Barion Pixel

Egy igazi vízparti sátras kalandra hív most Mimó és Csipek. Ha kíváncsi vagy arra, hová tart a közeli kis patak, és milyen élőlényeket figyelhetsz meg hazai vizeinkben, ebben a könyvben megtalálod a válaszokat!

Kinek, hogyan olvasd?

Gál Noémi, Győrfi Ágnes, Kisfaludi Boróka és Pásztor Péter Mimó és Csipek  – Ezt megúsztuk című kalandjai az ovis korosztályt szólítják meg. Kirándulásaik során olyan élményeket szereznek, amit bármelyik ovis átélhet egy családi vagy csoportos kiránduláson.

A kedves baráti társaság tagjai példát mutatnak a kicsiknek, minden kisgyerek megtalálja a maga kedvencét a szereplők között. Mesehallgatás közben a gyerekek választ kapnak azokra a kérdésekre, amiket egy ilyen vízparti kiránduláson a valóságban ők is feltennének szüleiknek.

A meséket bármikor felolvashatod a kicsiknek, de érdemes együtt tanulmányozni a szövegeket kísérő tartalmas képeket. Ezek segítenek abban is, hogy átbeszéljétek a hallottakat. A rövid történetek esti mesének is kiválóak.

A könyvhöz egy kis foglalkoztatófüzet is tartozik, így a mesék ismeretében  jó kis elfoglaltság lesz a változatos feladatokat megoldani.

Környezettudatosságra tanít

Mimó és Csipek kíváncsisága és természetszeretete izgalmas és a gyerekek számára érthető módon mutatja meg a környezettudatosság sok-sok lehetőségét.

Az „Ezt megúsztuk” három történetének központjában az élővizek védelme áll. A mese választ ad a gyerekeknek a következő kérdésekre:

 • Miért fontos otthon takarékoskodni a vízzel?
 • Merre folynak a patakok, folyók?
 • Hogyan épülnek a cseppkőbarlangok?
 • Mire jó a kis vízerőmű és a kerti zuhanyzó?
 • Milyen élőlények élnek a patakban?
 • Kik laknak a hazai nádasokban?
 • Hogyan megy végbe a víz körforgása?
 • Mi az a szemétsziget és hogyan jön létre?
 • Milyen élményeket szerezhetünk a vízparton?

Potyka béka a vizek őrzője, így természetes, hogy tóparti horgásztanyája igazi környezettudatos hely, ahol Mimó, Csipek és a sok jó barát a természetben tölthet el együtt pár napot.

Ebben különleges

Az Európalánta Egyesület élményszerű tanulásra alapozva kreatív figurák segítségével juttatja el a zöld gondolatokat az egészen fiatal gyermekekhez. Mimó és Csipek ma már nem csak mesehősök, hanem létező bábok, akikkel a gyerekek találkozhatnak óvodai foglalkozáson, nagyobb rendezvényeken vagy akár különleges élményösvényeken.

A mesék nyelvezete a gyerekek számára követhető és élvezetes. Biztos lehetsz benne, hogy miután elmeséled a történeteket, a gyerekek képes lapozgatóként már egyedül is használni fogják ezt a könyvet.

A rövid történetekben a felnőttek számára is bőven akad újdonság, érdekes tudnivaló. Te vajon tudod…?

 • Hogyan szaladnak a vízen a molnárpoloskák?
 • Milyenek a tegzeslárvák?
 • Hol él a vízipocok?
 • Ki vagy mi a szélhajtó küsz?

Minden mesét egy „Tudtad?” ismeretterjesztő és aktivizáló oldal követ, ahol röviden összefoglalva olvashatsz az éppen szóba kerülő környezeti témáról. A gyerekek kapnak egy-két felfedező feladatot és egy fontos, a mindennapokban alkalmazandó jó tanácsot is.

A történethez készült színes illusztrációk sok-sok izgalmas részlettel kötik le a kicsik figyelmét. Már a belső borítók tanulmányozása is klassz program. A munkafüzet pedig még több lehetőséget kínál arra, hogy a gyerekek feldolgozzák a hallottakat, így a vízről, annak életünkben játszott különleges szerepéről és védelmének lehetőségeiről szerzett ismereteik elmélyüljenek.

Hangolódj rá

Számomra nagyon fontos, hogy egy mese milyen stílusban készül. Mimó és Csipek történeteit olvasva úgy éreztem, mintha én magam mesélném el az eseményeket saját szavaimmal. A párbeszédek is természetesek, hasonlóan történne meg minden, ha az ovisok és felnőttek a valóságban élnék át a kalandokat.

Mutatok két rövid részletet a könyvből, hogy te is megérzed a mesék stílusát és hangulatát:

„- Hogyhogy ezek a bogarak nem szédülnek el? – mutatott néhány folyamatosan köröző bogárra. – Én már abba is beleszédülök, hogy nézem őket.

– Nem sokat pihennek. Ezért hívják őket keringőbogaraknak. Nézd, a víz alá is le tudnak merülni.

– Egész ügyesen búvárkodnak – állapította meg Csipek.

 

„- Mi történt itt? – néztek rá kétségbeesetten. A tó színét szürkére festette a felkavart iszap, a törmelék között műanyag palackok és medúzaként lebegő nejlonszatyrok úsztak.

– Az esti viharban a patak megáradt, és az összes útjába kerülő szemetet a tóba sodorta – magyarázta Potyka.”

Fogd a kezedbe

A Mimó és Csipek – Ezt megúsztuk ovisok kezébe való, könnyen lapozható A4-nél kisebb, fekvő mesekönyv, színes és kemény borítós 32 oldalas kiadvány. A hátsó borítóra erősített tasak pedig egy puha borítós 18 oldalas füzetet rejt.

Bárhová magatokkal tudjátok vinni ezt a kis 310 grammos olvasnivalót.

A meséket minden oldalon mozgalmas illusztrációk kísérik. Érdemes külön is elmerülni egy-egy jelentben. Jó kis feladat felismerni a szóba kerülő élőlényeket és tárgyakat.

A matt belső lapokon jól tördel szöveget és kényelmesen olvasható betűket találsz, így a már olvasni tudó kisiskolásoknak egyedül is jó kikapcsolódást kínál.

Lapozz bele

 

Szerintem…

… ha ovisoknak és kisiskolásoknak keresel olyan történeteket, amiben szerethető szereplők és hasznos ismeretek vannak, akkor ez a sorozat az egyik kedvencetek lesz. Kicsit sajnálom, hogy akkor ismertem meg Mimót és Csipeket, amikor már a gyerekeim kinőttek ebből a korból. Szívesen meséltem volna ezeket a történeteket is újra és újra, ahogy a Boribon sorozattal tettük.

Amikor kicsik voltak a gyerekek, gyakran mentünk mi is olyan kerékpártúrára, ahol egy folyót követtünk. Ilyenkor sokszor sátoroztunk a part menti kempingekben. A mesék olvasásakor újraéltem ezt a hangulatot, a természet közelségét. Közben pedig még egy sor élőlényt is megismertem.

Ha ti is járjátok a természetet, akkor azért fogjátok élvezni a történeteket. Ha pedig eddig nem merészkedtetek ilyen túrákra, akkor most kedvet kaptok hozzá😉

A könyvet a szerzők ovis foglalkozásokra is szánták, egy komplex óvodai nevelési program segíti a pedagógusok munkáját. Az pedig már maga a csoda (és velem meg is történt), amikor egy rendezvényem személyesen találkozhatsz a két bábfigurával, Mimóval és Csipekkel. ❤️