Barion Pixel

Sokan nem is gondolnák, hogy a lakóhelyükhöz közeli tájak is rengeteg érdekes élőlénynek adnak otthont. Bodza és Nagyija együtt fedezi fel a Sas-hegy természeti értékeit, a kislány új barátokat talál, és közben izgalmas kaland veszi kezdetét. 

Kinek, hogyan olvasd?

Lovranits Júlia Villő: Bodza, a természetmentő című mesekönyv-sorozatának második kötete, a Bűntény a Sas-hegyen 5 éves kortól szólítja meg a gyerekeket. 8 éves kortól pedig már egyedül olvashatják Bodza új kalandjait.

A történet nem sokkal a Bajban az öreg tölgy eseményei után folytatódik. Miután Bodza és nagymamája megmentik az öreg tölgyet, a pályázaton nyert fényképezőgéppel elindulnak a Sas-hegy felfedezésére. A mese 5 fejezete esti mesének is kitűnő választás, de ne lepődj meg, ha a gyerkőc nem akar megállni egy-egy fejezet végén, hiszen a kislány és nagymamája igen izgalmas kalandokat él át. 🙂

Környezettudatosságra tanít

A sorozat első kötetében megismert Bodzát nagyon érdekli a természet, a közvetlen környezetünkben felfedezhető csodák érdekében egyre bátrabban vesz rész izgalmas természetvédő akciókban.

Ebben a mesében Bodza és barátai egy titokzatosan eltűnő piros hím bikapók nyomába erednek, és közben te is megismerheted…

  • a Sas-hegy természetes élővilágát, érdekes és védett fajait
  • a védett fajok begyűjtésével és értékesítésével foglalkozó bűnözök céljait
  • a természetvédő csoportok jelentőségét és
  • a megmentett állatok további sorsát.

Ebben különleges

A mese laza, vidám stílusú, a gyerekek is szívesen olvassák a vicces helyzeteket és megjegyzéseket. Bodza most igen veszélyes helyzetbe kerül, de talpraesettsége és bátorsága kisegíti őt a bajból. A szereplő gyerekek tettei az olvasókat is ösztönzi az aktív természetvédelemre. Nem véletlenül kapta a kötet „az év természetvédelmi gyermekkönyve” címet.

Hangolódj rá

A könyv laza stílusban tanítja a gyerekeket a természet szeretetére. Mutatok két részletet, hogy te is lásd, mire számíthatsz:

„- Sajnos a félénkebb, érzékenyebb állatfajok közül sokan elmaradnak innen – mesélte Madár Anna. – Például a kövirigó valószínűleg örökre eltűnt a Sas-hegyről – mutatta egy csodás, kék madár képét.

 

„Úgy hallottam nagyapádtól, hogy sokat vagy együtt a fotózós gyerekcsapattal. Gondoltam, varrok nektek egy zászlót, amit mindenhová magatokkal vihettek. Mi legyen rajta? Pillangó? Valamilyen madár?

– Mi vagyunk a Kövirigó Klub. Azaz csak voltunk…”

Fogd a kezedbe

A Bűntény a Sas-hegyen egy kis méretű, kemény borítós, kedves színes illusztrációkkal díszített könyv. A szövegek betűmérete jól olvasható, így a kisiskolások olvasás gyakorlásra is használhatják.

Lapozz bele

 

Szerintem…

…Bodza történetei tökéletesen alkalmasak arra, hogy ti is elgondolkodjatok azon, mit tehetnétek közvetlen környezetetekért, hiszen Bodza kalandjai akár veletek is megtörténhetnek.

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, most meg is vásárolhatod. 🙂