának, hogy minden pocsolyához eljusson!

 

Fogd a kezedbe

A Bolba mesék – A víz egy szolidan színes, A4-nél kisebb kemény borítós 80 oldalas könyv. Egyszerű magatokkal vinni ezt a kis 296 grammos olvasnivalót.

A könyvet Imrei Boglárka kedves illusztrációi díszítik, minden oldalon találsz egy-egy kis rajzot az aktuális témáról.

A matt belső lapokon jól tördel, de viszonylag apró betűs találsz.

Lapozz bele

 

Szerintem…

… a szerzők jól ismerik a 6-9 éves gyerekeket, és pontosan tudják, hogy aktív tanulással, játékos feladatokkal lehet a legjobban felkelteni az érdeklődésüket. Fontos, hogy szülőként te se ijedj meg attól, hogy egy ilyen szép könyvbe dolgozni kell. Igenis bátran próbálkozzon a gyerkőc a feladatok megoldásával!

Olvasás közben a felnőtt is azt veszi észre, hogy bővülnek a víz fontosságáról az ismeretei és gyakorlati útmutatót kap a zöldüléshez. A könyvben rengeteg a hasznos információ, könnyen feldolgozható, rövid tanácsokra bontva.